IzdvojenoZadar

FOTOEKSKLUZIV: Ove su kancerogene azbestne ploče koje se nalaze na deponiju u Diklu

Tvrtka Mihe Zrnića, Sirovina d.o.o. u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom Čistoća d.o.o. u ponedjeljak 17. svibnja napravila je veliki propust pustivši iskrcavanje potencijalno opasnog otpada na odlagalište otpada na Diklu.

Mještani Dikla, kojima je odavno dosta opasnog odlagališta otpada konačno su digli glas i sve prijavili nadležnim institucijama.

Informacije koje su dostupne redakciji portala ZADAR News govore o tome kako je iz Zatona Obrovačkog pod brojem naloga 120117 krenuo kamion Sirovine d.o.o. koji je ubrzo nakon dolaska u Zadar, odnosno Diklo istovario veliku količinu materijala grit na za to neprimjerenu lokaciju.

Grit može biti opasan otpad

Prema dostupnim informacijama, konkretno, grit se u određenim okolnostima, s obzirom na svoj sastav može smatrati opasnim otpadom. Informacije kojima trenutno raspolaže redakcija portala ZADAR News ne potvrđuju, ali nažalost niti ne demantiraju informacije o tome koja vrsta grita se trenutno nalazi na Diklu. Građani, dakle, nisu informirani o količini udjela potencijalno opasnih tvari u spomenutom materijalu koji se nalazi u neposrednoj blizini kuća u Diklu, na Žmirićima i okolnim kvartovima.

Pokušali stvar prebaciti na vagara koji nema veze s ničim

Slijedom informacija koje smo dobili od nekoliko izvora unutar Čistoće, kontaktirali smo “Pomoćnika direktora sektora za unaprijeđene sustava i upravljanje odlagališta otpada”, Vicu Pijacu koji je navodno bio upućen o onome što se nalazi upošiljci iz Zatona Obrovačkog, a je li o tome izvijestio nadređene, nije nam poznato.

– Nemam komentara, zovite direktora. Vagar je odgovoran za taj propust – kazao nam je Pijaca. Probali smo doći i do direktora, no on do zaključka ovog članka nije odgovarao na naše pozive.

“Pokušat će sankcionirati vagara kako bi prikrili svoj kriminal”

Drugi visokopozicionirani djelatnik Čistoće u razgovoru za ZADAR News kazao je kako nine točno da Pijaca nije bio upoznat sa sadržajem otpada u kamionu koji je 17. svibnja ilegalno iskrcan na otpadu u Diklu.

– Naravno da je svatko tko je trebao itekako znao što se nalazilo u kamionu, odnosno kamionima, jer ovo je samo jedan od slučajeva koji je apostrofiran i koji je izašao javno, a toga je u posljednjih desetak godina bilo na dnevnoj razini. Oni su namjerno mijenjali kategorizaciju otpada kako bi isti bio unesen na Diklo i to je sve jasno svima u Čistoći. Vjerojatno su tako i s ovim gripom napravili, treba vidjeti pod kojom kategorijom otpada je on ušao na Diklo. Jadno je i žalosno što se sada sve pokušava prebaciti na običnog vagara koji nema nikakve veze s ovim. Padne li vagar, običan mali čovjek, a ne bagra koja godinama krade, bit će to poraz ove države. Time bi otvorili Pandorinu kutiju- kazao je ekskluzivno za ZADAR News djelatnik Čistoće koji je dugi niz godina upućen u razne stvari vezane za rad Čistoće.

Fotoekskluziv: Kancerogene azbestne ploče od čijeg djelovanja umiru ljudi i danas se nalaze na Diklu

A da nešto ne štima s pričom Pijace koji je pokušao sve prebaciti na vagara koji je kamion propustio na otpad govori i činjenica kako se u samom centru odlagališta otpada na Diklu nalaze i kancerogene azbestne ploče. Prema pisanju Tportala, iako je upotreba azbesta, najopasnijeg minerala koji se u 20. stoljeću koristio u proizvodnji čak pet tisuća proizvoda, u Hrvatskoj zabranjena od 2006. godine, azbestni krovovi i fasade još uvijek se nalaze na brojnim privatnim kućama i zgradama, pa i javnim ustanovama poput škola i bolnica. Od bolesti koje nastaju uslijed dugotrajne izloženosti azbestu – neizlječivog raka pleure odnosno porebrice i azbestoze – u Hrvatskoj je od 2010. do 2015. umrla 441 osoba, prema evidenciji kojom raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema informacijama s kojima raspolaže ZADAR News, a što smo dokazali i objavom fotodokumentacije u ovom članku, azbestne ploče s fotografije dovezene su u Zadar prije nekoliko godina ilegalno iz Šibensko – kninske županije iako je Zakonom jasno propisano kako se svaka županija mora brinuti o vlastitom azbestnom otpadu.

Savjesni Mario Živković prvi sve prijavio policiji

Savjesni djelatnik Grada Zadra Mario Živković, inače stanovnik Dikla u popodnevnim satima četvrtka otišao je na policiju i cijeli slučaj. Kako neslužbeno doznajemo, o svemu će sutra biti izviješteni i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru koje će se morati pozabaviti s radom zadarske Čistoće u posljednjih desetak godina kada je u pitanju odlaganje otpada na Diklu.

Kada će Zadrani dobiti odgovore na konkretna pitanja o sve opasnijem odlagalištu otpada na Diklu, ostaje nam za vidjeti.





Related Articles

Back to top button