ZadarZadne-Izdvojeno

Božo Jusup traži novac od nekadašnjih radnika Maritune u stečaju

jusup_marituna_1361778599Radnicima Maritune d.d. u stečaju nedavno su isplaćena sredstva koja su potraživali, no uskoro ih je dočekao šok – na adrese im stižu dopisi u kojima stoji kako su stečeni „svi uvjeti za povrat sredstava koja su dobili od zajmoprimca Bože Jusupa po ugovoru o kratkoročnom zajmu”.

U pozivu koji potpisuje Božo Jusup, radnicima se prijeti sudom prema kratkoročnom ugovoru za koji oni, kako su nam rekli, nisu nikada ni znali da je potpisan.

– Kako niste postupili sukladno odredbama predmetnog ugovora ovime Vas poziva da to učinite najkasnije do 28. 2. 2013. godine, u protivnom ću biti primoran da sudskim putem(ovrhom) tražim namirenje mojih potraživanja, stoji u dopisu kojem je u potpisu Božo Jusup te se navodi da se dug uplati na njegov ili račun Tankerkomerca d.d..

Razgovarali smo s nekoliko radnika, podaci poznati redakciji, koji su nam odreda potvrdili kako nikakav ugovor nije potpisan te da su u nekoliko navrata na ruke dobili sredstva koja su bila zaostali dio plaća.

– Novce smo dobivali na ilegalan način u situacijama kada bi prestajali raditi, znači svakih nekoliko mjeseci. Potpisali bi papir na kojemu su bila naša imena, ali ne nikakav ugovor i ništa kod bilježnika. Ne bježimo od toga da smo neki novac dobili, ali nama nisu isplaćene otpremnine i ovo što sad traže nema smisla. Kao što je nama tad Jusup govorio da će nam novac isplatiti kad budu imali novac, očekujemo od njega da pričeka da mu vratimo kad mi budemo imali, kazali su nam radnici.

Istaknuli su nam da su većinu novca koji su dobili još tada pojele kamate u bankama, bilo zbog kredita ili minusa uzrokovanih situacijom u kojoj plaću nisu dobivali mjesecima. Uz to dolazak na posao, pa često i održavanje rada, kako su nam rekli, morali su financirati vlastitim sredstvima.

Kontaktirali smo Božu Jusupa da čujemo koja je njegova verzija ove priče, no preko tajnice nam je poručio da ne želi davati nikakve informacije o ovom slučaju.

Milan Ljubičić, stečajni upravitelj Maritune d.d., potvrdio nam je kako su radnicima isplaćena sredstva, a kako nam je rekao o dijelu s dugovima prema Boži Jusupu on nije upoznat.

Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, u telefonskom razgovoru nam je rekao kako ima informaciju da su radnici dobili potraživanja te da su zadovoljni s postignutim, iako o pozajmicama nije bio upućen.

– Čuo sam da je Tankerkomerc davao neke pozajmice radnicima, no o kojim je iznosima riječ, zaista ne znam. Ukoliko su radnici neki novac posudili, onda ga moraju i vratiti. Moj stav je da bi ljudima, koji su toliko propatili, taj dug trebalo oprostiti, kazao nam je Uranija.

Radnici su nam za kraj poručili da su bili zadovoljni, sve dok nisu dobili ovaj dopis u kojem se od njih traži vraćanje novca. Prema svemu sudeći epilog ove priče mogao bi biti na sudu, jer radnici, bar oni s kojima smo pričali, taj novac nemaju od čega vratiti.





Related Articles

Back to top button