IzdvojenoZadar

Arhitekt Pero Marušić objasnio zašto je preko malonogometnog igrališta u Arbanasima nacrtao teniski teren


Arhitekt Pero Marušić koji je nedavno na Diadora TV-u javno prezentirao plan uređenja Arbanasa, nazvan ‘Zadar 2’, komentirao je za ZADAR News zbog čega je u 3D prikaz koji je prikazan na televiziji umjesto malonogometnog igrališta ucrtao ni manje ni više nego teniski teren. Iako je snimka Marušićevog gostovanja na TV-u uklonjena sa službenog YouTube kanala gore spomenute televizije, Marušić nas uvjerava kako malonogometni teren ostaje i kako isti neće biti zamijenjen teniskim.

– Ma to je pogreška. Kad smo bili u Milanu u studiju, nismo uspjeli pronaći 3D objekt malonogometnog terena pa smo stavili teniski teren – kazao nam je Marušić.

Na dodatan upit zna li zbog čega je njegov intervju uklonjen sa službenog YouTube kanala Diadora TV-a Marušić je ostao iznenađen.

– Uklonjen? To nisam znao, prva mi je to za čuti – kazao nam je Marušić.


Na dodatan upit zna li tko stoji iza tvrtke SN Z Zadar Bay koja je registrirana 21. veljače prošle godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, s obzirom na to da je vlasnik novog investitora prema podacima iz sudskog registra tvrtka “Sn ldn Immobilien GmbH” koja je registrirana u austrijskom Grazu, Marušić nije znao odgovoriti.


– Ne znam tko stoji iza te tvrtke, za mene je naručitelj Grad Zadar i mi radimo u suradnji s Gradom. Sve je apsolutno transparentno i svi građani imaju pravo dobiti uvid u projekt u Gradu Zadru – za kraj će Marušić.

Podsjetimo, nakon što je prekjučer u velikoj gradskoj vijećnici održano javno izlaganje novog prijedloga Urbanističkog plana radnog imena “Zadar 2” prema kojemu bi Uvala Bregdetti u Arbanasima trebala dobiti betoniziranu vizuru i poveće građevinske objekte, redakciji portala ZADAR News javili su se ogorčeni Arbanasi koji optužuju Božidara Kalmetu za pogodovanje investitorima nauštrb domcijelnog stanovništva.

Arbanasi tvrde: “Kalmeta i HDZ-ovci nam žele srušiti malonogometno igralište”

Za podsjetiti je i podatak kako je prvi plan za tvrtku „Nautilus” u vlasništvu Zdenka Zrilića izradio arhitekt Željko Predovan pa je tom prigodom u školi u Arbanasima svojedobno održana javna rasprava na kojoj su plan pred nezadovoljnim mještanima neuspješno branili Božidar Kalmeta, Grozdana Perić i pročelnik Darko Kasap.

Gradsko vijeće nakon toga stavilo je izvan snage odluku o izradi takvog plana. Naknadno je raspisan javni natječaj na kojemu je kao nakon Željka Predovana posao planiranja povjeren arhitekt u Peri Marušiću. Zanimljiv je i podatak kao investitor više nije tvrtka Nautilus. Nju je zamijenila tvrtka SN Z Zadar Bay koja je registrirana 21. veljače prošle godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Vlasnik novog investitora prema podacima iz sudskog registra je tvrtka “Sn ldn immobilien GmbH” koja je registrirana u austrijskom Grazu.

– U ovaj plan nije uključena niti jedna glavna cesta. Sve dok ne riješite pristup i proboj prema Gaženici, sav će promet završiti na ulici uz Uvalu Bregdetti. Znate li što znači dodatnih tisuću vozila dnevno u toj ulici – pitao je jučer u velikoj gradskoj vijećnici Valter Mazija iz mjesnog odbora. Suvislih odgovora nije bilo.

Mještani Arbanasa i sportski rekreativci koji na malonogometnom igralištu s umjetnom travom igraju nogomet javili su se redakciji portala ZADAR News i zaključili kako Božidar Kalmeta, koji jučer nije bio na prezentaciji novog plana u gradskoj vijećnici, radi protiv i teresa Arbanasa.

– Postojeće malonogometno igralište s umjetnom travom više ne postoji po novom planu. Kalmetu, koji je i sam igrao nogomet na ovom igralištu očito više nije briga za sve nas. Ovdje su mali nogomet igrale legende poput Pina Giergije, Bepa Bajla i ostalih popularnih Zadrana, dakle ovdje se nogomet igra više desetljeća i igrao se puno prije modernizacije terena i postavljanja umjetne trave. I sada bi Kalmeta, kako bi pogodovao stranom investitoru uklonio ovo igralište, a na ovom mjestu trebao bi osvanuti ni više ni manje nego tenijski teren – kaže nam jedan od starijih Arbanasa koji je želio ostati anoniman.

On napominje i kako su Kalmeti u više navrata pokušali pristupiti stariji Arbanasi, ali on za njih nije imao vremena.

– Kad je lani gostovao u jednoj emisiji u kojoj je spominjao i vas i vaš portal, Kalmeta je kazao kako je njegov broj svima dostupan, no on se ljudima ne javlja na pozive. Neki su čak odlazili na njegovu kućnu adresu pošto ga nisu uspjeli dobiti, no najdalje dokle su došli bio je parlafon ispred zgrade. To vam je tako kad ste umišljeni snob i kad na svoje sugrađane gledate kao osobe niže vrijednosti. Svejedno, igralište nam rušiti neće iako im je to u planu – kazao je za kraj jedan od mještana Arbanasa.Related Articles

Back to top button