IzdvojenoZadarZADAR Sport

Evo što je Kalmetin “sud” napisao Bašiću nakon što je sačuvao Jazine u prvoj verziji Vrata Zadra: “Nije prihvatljivo inzistiranje na prenaglašenoj memoriji sporta”

BAŠIĆ JE POSLUŠAO PRIMJEDBE I U SLJEDEĆOJ VERZIJI UKLONIO JAZINE

Ocjenjivački sud koji je 2008. godine odabrao projekt Vrata Zadra arhitekta Nikole Bašića kao najbolji od svih ponuđenih sačinjavali su tadašnji gradonačelnik Zadra Živko Kolega koji je ujedno bio i predsjednik ocjenjivačkog suda. Uz njega, tu su bili i tadašnja članica Poglavarstva Nives Kozulić i konzervator Miljenko Domijan koji su u sudu uz Kolegu predstavljali Grad Zadar. Idejna rješenja arhitekata ocjenjivao je i tadašnji državni tajnik i uz Božidara Kalmetu USKOK-ov optuženik u aferi Remorker Zdravko Livaković. U žiriju su se našli i arhitekti Branko Silađin, Goran Rako, te Marijan Hržić.

Kao što je već poznato, a o čemu je prvi i jedini pisao ZADAR News, cijelim projektom još od 2008. rukovodi i upravlja osobno Božidar Kalmeta koje je ujedno i frontmen cijelog projekta, odnosno autoritativna osoba koja se pojavljuje u javnosti kada se govori o Vratima Zadra. Shodno autoritetu koji mu pripada, Kalmeti idu i zasluge za formiranje gore spomenutog suda koji je prema njegovim osobnim napucima naredio arhitektu Bašiću da iz sljedeće verzije projekta Vrata Zadra ukloni Jazine, o čemu smo također pisali.

Jedino je Bašićev prvi projekt imao ucrtane Jazine, a onda je ocjenjivački sud po nalogu Božidara Kalmete naredio da se Jazine uklone iz novog projekta

Ocjenjivački sud iznio je u konačnici primjedbe na sve prijavljene radove, a jedini rad koji je imao i dalje ucrtanu dvoranu Jazine u projektu bio je onaj pobjednički, Nikole Bašića. U svakoj sljedećoj nadograđenoj verziji, Bašićeva Vrata Zadra više nemaju Jazine.

Redakcija portala ZADAR News po prvi put vam donosi kako su izgledala Vrata Zadra s dvoranom Jazina koja se ne bi rušila, ali i tekst službenog dokumenta Grada Zadar i tadašnjeg Poglavarstva s kojim Bašiću čak ne i suptilno, već direktno naglašavaju kako dvorana Jazine nije poželjna.

UTVRDA FORTE

– Uz prihvatljivo formiranje ulaznih sadržaja prema poluotoku, javnog gradskog prostora te terminala javnog i turističkog prometa nije prihvatljivo inzistiranje na prenaglašenoj memoriji sporta ovog prostora smještajem užem gradskom prostoru neprimjerenog Mediteranskog košarkaškog kampa kao isto tako centralnom gradskom prostoru neprimjerene strukture Kulturnog foruma. Željenu i poželjnu sinergiju koja bi poluotoku omogućila primjerenu životnu ulogu u gradu, moguće je ostvariti raznolikom sadržajnom strukturom i tipologijom izgradnje – stoji u obrazloženju famoznog suda koji je tako Bašića jasno trasirao da Jazine ukloni s lica zemlje, što je ovaj i učinio, pa je tako u svim sljedećim verzijama projekta Vrata Zadra na mjestu Jazina ogromna ružna zgradurina, o čemu smo također pisali.

Nakon niza objava ZADAR Newsa, formirana je grupa na Facebooku koja broji preko 1200 članova, a najavljen je i prosvjed koji je prijavljen policiji. Tko će govoriti na prosvjedu još uvijek nije poznato. Jedino što je poznato je to da će se prosvjed održati u Jazinama 22. travnja 2022. godine s početkom u 18 sati.

Originalna Vrata Zadra s Jazinama

Građani su ogorčeni na Kalmetu

Kao što smo već pisali, u svojevrsnu obranu Jazina stali su bivši legendarni košarkaš Zadra Arijan Komazec, košarkaški trener Umberto Piasevoli, predsjednik Mjesnog odbora Poluotok Frane Brajković i mnogi drugi koji javno osuđuju Kalmetin plan o uklanjanju Jazina. Upravo zbog razotkrivanja konačnog Kalmetinog plana, više stotina građana javno je pisalo komentare protiv uvrnute ideje o rušenju legendarne dvorane ne birajući riječi o nekadašnjem zadarskom gradonačelniku i bivšem ministru.

Navijači poručili Kalmeti i HDZ-u: Ovo je naša kuća, odjebite od Jazina, mafijo

Kallmet

U posljednjih nekoliko dana tako je na samim Jazinama osvanulo nekoliko grafita u kojima navijači jasno artikuliraju svoje mišljenje o Kalmetinim Vratima Zadra, a jedan od grafita bavio se i Kalmetinim albanskim porijeklom.

Zadrani bijesni na Kalmetu: Odjebi od naših svetinja





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button