IzdvojenoZadar

Forum žena SDP-a osudio primitivne ispade Jose Nekića

Primitivno ponašanje predsjednika GO HDZ Zadar, Županijskog vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini i pročelnika za odgoj i školstvo Jose Nekića na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća rezultoralo je priopćenjem za javnost kojega potpisuje Forum žena zadarskog SDP-a, ali i SDP-a Hrvatske, na državnoj razini. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

PRIOPĆENJE SDFŽ NA DISKRIMINATORNI ISPAD JOSE NEKIĆA U ZADARSKOM GRADSKOM VIJEĆU

SDFŽ oštro osuđuje jučerašnji diskriminatorni ispad zadarskog pročelnika za školstvo i obrazovanje i predsjednika zadarskog HDZ-a Jose Nekića prema SDP-ovoj gradskoj vijećnici Jeleni Jelavić, kada je njezin politički komentar napao riječima „Kako te nije sram, mulice jedna?!“.

U riječima Jose Nekića sadržan je sav spektar ponašanja koje je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo u javnom i političkom diskursu. Korištenjem izraza „mulica“ Nekić je Jelenu Jelavić nastojao uvrijediti izrazom koji se koristi u dijalektu kada se govori o budalastom djetetu, djevojčici.

No, ispad Jose Nekića, zapravo ne staje samo na uvredi. On je nastup, komentar i politički rad Jelene Jelavić želio obezvrijediti, njegova je poruka bila da vijećnici Jelavić, mladoj političarki, u zadarskom gradskom vijeću pa i politici općenito, nije mjesto. Jelena Jelavić izrekla je komentar koji  nije nikoga vrijeđao te je uostalom radila ono što se očekuje od osobe kojoj građani povjere mandat da ih predstavlja u nekom predstavničkom tijelu. Zato ispad Jose Nekića nije samo uvreda, nedemokratičan eksces, već i seksizam, ali i diskriminacija vijećnice po osnovi njene dobi, te poruka da je spreman, bez ustezanja obezvrijeđivati žene.

Političarke i mlade žene iznimno su često žrtve seksizma. Takvim seksizmom želi im se poručiti da je politika mjesto koje pripada isključivo muškarcima, da mlade žene nemaju pravo na svoje mišljenje, a posebno ukoliko se ono razlikuje od mišljenja muškaraca. Također, stručni krugovi koji se bave rodnim politikama tvrde da učestalo seksističko ponašanje dovode posljedično do prihvaćanja diskriminacije kao modela ponašanja u društvu, a posljedično i do prihvatljivosti nasilja nad diskriminiranim osobama. I zato je, prije svega, istup zadarskog pročelnika za obrazovanje šokantan, neprimjeren, a posljedično i opasan.

Zato ovim putem SDFŽ traži od pročelnika Nekića da vijećnici Jelavić uputi javnu ispriku zbog neprimjerenih, seksističkih i diskriminatornih riječi koje joj je uputio. Iako je Joso Nekić prozvao vijećnicu da je treba biti sram, naše je mišljenje da se razlog za duboki sram nalazi na njegovoj strani.

SDFŽ je reagirao i reagirat će prema svakom seksističkom i ponižavajućem ispadu usmjerenom prema ženama koje su se odlučile prihvatiti politiku kao svoj poziv, bez obzira na političku opciju iz koje dolaze. U toj borbi i zalaganju, voljele bismo kada bi nam se pridružile i kolegice političarke i članice ostalih ženskih političkih organizacija koje djeluju u drugim političkim strankama. Samo zajedno se možemo učinkovito založiti za prava žena u političkom prostoru.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Zadar”.
<

Related Articles

Komentari

    1. nije u redu njegova izjava, al nemože se ni za dijete reći da je budalasto. ono je odraz odgoja i rada s njim, znači roditelji odgajatelji su budalasti

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close