112IzdvojenoZadar

Djelatnik Zadarske županije Daniel Pavić uhićen je radi krivotvorenja službene isprave i zlouporabe položaja i ovlasti

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18 osoba s područja zadarske županije, koje se sumnjiči za kaznena djela protiv gospodarstva i to: Zlouporaba položaja i ovlasti te Krivotvorenje isprava.

Naime, utvrđeno da je 38-godišnjak kao službena osoba jedinice lokalne samouprave, a doznajemo kako je riječ o Zadarskoj županiji, ovlaštena za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, u vremenskom periodu od lipnja 2016. do prosinca 2017.godine u Zadru, na poticaj 16-tero prijavljenih vlasnika kuća, svjesno zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti budući je znao da osumnjičeni ne udovoljavaju uvjetima propisanim Javnim pozivom, odnosno da nisu predali svu dokumentaciju, štoviše da pojedine prijave na natječaj nisu uopće zaprimljene, te pojedini uopće nisu izveli radove, a on im je ipak omogućio nepripadnu dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

 – Također je utvrđeno da je 38-godišnjak zaprimio od 62-godišnjaka krivotvorenu dokumentaciju o izvedenim radove za koje su odobrena novčana sredstva, iako je znao da radovi nisu izvedeni. Tijekom inkriminiranog razdoblja 38-godišnjak je kontinuirano od osumnjičenika primao novčane iznose u svrhu izrade i pribavljanja potrebite dokumentacije u vidu energetskih certifikata i sl., a koja dokumentacija nije nikada izrađena i priložena prijavama, pojasnili su iz PU zadarske.

Na ovaj način je prijavljenima omogućio isplatu bespovratnih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 322.200 kuna, ali je i oštetio proračun Zadarske županije kao i veći broj vlasnika kuća, čije su prijave na Javni poziv bile pravovaljane i uredno zaprimljene i koji su po redoslijedu prvenstva umjesto osumnjičenih trebali dobiti nepovratna novčana sredstva.

Nadalje, utvrđeno je kako je 38-godišnjak kao službena osoba i član Povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2018. godine, na poticaj osmero vlasnika kuća, od kojih je njih petero osumnjičeno i za razdoblje iz 2017. godine, pokušao im omogućiti nepripadno pravo na sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, na način da je u njihovo ime izradio prijave i zatvorene koverte za prijavu na Javni poziv, iako je znao da ne posjeduju potrebnu dokumentaciju traženu iz uvjeta propisanih Javnim pozivom.

Danas u 8.45 sati, 38-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava predan pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske.

Protiv 16 osoba, u dobi od 31 do 76 godina, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnesena kaznena prijava zbog poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, dok je protiv 62-godišnjaka podnesena kaznena prijava radi kaznenog djela krivotvorenja isprava.

O slučaju se oglasio i USKOK u čijoj je nadležnosti slučaj, budući se sumnja da se radi o organiziranom kriminalu te se objasnili kako postoji osnovana sumnja da je prvookrivljeni 38-godišnjak, a koji je radio kao savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na području Zadarske županije, od 11. svibnja do 29. lipnja 2018., u Zadru, na traženje II.-IX. okr., kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u namjeri da sebi i okrivljenicima pribavi nepripadnu imovinsku korist, s okrivljenicima dogovorio da će im za novčane naknade od 1.000 do 3.000 kuna prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća na temelju Javnog poziva Zadarske županije.

 – U cilju realizacije navedenog, s obzirom da pravo prvenstva, uz zadovoljavanje općih uvjeta, imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, I. okr. je pripremio koverte s imenima, prezimenima i adresama navedenih osoba u kojima je uložio razne dokumente koji nisu u svezi s prijavnom dokumentacijom, odnosno prazne listove papira formata A4. Potom je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na koverte otisne prijemni štambilj s datumom prethodnog dana kako bi podnositelji dobili prvenstvo zaprimanja, što je službenica odbila uputivši ih da osobno predaju zahtjeve, što su i učinili. Okrivljenicima bespovratna sredstva nisu dodijeljena s obzirom da je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva nakon otvaranja koverti utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija. Nadalje, I. okr. je, kao savjetnik za energetiku i infrastrukturu Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije s ovlastima za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, od 21. srpnja do 31. prosinca 2017., na traženje II., IV., V., VII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XV. i XVI. okr., a u cilju da im pribavi nepripadnu imovinsku korist, iako je znao da ne ispunjavaju uvjete propisane Javnim pozivom za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, navedene podnositelje predložio kao osobe koje ispunjavaju uvjete propisane Javnim pozivom za 2017. godinu, na temelju kojeg prijedloga je župan Zadarske županije, ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, donio Odluku o sufinanciranju energetske obnove njihovih obiteljskih kuća. Na opisani način I. okrivljeni je, na štetu Zadarske županije, okrivljenicima pribavio nepripadnu imovinsku korist od 307.200,00 kuna. Osim navedenog, I. okrivljeni je, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016., na traženje XVII. okr., iako je znao da isti ne ispunjava uvjete propisane Javnim pozivom za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, predložio ga kao osobu koja ispunjava uvjete, na temelju kojeg prijedloga je župan Zadarske županije, ne sumnjajući u ispravnost takovog prijedloga, donio Odluku o sufinanciranju energetske obnove njegove obiteljske kuće. Na opisani je način I. okr., na štetu Zadarske županije, XVII. okr. pribavio nepripadnu imovinsku korist od 15.000 kuna. Nadalje, XVIII. okr. je 17. studenoga 2017., sukladno prethodnom dogovoru, kao vlasnik obrta jednom kupcu ispostavio račun u kojem je neistinito prikazao da mu je nabavio i ugradio solarni paket s pripadajućim bojlerom, kolektorima, solarnom automatikom i nosačima kolektora, a potom je I. okr. račun, iako je znao da XVIII. okr. nije dostavio i ugradio navedeno, prihvatio kao vjerodostojan kako bi time fiktivnom kupcu omogućio da ostvari dobivanje bespovratnih sredstava Zadarske županije, stoji u detaljnijem pojašnjenju USKOK-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika.

Zadarska županija sumnjive je radnje prijavila istražnim tijelima

– Povjerenstvo za provedbu javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije utvrdilo je moguće nepravilnosti i sumnjive elemente u prijavama za natječaj te su, kako bi otklonili sumnju, obavijestili nadležnog pročelnika. Zadarska županija potom je sumnjive radnje prijavila istražnim tijelima na postupanje. Dok je postupak u tijeku ne smijemo ništa komentirati niti davati bilo kakve informacije, rekla nam je glasnogovornica Zadarske Županije Vlatka Vuči Marasović dodavši kako postoji Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pravilnik o unutarnjem redu, i kolektivni ugovor u kojem su propisne povrede rada, te ćemo postupiti sukladno zakonu.Related Articles

Komentari

 1. Zdravo,
  Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)

 2. Iščete zelo pristna posojila po ugodni obrestni meri 2% na podlagi ugodnih kreditnih pogojev?
  Ali potrebujete posojilo za poravnavo dolga ali plačilo računov? Ali ste ves čas zavrnjeni z bankami in drugimi finančnimi institucijami samo zato, ker imate nizko boniteto? Ali potrebujete posojilo ali financiranje iz kakršnega koli razloga, kot so:
  * Posojila
  * Posojila za nepremičnine
  * Poslovni krediti
  * Hipotekarna posojila
  * Domov posojila
  * Krediti za konsolidacijo dolga
  * Osebna posojila
  Zadovoljstvo strank je naš cilj, ko se prijavite pri nas in se obrnete na zaupanja vredno podjetje, ki skrbi za vaše finančne potrebe. Za vas bomo skrbeli ves čas celotnega procesa. Pošljite nam e-pošto na naslov: MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM

 3. Jeste li iskusili poteškoće u dobivanju kredita od običnih zajmodavaca i drugih banaka?
  ovo je pogodno za vas !!! možemo vam pomoći poduzeti korake u dobivanju kredita od međunarodnih banaka
  nudimo kredit uz nisku kamatnu stopu, lako i pouzdano, sve što trebate učiniti je podnijeti zahtjev, odobriti kredit i dobiti kredit, to je 100% točno, kontaktirajte nas putem e-pošte (euchariadanielloanfirm@gmail.com) , whatsapp:+12092651836

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close