ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Drugi masters sezone održan unatoč katastrofalnim vremenskim uvjetima

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČak 19 zadarskih pikadista u Donjoj Pušći,
najuspješniji Roko Sturnela i Božo Smolić

Niti katastrofalne vremenske (ne)prilike nisu uspjele spriječiti najbolje hrvatske pikadiste da se u velikom broju okupe na drugom ovosezonskom mastersu u organizaciji Hrvatskog pikado saveza koji je održan u subotu 8. prosinca u Donjoj Pušći pored Zaprešića. U situaciji kada se teško kretalo i po autoputu, a doći do Pušće je bio pravi podvig, oko 150 najhrabrijih pikadista se uspjelo probiti kroz snježne okove.

Na žalost neki su, posebno oni iz Slavonije (Županja, Sl. Brod…), stigli do polovice puta i nakon višesatnog čekanja na autocesti morali odustati i vratiti se nazad. Ali zato su se do Pušće probili pikadisti iz Splita, Makarske, Šibenika, Zadra, Rijeke, Buzeta, Pule, Rovinja, Zagreba, Krapine, Varaždina, Karlovca, Siska, Petrinje…. I već samim time su svi zaslužili priznanje i naslov pobjednika.

Posebno isticanje zaslužuju pikadisti iz Zadra kojih je u Donju Pušću došlo čak 19. Putovalo se kombijem, osobnim automobilima, a cijelim putem su se vozili iza ralice jer drugog načina nije bilo. Na kraju su Zadrani su bili i dobročinitelji jer su skupinu pikadista iz Splita koji su do Zaprešića doputovali vlakom i nikako nisu mogli dalje, pokupili i prevezli do Donje Pušće.

Na žalost svi skupa su zakasnili na prvu disciplinu dana, Cricket, ali su odigrali preostale dvije i osvarili zapažene reztultate.

 

VELIKI POVRATAK VLATKE LEŠIĆ

Masters je obilježila Vlatka Lešić, bivša reprezentativka koja je zbog fakulteta i posla propustila cijelu prošlu sezonu. Izdanak čuvene pikado obitelji Lešić iz Županje, Vlatka je već na prvom ovosezonskom mastersu dala naznake povratka u formu, a u Pušći je eksplodirala osvojivši zlato u sve tri discipline.

Povratak igračice koja je 2008. godine, kao 19-godišnjakinja, senzacionalno osvojila naslov ukupne pobjednica europske masters serije, tzv. EDU Rankinga, sjajna je vijest za žensku reprezentaciju koja se s Vlatkom u ovakvoj formi može ponovo upustiti u borbu za medalje.

Vlatka je u dvije pojedinačne discipline, 501 MO i Cricketu, u finalu za protivnicu imala aktualnu reprezentativku Nevenku Šalat Franičević iz Zagreba, dok je u disciplini parova slavila u tandemu s Riječankom Vlastom Stankić, kapetanicom ženske reprezentacije.

Veliki dan obitelji Lešić upotpunio je stariji brat Vladimir koji je slavio u elitoj disciplini 501 DO. Njemu je to bilo šesto uzastopno finale u toj disciplini na nacionalnim mastersima (sva četiri prošle sezone i prva dva ove), a pritom je doživio tek jedan poraz.

U finalu je Lešić nadigrao najugodnije iznenađenje turnira, Zagrepčanina Željka Erslana koji je u prvoj fazi turnira pobijedio i Lešića, ali se ovaj vratio kroz repasaž i u ponovnom sudaru pokazao da je bolji. Treći je bio Antonio Domitrović iz Siska koji je izveo potez dana izlazom na 150 (T20+T20+D15) za pobjedu protiv Borisa Krčmara.

Ono što je propustio u 501 DO, Krčmar, ponajbolji svjetski igrač elektroničkog pikada (dvostruki svjetski i trostruki europski prvak u pojedinačnoj konkurenciji) je nadoknadio slavljem u Cricketu i parovima. Zahvaljujući tome je zadržao vodeće mjesto u ukupnom poretku Masters liste.

Anđelko Fofić, vjeroučitelj iz Sesveta koji se proslavio na prošlosezonskom mastersu u Donjoj Pušći kada je osvojio 501 DO i parove te bio drugi u Cricketu, nije uspio ponoviti taj nevjerojatni rezultat, ali je pokazao da mu Pušća leži. Opet je dogurao do finala Cricketa, te dodao broncu u parovima sa svojim klupskim suigračem, već spomenutim Željkom Erslanom.

 

STURNELA I SMOLIĆ NAJBOLJI ZADRANI

U konkurenciji igrača 2. kategorije slavio je Alan Ljubić iz Zagreba pobjedom u finalu protiv sve boljeg Splićanina Mire Buhe, dok je treći bio Mario Stanec iz Samobora.

Među ukupno 34 igrača u 2. kategoriji nastupilo je čak 11 igrača iz Zadra. Najviše uspjeha imao je Roko Sturnela koji je ostao korak kratak od medalje i osvojio je četvrto mjesto. Božo Smolić je bio peti, dok su Mateo Iveljić i Ivan Matak završili na diobi sedmog mjesta te Mateo Bencun i Daniel Krizman na diobi devetog mjesta. Dakle, čak šestorica među prvih dvanaest.

U disciplini parova najbolji rezultat su osvarili Jure Jerak i Božo Smolić koji su u konkurenciji 35 parova sastavljenih od najboljih hrvatskih pikadista (u parovima sve tri kategorije igraju zajedno) osvojili dobro sedmo mjesto, dok su Roko Sturnela i Ivan Matak bili 13.

Zadrani dobro stoje i na ukupnom poretku masters liste nakon dva odigrana mastersa, a među Top 20 igrača su četvorica Zadrana. Nino Barić, junak prvog mastersa u Županji, je na četvrtom mjestu sa 77 osvojenih bodova, Roko Sturnela je šesti, Mateo Bencun 12. i Ivan Matak 13. Još da su na vrijeme stigli u Pušću i nastupili na prvoj disciplini dana, Cricketu, sigurno bi bio još pokoji bod više na njihovom kontu.

 

UKUPNI POREDAK SENIORI 2. KATEGORIJA

1.      Miro BUHA (ST)              87,0

2.      Ante VRANJEKA (ŠI)     79,0

3.      Tomislav ŠUPERBA (ŠI) 78,0

4.      Nino BARIĆ (ZD)            77,0

8.      Roko STURNELA ZD)    61,5

12.    Mateo BENCUN (ZD)     47,0

13.    Ivan MATAK (ZD)           46,5

 

Budući da 14 prvoplasiranih na kraju sezone, odnosno nakon sva četiri odigrana mastersa, ima osiguran nastup na pojedinačnom PH koje je na rasporedu krajem ožujka 2013. u Zagrebu, za očekivati je da će Zadar biti itekako brojno zastupljen. Što je sjajno s obzirom da je u Zadru tek prošle sezone prvi put pokrenuto ligaško natjecanje u pikadu.

KARAMARKO NAJBOLJI U 3. KATEGORIJI

Kod trećekategornika je u konkurenciji 42 igrača slavio Alan Ljubić iz Zagreba, a od osmorice Zadrana najviše uspjeha je imao Šime Karamarko koji je zauzeo peto mjesto, dok je Goran Salopek bio sedmi. Treba spomenuti 17. mjesto Luke Ađanskog koji ima tek 14 godiona i velika je nada zadarskog pikada.

 

 

SVI OSVAJAČI MEDALJA

 

SENIORKE – 501 MO
1. Vlatka Lešić
2. Nevenka Šalat Franičević
3. Snježana Perišić

 

SENIORKE CRICKET
1. Vlatka Lešić
2. Nevenka Šalat Franičević
3. Jelena Mohor

 

SENIORKE PAROVI – 501 MO
1. Vlatka Lešić & Vlasta Stankić
2. Jasna Šegvić & Mihaela Crnobrnja
3. Snježana Perišić & Rina Radun

 

SENIORI 1. KATEGORIJA – 501 DO
1. Vladimir Lešić
2. Željko Erslan
3. Antonio Domitrović

 

SENIORI 2. KATEGORIJA – 501 MO
1. Alan Ljubić
2. Miro Buha
3. MarioStanec
4. Roko Sturnela (ZAD)
5. Božo Smolić (ZAD)
7. Mateo Iveljić (ZAD)
7. Ivan Matak (ZAD)
9. Mateo Bencun (ZAD)
9. Daniel Krizman (ZAD)
13. Šime Z. Buterin (ZAD)
17. Nino Barić (ZAD)
17. Ivan Buterin (ZAD)
17. Ante Frleta (ZAD)
17. Jure Jerak (ZAD)

 

SENIORI 3. KATEGORIJA – 501 SO
1. Tomislav Vlašić
2. Matija Strepački
3. MatijaGazibara

5. Šime Karamarko (ZAD)
7. Goran Salopek (ZAD)
13. Branimir Batur (ZAD)
17. Luka Ađanski (ZAD)
17. Josip Smoljan (ZAD)
17. Marin Valeri (ZAD)
33. Vedar Eškinja (ZAD)
33. Matej Mikas (ZAD)

 

SENIORI CRICKET
1. Boris Krčmar
2. Anđelko Fofić
3. Tonči Restović

 

SENIORI PAROVI – 501 MO
1. Boris Krčmar & Krešo Kranjčina
2. Robert Grubiša & Vedran Dukić
3. Anđelko Fofić & Željko Erslan
7. Jure Jerak & Božo Smolić (ZAD)
13. Roko Sturnela & Ivan Matak (ZAD)
17. Šime Z. Buterin & Nino Barić (ZAD)
17. Daniel Krizman & Mateo Bencun (ZAD)
17. Josip Smoljan & Goran Salopek (ZAD)
25. Luka Ađanski & Ivan Buterin (ZAD)
25. Branimir Batur & Vedran Eškinja (ZAD)
25. Mateo Iveljić & Ante Frleta (ZAD)
25. Marin Valeri & Matej Mikas (ZAD)

 

JUNIORI U-15 – 501 SO
1. Kristijan Putak
2. Benedikt Dasović
3. Roberto Aničić

 

JUNIORI U-18 – 501 SO
1. Mladen Pravdić
2. Valentino Šivalec
3. Juraj Hrestak





Related Articles

Back to top button