IzdvojenoZadar

DOBRE VIJESTI – Ustavni sud spriječio deložaciju starijeg bračnog para iz stana u Zadru

NAPOKON NEŠTO NORMALNO

U Zadru se krajem travnja trebala održati deložacija no nekoliko dana prije zaustavljena je rješenjem Ustavnog suda.

Sudu se još 2015. godine obratio stariji bračni par (podaci poznati redakciji) osporavajući dio presude Županijskog suda u Zadru kojom je preinačena prvostupanjska presuda Općinskog suda tako da je usvojen tužbeni zahtjev kojim im je naloženo iseliti iz stana, a ujedno je odbijen protutužbeni zahtjev kojim su tražili utvrđenje ništavosti kupoprodajnog ugovora na kojem druga strana temelji svoje pravo vlasništva. Istovremeno s ustavnom tužbom podnijeli su i reviziju Vrhovnom sudu pa su ustavni suci morali prvo pričekati odluku svojih kolega. Ona je donesena tek ove godine kada je revizija odbačena kao nedopuštena.

Stariji bračni par naveo je da su osobe starije životne dobi (90 i 83 godine) iznimno lošeg zdravstvenog stanja, što su dokazali medicinskom dokumentacijom. U stanu, ističu, žive punih 27 godina i on predstavlja njihov jedini dom te bi iseljenjem pretrpjeli nenadoknadivu štetu jer nemaju drugog stambenog prostora u kojem bi mogli živjeti. Time bi, naglašavaju, njihove egzistencijske potrebe bile ugrožene.

– Radi se o činjenično i pravno složenijem predmetu o kojem nije moguće odlučiti bez spisa predmeta prvostupanjskog suda, koji se do 21. ožujka nalazio na Vrhovnom sudu. S obzirom na prigovore i navode ustavne tužbe te razloge koje su podnositelji istaknuli u prijedlogu za odgodu ovrhe, nije moguće isključiti nastanak štete za podnositelje njihovim iseljenjem iz predmetne nekretnine. Istodobno, odgoda ovrhe ne bi bila suprotna javnom interesu niti bi se njome nekome nanijela veća šteta budući da će Ustavni sud o ustavnim tužbama podnositelja odlučiti u najkraćem mogućem roku, istaknuli su ustavni suci u odluci o privremenoj odgodi ovrhe, koja je nedavno javno objavljena bez detalja kojih ni oni nisu imali na raspolaganju.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button