IzdvojenoZadar

Drago Tadić priznao: “Istina je, Kalmeta mi se zahvalio nakon svjedočenja”

- Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.’ Ja kažem na to: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor - čuje se na snimci Provjerenoga.

Dva dana nakon što su Nacional i Provjereno Nove TV objavili audio snimke na kojima Drago Tadić, jedan od ključnih svjedoka u aferi Remorker priznaje kako je na sudu lagao kako bi Božidar Kalmeta prošao nekažnjeno, redakcija ZADAR Newsa imala je prilike razgovarati s gospodinom Tadićem.

U izjavama za druge medije Tadić je jučer demantirao kako je s Kalmetom odlazio na toalet nakon davanja iskaza. Međutim, u razgovoru za ZADAR News Tadić je priznao kako mu se Kalmeta ipak zahvalio na svjedočenju.

Gospodine Tadiću, nastao je prijepor oko vašeg iskaza. Vi ste USKOK-u 2013. dali iskaz radi kojega ste i dobili oprosnicu. U tom iskazu tvrdite kako je iza firme Zelot stajao Sapunar, Kalmeta i Livaković. Zbog čega to niste ponovili na sudu?

– Nisam to rekao, iza tvrtke Zelot stoji Igor Premilovac iz afere Remorker.

U istrazi ste tako rekli.

– Nisam, sigurno to nisam rekao, dva milijuna posto.

Možete li prokomentirati audio snimku koju su objavili Nacional i Provjereno u kojoj jasno govorite kako se na vas utjecalo da promijenite iskaz u korist Božidara Kalmete.

– Nisam ja to rekao, više je to bila zafrkancija i šala.

Na snimci se čuje i odlazak na toalet nakon vašeg svjedočenja.

– Gospodin mi je rekao “bilo je ok”, to je uvijek kurtoazno da nekome kažete nešto tako. On mi je samo rekao ‘hvala’.

U aferi Remorker, dakle u predmetu protiv Božidara Kalmete, Zdravka Livakovića i ostalih vi ste dobili oprosnici. Temeljem čega ste je dobili?

– Iskreno da vam kažem, ne znam kako je to zakonski išlo. Tamo su bili moji odvjetnici, došao sam u USKOK, dao sam izjavu i rekao što sam znao, a kako je to išlo dalje, ne znam. Na mene nikad nitko nije vršio nikakav pritisak u životu. Uvijek sam govorio istinu i govorit ću istinu. S gospodinom Kalmetom stvarno nemam ništa.

Ako opet budete pozvani na suđenje, hoćete li onda spomenuti tvrtku Zelot koju ste u USKOK-u spomenuli, a na suđenju 2018. niste?

– Dat ću isti iskaz koji sam dao USKOK-u i koji sam dao na suđenju, uvijek isti iskaz.

Vi svoj iskaz u USKOK-u i na suđenju smatrate istim iskazom?

– Da

Osim tvrtke Zelot?

– Ta tvrtka nema veze s Kalmetom i Livakovićem i siguran sam da je to tvrtka Igora Premilovca.

Ali u USKOK-u ste rekli jedno o Zelotu, a na suđenju drugo.

– To je nešto krivo napisano, Zelot se spominjao u tim aferama. Dva milijuna posto sam siguran da Kalmeta i Livaković nemaju ništa s tom tvrtkom – kazao je za kraj Tadić.

Podsjetimo, Provjereno je u četvrtak objavilo audio snimku na kojoj Tadić detaljno objašnjava kako je trgovao svojim svjedočanstvom na sudu radi kojega je Božidar Kalmeta nepravomoćno oslobođen u slučaju Remorker.

– Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.’ Ja kažem na to: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor – čuje se na snimci Provjerenoga.

Na pitanje novinarke je li dogovor ispoštovan, Tadić je odgovorio:

– I on ne ispoštuje. Smanji mi tri mjeseca, a drugo me osudi, skine s 24 na 21 – govori Tadić.

– Pa smanjio je – kaže novinarka kojoj Tadić odgovara:

– Ma smanjio je moj k… Smanjio je za tri mjeseca.

Na pitanje o sucu Ivan Turudiću i Vladimiru Šeksu, Tadić je odgovorio:

– Oni su prijatelji veliki, njih dvojica. Nije on od mene tražio, takve su poruke došle jer su Turudić i Šeks najbolji prijatelji. Šeks i Kalmeta su… Šeks se mene to nije usudio pitati. Poslali su mi indirektne poruke preko da će oni meni pomoći, ako ja ovome pomognem. Ja sam ovome pomogao, ali meni se nije pomoglo – kazao je Tadić.





Related Articles

Back to top button