VijestiZadar

Banka zadarskoj odvjetnici vratila preplaćene kamate na kredit u švicarcu

I to se dogodilo – prvi slučaj u kojem je banka u Hrvatskoj nakon sudske tužbe vratila klijentu preplaćenu kamatu za kredit u švicarskom franku, a na to je još platila i kamatu, piše Jutarnji.hr

U pitanju je, prema informaciji koju smo dobili iz Financijske agencije (Fina), odvjetnica iz Zadra I.G.Š. koja je prošle godine dobila prvostupanjsku presudu za povrat preplaćene kamate na Općinskom sudu u Zadru, a kako se banka se na tu presudu nije žalila, ona je u međuvremenu postala i pravomoćna.

Odvjetnica je, kako se čini, imala veliku sreću. Hypo banka (sada Addiko) je propustila rok za žalbu, te je zbog toga presuda – koja je donijeta prije propisa o konverziji kredita – postala pravomoćna i odvjetnica je stoga preko Fine zatražila isplatu povrata preplaćenog iznosa.

Kako saznajemo, u ostalim slučajevima koji su vođeni na zadarskom sudu, gdje je bilo dosta pozitivno riješenih tužbi za povrat preplaćenih kamata u prvom stupnju, banke su na vrijeme uložile žalbe. Štoviše, neki od tih slučajeva su već u drugostupanjskom postupku odbačeni, uz obrazloženje da je klijent riješio svoja potraživanja prema banci kroz postupak konverzije kredita iz švicarskog franka u euro ili kunu.

Odvjetnica je predala tužbu nakon što je prošle godine Vrhovni sud presudio kako je promjenjiva kamata koju su banke nakon sklapanja ugovora o kreditiranju samovoljno određivale nepoštena ugovorna odredba. U privatnim tužbama su nakon toga klijenti mogli tražiti povrat razlike između ugovorene i promjenjive kamate.

U udruzi „Franak” nedavno su napisali u predstavci Ustavnom sudu kako je tzv. zakon o konverziji bio opravdan te je „praktički riješio problem primjene CHF valutne klauzule, ali nije riješio problem nezakonitih odredaba o promjenjivim kamatnim stopama u preko 100.000 kredita”.

Komentari

komentari

Pratite TVViet

Oznake

Related Articles

Komentari

 1. Ovo je profesionalni zajmodavac za privatne zajmove koji je registrovan da daje zajmove sa niskom kamatnom stopom od 3%. Radi sa timom stručnjaka kao osoblje i daje iste kredite za odobravanje dana. Sve vrste kredita, kao što su hitni zajmovi, krediti od tvrdog novca, kredit za konsolidaciju duga, auto, vozila, kamione, poslovni kredit, finansiranje / finansiranje, stambeni krediti, studentski krediti, poljoprivredni krediti, krediti za izgradnju, projektno finansiranje, kredit za početak projekat i još mnogo toga. Stupi u kontakt (rodfinancing@gmail.com)

  Sajt: https://rodfinancing3.wixsite.com/rodfinancing

 2. Hi everyone, i am Tyler Micheal, am so glade coming back to this great forum to testify about the help i received from Global Financial Loan Film. I was in desperate need of a loan in other to be free from debt and financial bondage that was place on me by my ex husband. It was really bad that i have to seek for help from Friends,family and even my bank but on one could assist me because my credit score was really bad. So i was browsing with my computer and saw some testimonies from people that Global Financial Loan Film assisted with a loan, then i decided to contact him on his email( globalfinancialloanfilm2@gmail.com ) then i received a mail from them and i did all that was asked from me. To my greatest surprise they transferred to my account the loan i requested and now i am so happy clearing my debt and have also started a business with the remaining amount to take care of myself and family. If you need a loan do contact the best loan lender of all time Global Financial Loan Film on Email (globalfinancialloanfilm2@gmail.com)

 3. IF you need to hack into any database, YOU SUSPECT THAT YOUR PARTNER IS CHEATING, Erase criminal records hack , delete record, improve credit score, Bitcon, perfect money, spy on whatsapp,-Facebook ,hack text, phone, emails, as long as it’s hack contact Alex @Via

  Email :: ( alexhacker221@gmail.com )
  Email :: (alexandy109@gmail.com)

 4. IF you need to hack into any database, YOU SUSPECT THAT YOUR PARTNER IS CHEATING, Erase criminal records hack , delete record, improve credit score, Bitcon, perfect money, spy on whatsapp,-Facebook ,hack text, phone, emails, as long as it’s hack contact Alex @Via

  Email :: ( alexhacker221@gmail.com )
  Email :: (alexandy109@gmail.com)

  He is great, you won’t be disappointed, cheap and fast, he saved my relationship Tell him Andy

 5. Hitno novcani krediti ! ! !
  Za one koji žele hitan zajam Predlažem vam pristupacne kamatnu stopu od 3%. Vi ste bili odbijen od strane mnogih banaka? Trebate li sredstva za konsolidaciju duga hitno? Ili vam je potrebno financiranje za svoje poslovanje po stazi. Dakle, mi smo najbolje rješenje za svoje potrebe. Nudimo kredite zainteresiranim klijentima bez kazne. Ako ste zainteresirani molimo da nas kontaktirate što prije i da ce pobijediti s radošcu.

  E-adresa : infos.kredit700@gmail.com

  Whatsapp: +33 7 56 81 46 01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close