GalerijeIzdvojenoZadar

DRŽAVNI INSPEKTORAT: “Direktorica Zadarskog lista Jasna Rumora i RTD d.o.o. kršili Zakon o radu”; Rumori osobno kazna i do 100 tisuća kuna

Nakon serije od 11 objavljenih članaka o “Aferi Zadarski list”, ZADAR News dobio je danas od Državnog inspektorata potvrdu kako je protiv direktorice Zadarskog lista i izdavača tog medija podnesen Optužni prijedlog, a o visini kazne odlučivat će nadležni Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Konačnim rješenjem Državnog inspektorata, bez obzira o kakvoj se kazni radilo, bit će sankcionirani oni koji su kršili Zakon o radu i koji su tako, shodno prijavama zlostavljali svoje djelatnike.

“Neposrednim inspekcijskim nadzorom te uvidom u traženu i dostavljenu dokumentaciju Inspekcija rada Državnog inspektorata utvrdila povredu propisa iz Zakona o radu te je podnesen Optužni prijedlog pred Prekršajnim odjelom Općinskog suda u Zadru. Za sve ostale navode za koje nije nadležan Državni inspektorat stranke su upućene da se obrate nadležnom sudu”, stoji u dopisu koji nam je jutros poslao Državni inspektorat.

Jasna Rumora i RTD d.o.o. prekršili su Zakon i bit će kažnjeni

Dakle, Državni inspektorat nedvojbeno je utvrdio kako su RTD d.o.o. i direktorica tog društva, odnosno izdavača Zadarskog lista kršili Zakon o radu i za to će ih kazniti Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. Kazne za pravne i fizičke osobe mogu biti minimalne, od 10 tisuća kuna, ali mogu se penjati i do maksimalnih 100 tisuća kuna. Ono što je bitno naglasiti je to kako će Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru kazne izreći Zadarskom listu i Jasni Rumori kao glavnoj i odgovornoj osobi trgovačkog društva.

Za lakše prekršaje poslodavca kazna i do 30 tisuća kuna

Temeljem Članak 227. Zakona o radu novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

1) ako sklopi ugovor o radu u kojemu je probni rad ugovoren u trajanju dužem od Zakonom dopuštenoga (članak 53. stavak 2.)

Za teži prekršaji poslodavca kazna i do 60 tisuća kuna

Temeljem članka 228. novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

Ako s istim radnikom sklopi uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme za koji ne postoji objektivan razlog, ili ako u tom ugovoru ili u pisanoj potvrdi o sklopljenom ugovoru o radu ne navede objektivan razlog, ili ako trajanje svih uzastopnih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, uključujući i prvi ugovor o radu, traje neprekinuto duže od tri godine, osim ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekog drugog objektivnog razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom (članak 12. stavci 2. i 3.)
Najteži prekršaji poslodavca opisan je u Članak 229. Zakona o radu, tu kazne idu i do 100 tisuća kuna
Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

1) ako ne vodi evidenciju o radnicima i o radnom vremenu ili je ne vodi na propisan način, ili ako na zahtjev inspektora rada ne dostavi podatke o radnicima i o radnom vremenu (članak 5.)

2) ako svog radnika privremeno ustupi u društvo koje s njim nije povezano u smislu posebnog propisa o trgovačkim društvima ili ga ustupi u trajanju dužem od neprekidno šest mjeseci, ili ga ustupi bez sklopljenog sporazuma (članak 10. stavak 3.)

3) ako u slučaju kada ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, prije početka rada ne izda radniku pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, ili ako radniku ne dostavi primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u propisanom roku (članak 14. stavci 3. i 5.), stoji u Zakonu o radu.

Kazna za direktoricu Jasnu Rumoru osobno mogla bi biti i do 100 tisuća kuna

U Zakonu o radu propisana je i novčana kazna od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. članka kojom će se kazniti poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.

Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. točke 1. ovoga članka kaznit će se korisnik pravna osoba koji je ugovorom o ustupanju radnika preuzeo obvezu vođenja evidencije radnog vremena za ustupljene radnike (članak 45. stavak 5.).

Novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se korisnik fizička osoba koji je ugovorom o ustupanju radnika preuzeo obvezu vođenja evidencije radnog vremena za ustupljene radnike za razdoblje u kojim su mu ustupljeni i odgovorna osoba pravne osobe (članak 45. stavak 5.).

Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se korisnik pravna osoba, ako pri sklapanju ugovora iz članka 45. ovoga Zakona, agenciju potpuno i istinito, pisano ne izvijesti o uvjetima rada radnika zaposlenih kod korisnika na poslovima koje će obavljati ustupljeni radnik (članak 50. stavak 2.).

Novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna, kaznit će se korisnik fizička osoba, ako pri sklapanju ugovora iz članka 45. ovoga Zakona, agenciju potpuno i istinito, pisano ne izvijesti o uvjetima rada radnika zaposlenih kod korisnika na poslovima koje će obavljati ustupljeni radnik i odgovorna osoba pravne osobe (članak 50. stavak 2.).

Medijski reket nad ZADAR Newsom i pokušaj ušutkavanja potpisnika ovog teksta

I dok se presuda Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru očekuje brzo, s obzirom na to da je Državni inspektorat utvrdio kako su direktorica Jasna Rumora i izdavač Zadarskog lista RTD d.o.o. kršili Zakon o radu, ono što je bitno naglasiti u cijeloj priči oko Zadarskog lista je to da se radi o novini koja je na sve načine pokušala ušutkati glavnog urednika portala ZADAR News i potpisnika ovog članka, a sve kako javnost ne bi doznala kako se maltretiraju zaposlenici te novine koju s milijunskim iznosima, dakle našim, javnim novcem financiraju Zadarska županija, Grad Zadar i brojne druge općine, ali i javne tvrtke kojima su osnivači Zadarska županija i Grad Zadar.

Kronologija afere

Valjalo bi kronološki navesti o čemu smo sve pisali u posljednjih dvadesetak dana kako bi javnost još jednom kronološki podsjetili na ono što se događalo u Zadarskom listu:

>>> AFERA ZADARSKI LIST<<<

1. Očajni djelatnici Zadarskog lista: Jasna Rumora i Hana Radulić nas teroriziraju, u Kalmetinoj novini je nemoguće raditi. Sve smo prijavili Državnom inspektoratu”

2. SKANDALOZAN VIDEO – Pravnik kojega je angažirala Jasna Rumora, direktorica Zadarskog lista: “Radnicima sam davao otkaze bez razloga – jer je tako poslodavac htio”

3. TAJNI DOKUMENT DOKAZUJE: Jasna Rumora i Hana Radulić ovim pravilnikom prekršile su Zakon o radu

4. Ivica Surać prijeti djelatnicima Zadarskog lista: “Onaj tko je ZADAR Newsu ustupio dokumente, dobit će otkaz”

5. Uskoro stiže inspekcijski nalaz: “Jasna Rumora i Hana Radulić trebale bi biti smijenjene”

6. Imamo SMS-ove djelatnice Zadarskog lista: “Prestrašeni smo, Kalmeta je privatizirao HDZ i našu novinu kako bi sebe uzdizao”

7. TEROR SE NASTAVLJA: Sindikalnoj povjerenici Suzani Bandić opomena pred izvanredni otkaz, uredniku ZADAR Newsa prijetnje SMS-ovima pa objava pamfleta u Zadarskom listu

8. ‘Zbog Božidara Longina u posljednji tren su se mijenjale naslovnice Zadarskog lista’

9. RASIPNIŠTVO: Kako bi ga hvalili, Božidar Longin u dvije godine Zadarskom listu dao je preko 350,000.00 proračunskih kuna

10. Branko Dukić isplatio je preko 750 tisuća kuna iz proračuna Zadarskom listu kako bi pisali afirmativno o njemu i Božidaru Kalmeti

11. Božidar Kalmeta preko direktorice Zadarskog lista Jasne Rumore vrši medijski reket nad glavnim urednikom ZADAR Newsa

Pisali smo istinu o kršenju Zakona o radu, notornom Ivanu Hranju i opomeni pred otkaz Sindikalnoj povjerenici Suzani Bandić

Dakle, iz gore navedenih članaka koji su kronološki dostupni u posebnoj kategoriji na našem portalu, koja je dostupna ovdje jasno je kako se ZADAR News bavio jedino i isključivo objavom činjenica koje su uključivale izjave brojnih djelatnika Zadarskog lista. Objavili smo i tajne dokumente koji dokazuju kako je Zadarski list, odnosno direktorica Jasna Rumora u direktnom kontaktu s notornim Ivanom Hranjem koji je na javnoj televiziji u emisiji “Osmi kat” Danijele Trbović priznao kako je godinama za svoje poslodavce mobingirao i maltretirao radnike kojima je uručivao opomene pred otkaz, kasnije i izvanredne otkaze bez pravog razloga. Upravo takvu opomenu pred otkaz nedavno je dobila i Sindikalna povjerenica i novinarka Zadarskog lista, a Hranjev rukopis itekako je vidljiv i u tom postupanju.

Zastrašivanje objavom pamfleta od strane “predstavnika vlasnika” u Zadarskom listu je ostvarena

Nadalje, kao što smo gore veće naveli, Ivica Surać, navodni “predstavnik vlasnika novine” prijetio je i zastrašivao potpisnika ovih redaka objavom pamfleta u “svojoj” novini ako ne prestanemo istraživati nelegalno poslovanje Zadarskog lista (objavili smo samo dio SMS-ova koje nam je Surać poslao, ostatak, kao i pojedine druge dokumente još uvijek nismo objavili, op.a). Nakon što nismo pristali na ucjenu, Zadarski list objavio je na naslovnici novine, ali i na webu pamflet pun laži i obmana o autoru ovog i svih ostalih članaka iz “Afere Zadarski list”.

Odbili su nam objaviti demanti i time su prekršili Zakon o medijima, radi čega će odgovarati na sudu

Kada smo poslali demanti na pamflet, koji je Zadarski list bio dužan objaviti prema Zakonu o medijima, dobili smo pisani odgovor klevetnice i autorice teksta Hane Radulić kako nam demanti neće objaviti. Nema veze, zbog toga će na sudu odgovarati i Hana Radulić i Jasna Rumora, ali i izdavač novine RTD d.o.o.

Božidar Longin, Božidar Kalmeta i Branko Dukić pokušali su izvršiti pritisak da ne pišemo o aferi

U međuvremenu, kako nismo htjeli pristati na medijski reket i ucjenu, autoru ovog članka prilazili su u više navrata brojni djelatnici gradske uprave, ali i tvrtki kojima je osnivač Zadarska županija, moleći da prestanemo pisati o aferi. Jednako su to u ime Božidara Kalmete radili i pojedini djelatnici gradskih tvrtki. Naravno, nismo prestali već smo dodali gas i objavili kako su Zadarska županija i Grad Zadar u manje od dvije godine Zadarskom listu uplatili preko milijun kuna iz proračuna.

I to je to, sukus cijele priče o Kalmetinoj novini koja se financira našim novcem može se zapravo sažeti u svega nekoliko rečenica. Portal ZADAR News jedini je pisao o “Aferi Zadarski list”, pisali smo istinu i samo istinu, objavili smo tajne dokumente koji dokazuju na koji način politika, odnosno HDZ o Božidar Kalmeta preko svojih poslušnika na nižoj razini upravlja novinom i čime se ta novina bavi – reketarenjem drugog portala koji se usudio pisati o zlostavljanim djelatnicima Zadarskog lista.

Nepismena Hana Radulić izbjegla je kaznu samo zato što nije odgovorna osoba u RTD d.o.o.

Osim što se objavom naručenog nepismenog pamfleta o autoru ovog teksta glavna urednica Zadarskog lista Hana Radulić dodatno srozala kao novinarka, pukom srećom i sama je izbjegla kaznu koja čeka direktoricu Jasnu Rumoru i to samo zato što Radulić nije odgovorna osoba u RTD d.o.o., a Rumora jest.

Jasna Rumora više ne može biti direktorica Zadarskog lista

I to je to, di ćeš veće zadovoljštine od činjenice da ti čak i Državni inspektorat potvrdi da je istina sve ono što si pisao, a da su se mali miševi i sitne prodane dušice iz Zadarskog lista dobro osramotile. Na kraju, postavlja se pitanje kako Jasna Rumora uopće može ostati direktorica u novini nakon što je Državni inspektorat potvrdio da je kršila Zakon o radu na štetu novinara i ostalih djelatnika RTD d.o.o. Nakon nepovratno narušenog odnosa s djelatnicima, Rumori je najbolje rješenje da je oni koji su je i doveli na funkciju kojoj očito nije dorasla konačno maknu od ljudi koji samo žele pošteno raditi svoj posao.

NASTAVLJA SE..


Related Articles

Back to top button