IzdvojenoZadar

Ante Kolega (HDZ): Ne treba nam ime Kalelarga, to je talijanizacija Zadra. Što je sljedeće?

IZNIO JE SVOJ STAV

Gradski vijećnik HDZ-a i predsjednik Odbora za preimenovanje ulica i trgova Ante Kolega podijelio je s redakcijom portala ZADAR News svoja razmišljanja vezana za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu.

Naime, kao što je već poznato, građanska inicijativa “Za Kalelargu” najavila je nedavno na svojim službenim grupnim stranicama na  Facebooku kako će ovih dana gore spomenutom Odboru i predsjedniku Gradskg vijeća Marku Vučetiću prvi put nakon 2014. godine predati prijedlog za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu pa je upravo i to bio dodatan povod za razgovor s Kolegom.

‘Nije nam potrebna talijanizacija’

Kolega je tako u razgovoru za ZADAR News kazao kako se protivi preimenovanju Široke ulice u Kalelargu. U svom onjašnjenju navodi kako bi to bila talijanizacija hrvatskog imena.

– Osobno smatram da ne trebamo mijenjati ime Široke ulice u Kalelargu. Nemam ništa protiv da u praksi, kao i dosad svi mi Zadrani ulicu nazivamo Kalelarga, ali ako je službeni naziv ovoliko dugo godina Široka ulica, onda smatram da nema potrebe mijenjati taj naziv.

‘Smatram da nam ne treba mijenjanje imena u talijanski jezik’

– Mijenjanje naziva Široka ulica predstsavljalo bi talijanizaciju grada Zadra pa nam to ni zbog toga ne treba. Ljudi su se u ovim krajevima borili protiv talijanizacije. Mnogi su prije Drugog svjetskog rata bili prisiljeni učiti talijanski jezik pa smatram da danas nemamo nikakvep potrebe talijanizirati Zadar talijanskim nazivima bilo da su oni napisani u talijanskim ili hrvatskim verzijama. Ni jedno ni drugo nam ne treba. Hrvatski naziv bi bio taj koji bi trebao ostati, a naziv bi trebao koristiti svatko kao što želi kao i do sada. Osobno nikad ne pričam da idem u Široku ulicu nego idem na Kalelargu. Smatram da nema potrebe da se nakon toliko godina taj naziv mijenja u talijanski naziv.

‘Moguće je da građani koji su potpisali inicijativu 2014. godine nisu razmišljali o tome da sudjeluju u talijanizaciji Zadra’

Za kraj smo Kolegi kazali kako je 2014. godine inicijativu za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu potpisalo preko 10 tisuća ljudi, na što je on kazao kako je moguće da građani nisu razmišljali o tome da se s preimenovanjem ulice radi – talijanizacija.

– To znači da je ljudima simpatičan taj naziv i nemam ništa protiv toga jer i sam koristim taj naziv u svakodnenom govoru, međutim, nisam siguran da su svi ti građani razmišljali na način na koji razmišljam i ja, a taj je da nam ne treba talijanizacija jer možemo koristiti naziv Kalelarga u praksi, a da na zidu piše Široka ulica kad već toliko godina piše. Jer, ako ćemo mi talijanizirati Zadar počevši od te ulice, pitam se gdje ćemo stati. Možemo onda i druge stvari talijanizirati, ali mislim da to nema smisla – kazao je za kraj Kolega.

I Mjesni odbor Poluotok je za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu

Za kraj dodajmo i podatak koji nam je potvrdio predsjednik Mjesnog odbora Poluotok Frane Brajković kako će se sjednica MO-a održati sljedeći tjedan na kojoj će jedna od točaka biti i podrka građanskoj inicijativi “Za Kalelargu”.

– Mjesni odbor će iznijeti svoj stav o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu. Mislim da gotovo svi članovi MO-a podržavaju inicijativu da se Široka ulica preimenuje u Kalelargu i tu neće biti nikakvih problema – kazao je za ZADAR News Brajković.

Obitelj Ivčić godinama podržava inicijativu

Za istaknuti je i podatak kako je cijela obitelj pokojnog Tomislava Ivčića, od nedavno počasnog građanina Zadra još 2014. javno podržala građansku inicijativu za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu. U prvim danima rađanja inicijative Tomislavov sin Ivan tada je po prvi put javno istupio i stao uz inicijativu koju je podržalo preko 10 tisuća Zadrana, a nedavno je isti stav i podršku inicijativi javno dala i Izabela Vrtar, kćerka prerano preminule legende. 

Zadarski glazbenici podržali inicijativu i obradili Kalelargu

Nije zgorega podsjetiti ni na obradu legendarne pjesme Kalelarga (uz dozvolu obitelji Ivčić da se u novu verziju pjesme ubaci i Tomislavov vokal) kojom su brojni poznati zadarski glazbenici dali podršku preimenovanju Široke ulice u Kalelargu. 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button