Zadar

Zbog isključene struje iz Adrije curio amonijak!

Foto: Antena Zadar
Foto: Antena Zadar

Zahvaljujući brzoj intervenciji zadarskog dožupana Rudolfa Dvorskog, jučer je u poslijepodnevnim satima izbjegnuta ekološka katastrofa u Gaženici!

Dvorski je kao načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zadarske županije oko 15 sati dobio dojavu iz centra 112 da curi amonijak iz postrojenja Adrije kojoj je zbog stečaja već nekoliko dana isključena električna energija. Naime, amonijak u velikim hladnjačama bez struje mijenja svoje agregatno stanje, iz tekućeg prelazi u plinovito, te se tako širi u okoliš što može biti iznimno opasno za zdravlje ljudi. Točno u 15 sati i četiri minute zadarski vatrogasci su dobili dojavu da amonijak curi iz pogona Adrije te su hitno izašli na intervenciju.

– Ja sam odmah nazvao dogradonačelnika Ivicu Vlakića i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu. Moram priznati da su obojica hitro reagirali. Nazvali su direktora zadarske Elektre, gospodina Tomislava Dražića, koji je hitno dao nalog da se Adriji uključi struja kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Struja je bila uključena samo nekoliko minuta kasnije, Adrija se vratila u normalu, a vatrogasci su povučeni s terena oko 16 sati – kazao nam je dožupan Dvorski.

 

– Ne znam jesmo li reagirali u zadnji čas, ali postojala je objektivna mogućnost da amonijak iscuri u okoliš što bi moglo imati velike posljedice – kazao je Dvorski koji nije očekivao da će informacija o curenju amonijaka dospjeti do novinara.

 

Zapovjednik zadarske vatrogasne postrojbe Željko Šoša potvrdio nam je da su vatrogasci u četvrtak poslijepodne intervenirali u Adriju na poziv službe 112 gdje su osiguravali pogon sve do dolaska električne energije.

 

– Do curenja amonijaka na sreću ipak nije došlo. Mi smo bili pozvani da osiguravamo pogone u slučaju da do toga dođe, no razloga za intervenciju nije bilo – kazao je Šoša.

 

Da bi se u Adriji zbog nedostatka struje mogla dogoditi ekološka katastrofa, službu 112 upozorila je županijska inspektorica za zaštitu okoliša.





Related Articles

Back to top button