IzdvojenoZadar

Bošnjaci Zadarske županije obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bošnjaci Zadarske županije obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Dana 25. 11. 2017. u restoranu ”Fešta” Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije i Grada Zadra su na svečanoj zajedničkoj sjednici obilježili prigodnim programom Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik VBNMZZ Džemail Spahić pozdravio je nazočne vijećnike i goste te istaknuo da: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 73. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.
Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

U vihoru Drugog svjetskog rata jedinstvo svih naroda omogućilo je da BiH 1943. godine obnovi svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine osmanskim osvajanjem Srednjovjekovne bosanske države.

Nikola Šimić Tonin, prozaist, pjesnik, esejist, dramski pisac, pisac za djecu, književni, kazališni, likovni kritičar i tekstopisac je predstavio knjigu Nezira Mujkanovića. Posebno je naglasio da čitajući ”Tisuću pitanja i 1000 odgovora” uvijek se vraćamo na početak novog pitanja i tražimo odgovore.

Nezir Mujkanović autor knjige ”Tisuću pitanja i 1000 odgovora” se zahvalio svima koji su omogućili da knjiga doživi tiskano izdanje i nazočnima je darovao primjerak knjige s posvetom.

Šetnju Bosnom i Hercegovinom sevdalinkom omogućili su nam Josip harmonikaš i prijatelj mu gitarista, sudionici sjednice su zajedno pjevali i uživali.

Udruga Nimeta (Mirjam Dadić) je bila posebno iznenađenje i svojim nastupom je oduševila sve nazočne. Plesna točka nikog nije ostavila ravnodušnim te je po završetku točke zaslužila veliki pljesak svih okupljenih.





Related Articles

Back to top button