IzdvojenoZadar

Balašević: “Zadar ima povijest granatiranja, tu su se klinci trzali u snu”

Balašević je govorio zašto toliko dugo nije pjevao u Zadru, zašto u Zagrebu pjeva prateće vokale, što sluša ptivatno, o svojoj supruzi.

Vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića potresla je regiju.

Prije nekoliko dana hospitaliziran je u Infektivnoj klinici u Novom Sadu s dijagnozom upale pluća. Iako su stizale vijesti da mu se zdravstveno stanje popravlja, to se nažalost nije dogodilo.

Prisjetili smo se intervjua kojeg je panonski mornar, jedan od najvećih pjesnika i kantautora ovih prostora, miljenik svih nacija i svih generacija, baš na svoj 64. rođendan dao je Zoranu Šprajcu nakon što sedam godina nije govorio niti za jednu hrvatsku televiziju.

Bilo je to u svibnju 2017. godine uoči koncerta u Zadru u kojem nije pjevao punih 28 godina.

Objasnio je tada Đole i zašto nije dolazio u Zadar još od davne 1989. godine.

”Bio sam u Splitu, bio sam u Puli, u Rijeci više puta. Zadar je bio onako malo grad… ali ja to razumijem. Rekao sam kad su me pozvali da ne bih volio dolaziti ako to bilo kome bude smetalo i meni je to jasno. Jer to je grad koji ima bližu povijest granatiranja. Tu su se klinci trzali u snu i ne treba neke stvari raditi na silu. Ali ako sad ne odem, a odlazim svakih 28 godina, bojim se da mi je ovo zadnji vlak. Tako da je bolje da odem još sad.”

No, Balašević je 13. svibnja 2017. godine poharao Zadar i oduševio oko 8.500 posjetitelja  u dvorani Krešimira Ćosića.

‘U Zagrebu pjevam prateće vokale’

Poznat je Balašević bio po koncertima koji dugo traju. Onaj u Zagrebu je trajao oko četiri sata kao i ovaj u Zadru koji je uslijedio.

”Pa Zagreb je drugo. To je njihov koncert. Tu ja samo gostujem. U Zagreb sam došao s temperaturom, jedva sam stajao na sceni, a oni su održali fenomelan koncert tako da mi je stvarno bila čast da gostujem i pjevam malo prateće vokale”, kazao je tada u svom poznatom šaljivom tonu možda ni ne sluteći u tom trenutku da će ga i Zadrani s jednakim oduševljenjem dočekati.

Iako je njegova karijera započela još 1977. godine, njegove pjesme su voljele i generacije koje su se rodile puno kasnije pa sve do danas.

”To je najveći kompliment za autora kada prerasteš svoju generaciju. U stvari kada te prihvate sljedeće generacije. Jer u Hrvatskoj čitavo čudo klinaca mene nikada nije vidjelo fizički onih godina kada se ‘nismo gledali’. Ali oni su znali te pjesme i nisu imali nikakvu predrasudu tko je taj. Je li to neki pjevač u crvenom sakou koji farba šiške i bootksira se ili je to neki čiča koji piše te tekstove. Zlobnici bi rekli: ‘To su ovi patetični’. Ja nas uvijek branim pa kažem poetični. To su ljudi koji više vole priču u pjesmi”, otkrio je tada Balašević

No, imao je i podužu pauzu pa tako nije snimio album još od 2004. godine.

”Razlog je što sam staromodan. Ja sam navikao da izdajemo ploče, pa da imaš promociju nove ploče. Taj je događaj postao potpuno sekundaran. Izbaciš još jedan snimak i on je isti trenutak negdje na internetu”, priznao je Đole.

Što je Đole slušao na privatnim zabavama?

Na upit kako je proslavio rođendan i što sluša na svim zabavma, Đole je odgovorio:

”Mi uvijek obavimo to u obiteljskom krugu. Ja sam svoj poklon dobio prije nekih tridesetosam godina i uvijek je vodim sa sobom. A sad su mi već unuke počele donisiti tortu. Oni su mi pjevali ‘danas nam je divan dan…” i dodao:

”Odrastao sam najviše uz mađarske romanse. Preko moje bake. Uvijek su se pjevale sve te pjesme na našim jezicima. To i Zvonko Bogdan pjeva. Ja sam u tom fazonu romansi. Staromodan sam.”

”Najgore mi je što sam počeo stariti na pogrešnim mjestima. Glava mi je još uvijek maloljetna. Software mi je još uvijek mladalački i ne može pratiti ono što se događa s ovim godištem proizvodnje, ali mislim da ide sve u svoje vrijeme i da je sve na svome mjestu. To je jedna od onih velikih mudrosti koje nam prodaju, a da ni ne primijetimo – ‘sve u svoje vrijeme”, otkrio je govoreći je li s godinama postao mudriji.

Sve pjesme je posvetio svojoj supruzi

”Sve su pjesme posvećene njoj. Nisu sve o njoj, ali su sve posvećene njoj, ali ona to uvijek negira. Čak i za onu pjesmu ‘Olivera’ govori: ‘Pa ima i nekih drugih Olivera”, kroz osmijeh je tada rekao Đorđe Balašević.

Video pogledajte ovdje

 





Related Articles

Back to top button