IzdvojenoZadar

Erol Gaši: “Mural s ustaškim vojnikom na Bulevaru treba pod hitno ukloniti”

Ispod murala na Bulevaru na kojemu se nalazi lik ustaškog vojnika, jutros je osvanuo natpis ‘Živjela talijanska Dalmacija’. Osim samog ustaškog vojnika koji već neko vrijeme zgraža mnoge građane Zadra, isti smeta i onima koji prolaze kroz jednu od najprometnijih cesta u Zadru.

– Poruka koja je osvanula na grafitu na Bulevaru vjerojatno je isprovocirana skandaloznim govorom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o talijanskoj Dalmaciji i Istri. Zbog toga govora su i neki naši zastupnici poput Biljane Borzan zatražili ostavku Tajanija, a pretpostavljam da se ovim činom htjelo ukazati na poruke koje svakodnevno slušamo u našem društvu i koje minoriziraju slugansku politiku NDH naspram fašističke Musolinijeve Italije. Stoga, koliko god s jedne strane bilo žalosno da se u 21. stoljeću i dalje bavimo ustašama i partizanima dok nam prijatelji i rodbina iseljavaju u Irsku u potrazi za boljim životom, toliko je i očekivano da građani preuzmu inicijativu dok se vlast oglušuje na konstantne poruke i povike “Za dom spremni” prešutno ih na taj način odobravajući. Naši branitelji su ginuli za Zadar i slobodnu Hrvatsku, a ne za Zaru i talijansku Dalmaciju – kazao je za ZADAR News Erol Gaši, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra.

Na pitanje trebali ukloniti lik ustaškog vojnika sa murala na Bulevaru, Gaši je odgovorio potvrdno.

– Mural na Bulevaru treba ukloniti jer se na njemu, očito je, nalazi ustaški vojnik. Za mene je sporan bilo kakav crtež, pozdrav ili bilo kakav drugi oblik poruke koji se može povezati s izdajničkom, ustaškom tvorevinom NDH. Siguran sam da će se, ma što ja rekao, pronaći oni koji će reći kako je ovo starohrvatski grb s početnim bijelim poljem, pozivati se na grb na crkvi Sv. Marka, itd. Takvi će već jednom morati naučiti da grb suverene, moderne hrvatske države i hrvatskog, a ne talijanskog Zadra počinje s crvenim poljem. S bijelim poljem su Zadar poklonili Italiji i za mene tu priča završava – za kraj će Gaši.





Related Articles

Back to top button