VijestiZadar

ANKETA: HDZ-u mandat manje, SDP-u jedan više. Izborni prag prošli bi i Živi Zid i MOST

U IX. izbornoj jedinici više od polovine želi ponovno na birališta, donosi rezultati ankete koju je Promocija plus provela za RTL i Jutarnji list.

Naime, gotovo 53 posto ispitanika želi situaciju riješiti prijevremenim izborima, ali taj postotak je sličan zbroju onih koji su protiv ili još nemaju definiran stav.

Oni koji sigurno žele ponovno zaokružiti svoju političku opciju, u najvišem postotku izbore žele što prije. Ostali su spremni čekati, ali samo do kraja godine.

A da su sada izbori u IX., tradicionalno HDZ-ovoj utvrdi, pobjedu bi očekivano odnio HDZ – podupire ih gotovo 37 posto ispitanika. SDP 25,2 posto, a treća snaga i ovdje je Živi zid. Tek nakon njih je MOST, nešto više od 6 posto potpore, a u studenom je u ovoj izbornoj jedinici za njih glasovalo čak 15 posto glasača.

I u mandatima: HDZ sigurnih 7, SDP 5, od čega je jedan granični gubitnički mandat. Živi zid i MOST osvajaju po jedan mandat.

Manji partneri iz lijeve i desne koalicije – nisu ni prije šest mjeseci ovdje osvojili ni jedan mandat, a i sada su njihovi glasovi raštrkani i neuvjerljivi – ukupno 12 posto. Najviše, ali samo 2,5 posto osvaja HSP Ante Starčević. No, i ovdje gotovo ima 13 posto neodlučnih, čime bi se u napetoj izbornoj utakmici moglo poentirati.

Prije šest mjeseci iz IX. izborne jedinice u Sabor su ušli samo zastupnici SDP-a, HDZ-a i MOST-a. Sada, uz njih, u igri je i Živi zid, koji čak i ovdje osvaja zastupnika. HDZ umjesto 8, dobiva 7 mandata, SDP se sa 4 zastupnika penje na 5, a MOST pada s 2 na jednog. No i nakon izbora MOST je ostao samo na Miri Bulju, jer je Stipe Petrina, koji je ovdje na njihovoj listi osvojio mandat – napustio MOST.

A kome bi sada otišli glasovi MOST-a? Ponovno bi ih zaokružilo manje od 27 posto njihovih birača iz studenog. Najviše bi prešlo Živom zidu, a SDP-u 5 posto. Dobar dio je neodlučan, a više od 31 posto bivših MOST-ovih birača, na novim bi izborima birališta – zaobišli.

 


Related Articles

Back to top button