ZadarZadne-Izdvojeno

EKOLOŠKA KATASTROFA Kancerogeni elementi, kolonije bakterija i teški metali prijete Zadranima

ekoloskaRezultati analize kvalitete vode i sedimenta u najvećoj otvorenoj septičkoj jami u Zadru, u blizini Sfinge, su katastrofalni. U otpadnim vodama nalaze se teški metali, kolonije bakterija, ali i kancerogeni elementi, kazao je danas Ante Rubeša, predsjednik Mjesnog odbora Brodarica na konferenciji za medije.

Naime, nakon što su prošlog mjeseca organizirali konferenciju na kojoj su ukazali na probleme nastale zbog nedostatka kanalizacije te loše riješene infrastrukture oborinskih voda ovog gradskog predjela, zatražili su analizu. Nalazi koji su stigli iz Zavoda za javno zdravstvo su poražavajući i govore kako se problem pod hitno mora riješiti, jer posljedice mogu biti strašne.

– Ovo je najveća otvorena kancerogena septička jama. Nalaz od 22. travnja govori da su svi parametri u crvenom što znači slabo, ekstremno, eutrofično stanje. U nalazu stoji kako je visoka produktivnost, loša prozirnost, obojenost, peristerne anoksije, ugibanje i promjene u betonskim zajednicama. Fizikalno kemijski i mikrobiološki nalazi ukazuju na sve postojeće bakterije, a zbog dugotrajnog izlijevanja fekalija već su godinama i u sedimentu, kazao je Rubeša.

Među podacima može se vidjeti do deset puta veća količina Escherichiae Colli, kao i povećanu količinu nanofitoplanktona, no najveći problem ipak je kancerogeni PCB.

– Sve vrijednosti su u „crvenom”, a u klasifikaciji sedimenta nalaze se i višestruko povišene količine PCB 28, 56, 101, 118, 158, 153 i 180 koji su osnove kancerogenih elemenata, govori Rubeša.

Kandidat za gradonačelnika Marko Pupić Bakrač kazao je kako
tu ugibaju i patke, koje su otporne životinje te je zaključio kako postoji mogućnost brojnih bolesti i tumora, ako se taj problem ne riješi.

Imajući u vidu da je Brodarica turistički atraktivan prostor, u blizini su dječji vrtić, starački dom, škola i obiteljske kuće te da se fekalije iz “bare” izlijevaju direktno u more, posljedice ovog zagađenja mogu biti nesagledive.

– Zadar smrdi zato što smrdi na Smiljevcu, a Smiljevac je dio grada. Zadar je kancerogen, jer na Brodarici postoje elementi koji su kancerogeni, a koji se izlijevaju u more. Brodarica i Smiljevac su sastavni dijelovi Grada Zadra, kazao je Rubeša, dodajući kako se krivac ne može dokazati, no može se staviti u sferu zanemarivanja.
Nekoliko stanara iz obližnjih kuća komentiralo je kako u blizini ne postoji kuća u kojoj netko nema tumor te da mnogi imaju probleme s dišnim putevima, a kao pretpostavljaju kako je razlog septička jama u koju se slijevaju otpadne vode i iz drugih dijelova grada,

Traže kanalizaciju

Nakon što je Puntamika dobila kanalizaciju prije desetak godina iz Brodarice traže da i oni dobiju kanalizaciju, jer kako je rekao, do sad su ljude varali kako je to zbog problema s imovinsko-pravnim odnosima.

– Nadamo se da će vlastodršci napokon odlučiti i krenuti u rješavanje tog problema, kazao je Rubeša.

 





Related Articles

Back to top button