GalerijeZadarZadne-Izdvojeno

FOTOGALERIJA – U Belafuškom svetištu proslavljena svetkovina Velike Gospe

Foto: Nebojša Gunjević

– Što bi dan bio bez zore, proljeće bez cvijeća, kakav bi to bio dom bez majke, a povijest bez nade i što bi Crkva bila bez Marije – zapitao se zadarski nadbiskup Želimir Puljić u  propovijedi na večernjoj svetoj Misi svetkovine Velike Gospe u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zadru na Belafuži. Odgovorio je kako to ne možemo niti zamisliti te kako je Marijina vjera bila jača od Abrahamove, punija od proročke i zanosnija od vjere psalama, a bez Marije sve bi izgledalo kao pustinja bez izvora i otok bez života, „da nije bilo Marije nad ljudima bi se prostiralo tamno nebo bez zrake sunca“.

Prema svetištu na Belafuži tijekom dana kao i svake godine hodočastile su tisuće vjernika, koji su se na svetkovinu mogli ispovjediti, upisati zavjetne Mise, pomoliti i zapaliti svijeću. Osim Mise u 19 sati, koju je predvodio nadbiskup Puljić, svete Mise bile su u 6, 7, 8, 9 i 10 i 30 sati, a predvodili su ih župnik don Anđelko Buljat, župni vikar don Thomas A. Vargas, don Jerko Gregov, fra Anselmo Štulić i mons. Šime Perić, prvi župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je utemeljena 1. prosinca 1968.

Ove godine vjernici su upisali iznimno mnogo zavjetnih Misa, a jedan od onih koji su upisivali komentirao je kako je „ljude stislo sa svih strana“.

[nggallery id=31]





Related Articles

Back to top button