IzdvojenoZadar

AGGRA na putu nizbrdo – nerazvoj u režiji župana Longina i koalicijskih lešinara

PIŠE DAVOR ČERKUĆ

“AGRRA NA PUTU NIZBRDO – (NE)RAZVOJ U REŽIJI ŽUPANA I KOALICIJSKIH LEŠINARA

Na moje zastupničko pitanje na 3 sjednici Skupštine Zadarske županije Župan Longin naveo je u pisanom odgovoru sljedeće:

… „za prijam u službu i raspored na radno mjesto određena stručna sprema i struka, radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, položen državni ispit, znanje određenoga stranog jezika“….
Povodom članka objavljenom u Zadarskom Listu 10. siječnja 2022. pod naslovom „Upravno vijeće AGRRA-e izmijenilo uvjete i otvorilo put za izbor novog ravnatelja i njegovog zamjenika: Tko su favoriti za ta mjesta?“ koristim priliku da se javno obratim Županu Longinu s nekoliko pitanja vezanih uz navedeni članak.
U članku se između ostalog navodi: „…održali sjednicu Upravnog vijeća na kojoj su većinom glasova izmijenili uvjete za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije, što je obrazloženo potrebom usklađivanja pravilnika sa Statutom AGRRA-e“. Poštovani gospodine Longin s obzirom na to da ste Vi po svojoj funkciji kao Župan Zadarske županije dajete suglasnost na izmjene i dopune Statuta. Članak 12 Statuta AGRRA-e. Upućujem Vam ovim putem nekoliko pitanja vezanih za izbor čelnih ljudi Agencije o kojima je detaljno pisano u navedenom članku.
Ako je istina kako se izmjenama Statuta briše odredba po kojoj za obnašanje funkcije ravnatelja i njegovog zamjenika nije potrebno iskustvo s Fondovima EU tada bih Vas molio da mi objasnite kako zamišljate daljnji razvoj ove Agencije?
 
Ne smatrate li licemjernim da kada vam se postavlja pitanje vezano uz radno mjesto koje je tada bilo povezano s EU fondovima Vi kao uvjet navodite: „Pisana provjera znanja engleskog jezika sastoji se od sastoji se od pisanja eseja. Maksimalan broj bodova koji kandidat može ostvariti na provjeri znanja engleskog jezika je 10 bodova.“ Interesira me gospodine Longin hoćete li i pri izboru ravnatelja Agencije za Ruralni Razvoj Zadarske Županije inzistirati na istom? Hoćete li Vi gospodine Longin preuzeti političku i financijsku odgovornost u slučaju da neznanje i nesposobnost, već „izabranih“ kandidata na natječaj koji nije još ni objavljen, dovede Agenciju u lošije financijsko stanje?
 
Kakvu poruku gospodine Župne šaljete javnosti kada dopuštate da Agenciju koja je imala zavidne rezultate planirate predat u ruke osobama bez imalo iskustva za izradu i vođenje zahtjevnih EU fondova?
 
Nedavno ste izjavili: „Često ističem da je pred nama prilika generacije, a to je novac koji nam je na raspolaganju u novoj financijskoj omotnici Europske unije, gotovo 25 milijardi eura. U sinergiji naših razvojnih agencija, općina i gradova moramo nastaviti pripremati projekte kako bismo što prije osigurali sredstva. Na području Zadarske županije trenutno se provode projekti u vrijednosti 3,7 milijardi kuna, a očekujem da ćemo i u novom financijskom razdoblju ostati među najuspješnijima po uspješnom povlačenju europskih sredstava.“
 
Molio bih Vas da mi objasnite kako to mislite ostvariti kad su kadrovi koje zapošljavate pojedinci koji nemaju osnovna znanja o EU fondovima, a pretpostavljam da im ni eseji na stranom jeziku ne idu baš najbolje.
Gospodine Longin koju poruku šaljete mladim obrazovanim osobama, kakvu poruku šaljete općenito iskusnim i obrazovanim kadrovima s područja naše Županije? Možda Vama i Vašoj stranci znači puno biti „Tup, glup i neupotrebljiv“, ali što je previše je previše. Svjestan sam da je Ravnatelj agencije je politička funkcija, ali objasnite mi kako Vi mislite da će Agencija funkcionirati ako smijenite i Ravnatelja i njegovu zamjenicu s kadrom koji ne da nema iskustva, već nema ni ideju, ni viziju razvoja. Da bi je imali moraju imati znanja i iskustva.
 
Stoga gospodine Longin za NE razvoj AGRRA-e odgovornost će biti samo na Vama. Nisu krivi oni koji su došli na funkciju kao politički lešinari već ste odgovorni Vi kao Župan što ste dopustili da nesposobnost i neznanje bude nit vodilja i politička misao vođenja institucija Zadarske županije pod motom:
 
„Selo gori, a baba se češlja.“
 
Davor Čerkuč
Potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button