IzdvojenoZadar

Evo kada će svi veliki projekti komunalne infrastrukture otoka Vira biti gotovi

[ INFRASTRUKTURA ] Evo kada će svi veliki projekti komunalne infrastrukture otoka Vira biti gotov. Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kaže:

DO 2025. GODINE CIJELI ĆE OTOK VIR BITI UREĐENO MJESTO: 10.000 OBJEKATA IMAT ĆE VODU I KANALIZACIJU, ASFALT, JAVNU RASVJETU I UREĐENE PLAŽE

U posljednjih pet godina otok Vir je u svakodnevnim radovima na velikim projektima komunalne infrastrukture, a kako je taj intenzivni posao počeo 2013. godine, tako se i završetak tog procesa, odnosno izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u svim naseljima te kompletno asfaltiranje ulica i postavljanje javne rasvjete – očekuje do 2025. godine. Tada će, kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, sve biti okončano.
– U 2025. godini cijeli će Vir biti potpuno uređen otok. To znači kako će svih 10.000 objekata te više od 800 ulica u infrastrukturnom smislu, biti potpuno komunalno opremljeni. Objekti će imati priključak na vodu i kanalizaciju, uz njih će biti asfaltirane ceste, postavljena javna rasvjeta i uređene plaže. Dakle, građane molim za podršku i strpljenje – podvlači načelnik Kapović vremensku crtu oko izgradnje kompletne komunalne infrastrukture na otoku.
Evo kako to izgleda u praksi: svakodnevno stotinjak djelatnika komunalnih poduzeća Vir održavanje i Vodovod Vir te Vodoinstalacije, kao izabranog izvođača radova na projektu izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, radi na održavanju i postavljanju novih štednih tijela javne rasvjete te izgradnji priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira. Paralelno je 2013. i 2017. godine, kao godinama intenzivnog provođenja projekta asfaltiranja otoka, uređeno više od 75 kilometara prometnica s oko 200.000 m² postavljenog asfalta, dok se svakodnevno pojačano održavaju postojeće ceste na otoku, a njihova se dužina može mjeriti u više stotina kilometara. Uz 200 rasvjetnih tijela koja će se skoro postaviti duž Starog puta, postavljeno je ukupno 2.500 tijela javne rasvjete u svim virskim naseljima, dok je oko 500 novih u pripremi za postavljanje u sljedeće dvije godine. U sve te projekte uloženo je više od 200 milijuna kuna. U provođenju milenijskog projekta gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže odrađena je I. i II. faza sa skorim početkom III. faze, odnosno realizirano je nešto više od 2.300 priključaka objekata na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naseljima Centar, Laz, Bunarić, Radovanjica, Miljkovica, Luka i Miljkovica. Naselje Prezida uskoro će postati novo gradilište projekta izgradnje vodovoda i odvodnje za oko 1.300 objekata, a nakon tog naselja postupno će krenuti i druga.
– Čitav otok Vir sa svim naseljima, odnosno oko 7.000 objekata koji još nisu pokriveni mrežom, trebao bi dobiti vodu i kanalizaciju do kraja 2023. godine, odnosno u prvoj polovici 2024. godine. Nakon što se cijevi krupne infrastrukture polože u zemlju, pristupit će se postavljanju javne rasvjete i asfalta u svim ulicama koje nemaju takvu komunalnu infrastrukturu. Time će ova priča do 2025. godine biti zaključena – poručio je načelnik Kapović.

[ FOTO ] Vir je ljepši i komunalno opremljeniji nego ikad: radovi na komunalnoj infrastrukturi i uređenje virskih plaža





Related Articles

Back to top button