ZadarZadne-Izdvojeno

Fižulić: Nema šanse da od škvera napravimo ekskluzivni resort

Goranko Fužulić (Foto: LIDERPRESS)
Goranko Fužulić (Foto: LIDERPRESS)

Konkretniji obrisi budućnosti remontnog brodogradilišta “Nauta Lamjana” u Kalima trebali bi biti nešto jasniji za desetak dana, do kada će biti održan sastanak Nadzornog odbora Jupiter Adrije AG (iO Adria), stopostotnog vlasnika ugljanskog škvera. U Nadzornom odboru toga britansko-švicarskog fonda, kao jedini njegov član iz Hrvatske sjedi nekadašnji Račanov ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

– S obzirom na sve što se u proteklih mjesec dana događalo u škveru, postavit ću pitanje daljnje sudbine “Nauta Lamjane” – kaže Fižulić, pojašnjavajući da u Jupiter Adriji nema nikakvu izvršnu funkciju, te da sva njegova saznanja o “Nauta Lamjani” dolaze iz redovnih kvartalnih izvješća i iz medijskih napisa.

– Za nas je “Nauta Lamjana” društvo u stečaju i tek nakon okončanja stečajnog postupka može se napraviti plan ili prodaje “Nauta Lamjane” ili nastavka rada. Adria je usmjerena prema turističkim projektima, u blizini škvera je vlasnik hotela “Preko” i Marine Preko, a iO Adria je i prije htjela prodati “Nauta Lamjanu”.

Nema likvidacije

Pogrešne su i ne drže vodu špekulacije o nekakvoj prenamjeni uvale i zemljišta za izgradnju ekskluzivnog resorta s megajahtama, jer za to jednostavno nema interesa. Dakle, ne postoje ni praktični ni financijski preduvjeti za pretvaranje “Nauta Lamjane” u nešto drugo, za to nema ni plana ni realnih mogućnosti. Ako stečaj prođe, jedina mogućnost jest da dođe netko drugi i preuzme brodogradnju, kaže Goranko Fižulić, smatrajući “sigurnim da će radnici škvera nastaviti obavljati svoj dosadašnji posao” i da “sadašnja djelatnost neće biti promijenjena”.

Fižulić je podrijetlom s Dugog otoka, a s Jupiter Adrijom poslovno je povezan još od 1997. godine, kada je taj fond uložio novac u njegovu tvrtku “Magma”, koju Fižulić trenutno pokušava spasiti, dok je član NO-a postao prije deset godina.

– Što bi u slučaju “Nauta Lamjane” trebao biti interes države? Kao hrvatski građanin, mislim da je puno toga propušteno u proteklih 20-ak godina i na lokalnoj, i na županijskoj, i na nacionalnoj razini, pri čemu ponajprije mislim na prostornoplansku dokumentaciju i kontinuirani nedostatak vizije razvoja hrvatskog turizma. Interes države je sačuvati bilo kakvu postojeću djelatnost na našim otocima, pa i brodogradnju u Kalima, da ne bismo došli u situaciju da na otocima živi još manje stanovnika nego sada ili da ih uopće ne bude – zaključuje Fižulić.

Stečajni upravitelj “Nauta Lamjane” Alein Khan sada najavljuje da do “likvidacije škvera neće doći odmah iza 1. svibnja, kada radnicima istječu ugovori o radu, a vjerojatno ni 1. lipnja jer će stečaj ići dalje”.

– Cilj nije ne raditi, cilj je održati kontinuitet i koncesiju na pomorskom dobru do pojave novoga koncesionara. Puno brodara je pobjeglo iz Lamjane i sada ih nagovaramo da se vrate. Vidjet ćemo s koliko ljudi možemo organizirati proizvodnju i radnike ćemo angažirati prema programu rada, a mislim da će većina njih iz proizvodnje zadržati svoja radna mjesta – kaže Khan.

Remont platforme od 20 milijuna $

Podnošenje prijava za remont platforme “Labin” okončano je 24. travnja. Imamo vrlo dobre izglede, ta platforma je već dva puta bila ovdje na remontu. Ponudili smo povoljnu cijenu i ja vjerujem da će “Labin” i treći put doći u Lamjanu.

Odluka bi trebala pasti u idućih mjesec dana, a ja očekujem da ću uskoro o tom poslu imati razgovor s ljudima iz Inine tvrtke “Crosco” – kaže Alein Khan. Procjenjuje se da remont platforme ukupno vrijedi oko 20 milijuna dolara, od čega bi “Nauta Lamjani” moglo ostati između 10 i 15 posto, a dobivanje posla značilo bi zapošljavanje više stotina radnika.Related Articles

Komentari

 1. PHP Digital Download Script

  Theme Demo’s

  100% Open source download script

  selling your Digital products quickly and easily with our php digital download script.

  Add products by filling a few text boxes in and upload
  an image and product zip file.

  Upload easily with your browser with file size up to 1GB(May require modification of you upload size and execution times CONTACT SUPPORT FOR HELP).

  Easily create an online digital goods shop, Easily Add, Edit and delete you products in the admin panel.

  You can sell any type of digital products

  PC OR MAC software

  Movies

  music

  ebooks

  games

  Software

  pictures

  portfolios

  and potential for much more.

  Key Features of this product

  100% Open Source.

  100% Template Driven.

  Smarty Template engine for easy modification without editing core
  files.

  Add unlimited products.

  paypal ipn notification of successful payment.

  Digitally deliver to email address.
  Details

  Date Added : January 27, 2020
  Type : For Sale
  Status : new
  Completion Time : 2 days
  Delivery format : Digital
  Format : php

  When some one searches for his vital thing, thus he/she wishes to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close