112

Specijalna policija uklonila šator u Srbu, A-HSP-ovce priveli

Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika temeljne policije, započela je u 7 sati i 25 minuta postupak „oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari“, a izjavu o provedenoj akciji novinari će dobiti naknadno, rekao je Hini na mjestu događaja glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj tzv. „perimetar“, sigurnosni prostor označen trakom, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinjak metara udaljenosti promatrati događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

Odvođenju je prethodila zamolba načelnika Policijske postaje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primijeniti silu. Na to je, kako je Hina čula preko mobitela, Keleminec rekao: “Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju”.

Policija spremna na otpor

Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata te se na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veću potporu pripadnicima jučer zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.

Predsjednik stranke Keleminec pozivao je preko medija sve Hrvatice i Hrvate da danas dođu i svojom nazočnošću pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. srpnja, no njegovom se pozivu nitko nije odazvao.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku postaju na obavijesni razgovor glasno je prosvjedovao da je ovo način da „se omogući četnicima da i dalje slave“.

O cijelome događaju danas u 9 sati očitovala se i PU zadarska putem priopćenja za medije, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Policija: Privedeno 8 osoba

“Danas, u 7 sati, policijski službenici Policijske uprave zadarske, na temelju Rješenja o zabrani javnog okupljanja, prekinuli su javno okupljanje kod spomenika u Srbu.

Javno okupljanje prijavljeno je početkom srpnja, a trebalo se održavati od 08. srpnja do 01. kolovoza 2016.g. S obzirom da je, na temelju Zakona o javnom okupljanju, donijeto rješenje o njegovom prekidu, organizatoru je jučer, u subotu u jutro ono i uručeno.

S obzirom da organizator i sudionici nisu prekinuli javno okupljanje, jutros u 7 sati, policijski službenici, sukladno svojim ovlastima, prekinuli su javno okupljanje.

U službene prostorije policije privedeno je osam osoba u dobi od 35 od 60 godina, od koji je njih šest pružalo pasivni otpor. Nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, navodi se u priopćenju.





Related Articles

Back to top button