Zadar

Ante Uglešić: Zadar je zaslužio imati ministra u Vladi

Dok je splitska županija dala čak osam ministara, iz zadarske nema nijednog – rezime je Plenkovićeva sastava nove hrvatske Vlade. Ova jednostavna matematička računica krajnja je moralna pljuska lokalnom HDZ-u, kojem je mandatar na ovaj način poručio da u najnovijoj kadrovskoj križaljci za njih nema mjesta.

Ni najveći kapital zadarskog HDZ – osam do deset mandata koje redovito donose na parlamentarnim izborima – Plenkoviću nije bio dovoljan argument za imenovanjem barem jednog člana županijskog HDZ-a u svoju Vladu. Svih ovih godina lokalno se članstvo kitilo epitetom najjače HDZ-ove organizacije, no činjenica da je Zadar ostao bez svojega ministra uzela im je političku krunu “HDZ-ove utvrde”.

Lokalni su HDZ-ovci su razočarani, ljuti i osjećaju se izdanima. Dok jedni ne razumiju ovaj Plenkovićev potez prema zadarskom članstvu, drugi u njemu vide jasnu poruku županijskoj organizaciji. Njihova reakcija nije posve neutemeljena, budući da je prilikom odabira ministra znanosti Plenković dao prednost Pavi Barišiću kojeg je bivši ministar znanosti Dragan Primorac smijenio s mjesta svog pomoćnika zbog niza afera, a u isto je vrijeme šef HDZ-a na stolu imao nominaciju bivšeg rektora Sveučilišta u Zadru Antu Uglešića, kojeg su predložili akademici.

Plenkovićev odgovor kako je Barišić “uvjereni domoljub”, na pitanje o tome zašto se odlučio za čovjeka za kojim se vuku tolike afere, zadarskim HDZ-ovcima još je jedan argument kako im je Plenković neuvrštavanjem u Vladu poslao jasnu poruku.

Vrlo otvoren na ovu temu bio je donedavni rektor zadarskog sveučilišta Ante Uglešić kojega je Akademska zajednica HDZ-a predložila za ministra znanosti i obrazovanja. Uglešić je jedan od rijetkih Zadrana koji nisu molili “da ih zaobiđemo” u izjavama o novoj Vladi, dapače rekao je kako je ovakav izbor ministara poražavajući za Zadar.

– Zadar je ovdje zapostavljen i bilo bi lijepo čuti kada bi nam i objasnili zašto je to tako. Po svom značaju i ulozi na svim područjima djelovanja, a ne samo zbog činjenice da stranci donosi velik broj glasova na izborima, Zadar je zaslužio imati ministra u Vladi. Već je odavno poznata važnost Zadra za cijelu Hrvatsku, o čemu su računa dosad vodili svi predsjednici dosadašnjih Vlada – kaže Uglešić.

Na pitanje hoće li preuzeti neku drugu dužnost u Ministarstvu obrazovanja, ukoliko dobije ponudu, a čuli smo da hoće, Uglešić je odgovorio:

– Nikako! Predsjednik Akademske zajednice HDZ-a Ivica Kostović Plenkoviću me je predložio za ministra znanosti, smatrajući kako svojim iskustvom i poznavanjem znanstvenog sustava mogu voditi ovaj resor. Međutim, odabrali su drugog kolegu, te ja nakon toga na neku drugu funkciju niti ne pomišljam. I prilikom sastavljanja prošle Vlade bio sam pozvan na razgovor prilikom kojega mi je ponuđeno jedno mjesto u Ministarstvu, no odbio sam tada, pa ću i sada.


Related Articles

Back to top button