IzdvojenoZadar

Emil Šprljan predstavio pjesmu “Ubi bože pismetina za stranjsku dičurliju”, u spotu i stado ovaca

Zadarski kantautor Emil Šprljan objavio je prije nekoliko dana na YouTube-u atipičnu i zanimljivu pjesmu pod nazivom “Ubi bože pismetinaza stranjsku dičurliju”. Upravo to bio je povod za razgovor sa Šprljanom koji u razgovoru za ZADAR News objašnjava pozadinu iza nastanka pjesme i spota.

– Pjesmu “Ubi bože pismetina za stranjsku dičurliju” sam napisao na tekst književnika Mladena Vukovića iz Splita, još 1993. kada mi je on dao knjižicu svojih aforizama. Iz te zbirke su nastale moje pjesme Žuta minuta, Petak trinaesti, Hendikep, Drli-lili pisma i druge.

U razgovoru za ZADAR News, Šprljan objašnjava kako su svi tekstovi zapravo aforizmi, a ne stihovi.

– Svi ti tekstovi su zapravo aforizmi i nisu stihovi na koje bi se pisale pjesme, ali su ideje toliko dobre da sam ih zaželio pretočiti u pjevni oblik. Neke od Vukovićevih pjesama su objavljene na mom davnom albumu “Lude krave”. Ova je dugo ležala u ladici čekajući novi aranžman, sada je objavljena na Bandcampu i “Jubitou” i to je jedina koja nije pjevana, nego je govorim.

Na pjesmi je radio sa svojim sinom Šimom kojega smatra nepresušnom inspiracijom

– Na pjesmi smo radili moj sin Šime, koji je nepresušna inspiracija na udaraljkama, i ja. Za razliku od ljubavnih, satiričnih ili angažiranih tekstova koje pjevam,  ovaj put je tematika filozofska, što se ne bi u prvi mah reklo. Izvrsno se uklapa u trenutno stanje uma i duha u koje smo dovedeni bombardiranjem morem informacija.

Za kraj, Šprljan objašnjava i kako se u spotu nalazi stado ovaca koju su mu, kako kaže, zahvalne zbog pojavljivanja u spotu.

– U spotu sudjeluje i stado ovaca, čiji članovi su mi zahvalni što se pojavljuju u medijima, jer im je to jedina prilika da ih internet zajednica čuje i vidi prije nego završe na ražnju.  

Muzika i aranžman: Emil Šprljan
Perkusije: Šime Šprljan
Tekst: Mladen Vuković (iz zbirke “Neonske aureole”)

Ubi bože pismetina za stranjsku dičurliju krnjav i drknut ćaća krste mršavim šćapom crvljiva drvlja bez mržnje i srdžbe zgnječija smrdljiva džudžana u drskom gložđanju grozja kod grmlja za črljenim čičkom čvrgave čatrnje u škrlčevoj u šprjanovom a žgoljava ljilja se ljulja na ljuljašci uz umrtvljeno škakljanje strašljiva stršljena i svršivši kršno češljanje prhuti mrmljajući čeznutljivo prklja o obnavljanju daljnjeg češćeg čvršćeg i žešćeg šuštavog čišćenja učvršćnjivo izdržljive skvrčene mrkve zamrčene smrknutom crkvenom smrčom dok oskrvnjeno krzno njuške strši i željno bljuje smrvljen žižak kržljava pršljena a crknuta crpka vrtložno ržući zbrčkano srče kroz smrtno mrk grkljan čekrkastog krčaga držeći upražnjavanje iščekivanja jer je skršena đurđa u smutnji štrcnula srpanjsku ćušku krhku đubrišćnjaku što drljavo trče vrču poput krvlju izbrljane krčmarske čaše sa gušćim užljebljenjem spram žrtvovana tvrtkovljeva prčkanja prljavštine žrvnja a nozdrva grčke čaplje škrto frkće i brsti bršljan kroz strvinu vrgnja što pljušti bljuzgom dok iza stražnjeg žbunja zgužvane drozge spržene skriče u zagrljaju pregršti skrpljenih trski čašću pogrbljenog zrnca – koje grgolji a strku strpljenja stvara trgnuta drška što se krsti kao srebrni smrznuti prst a škrguće stvrdnuto vrpčano zrnje na mrlji pršuta u razdražljivo razmršenom vrćenju cvrčkova drhtanja bez štrkljavog krkljanja brklje ispred izvršnog tržnog skrbništva pastrvske opskrbljenosti u trnjem iscrtkanom uskrsnom raskršću tršćanskog vrzmanja odgrnjena krmka gdje otprhnuli srndać sa sprdnjom zvrndanja želeći iscrpsti šta frfljaš





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button