ZadarZadne-Izdvojeno

FOTOGALERIJA – Opet drama u Diklu; Stanari Galićevih zgrada jasno poručuju: Ne prosvjedujemo radi pristupnog puta

SAMSUNGDio organizatora prosvjeda koji će se ovog petka održati na Narodnom trgu i danas su s djecom u rukama puni gorčine promatrali bagere, kamione i policajce koji su se pojavili pred njihovom zgradom u Diklu. Naime, kao što je sinoć  najavljeno od strane vlasnika zgrade, na dijelu privatne ćestice za sad nepoznatog vlasnika, tvrtka Franto, koju je angažirao Grad Zadar, započela je građevinske radove kako bi se na istoj izgradila cesta koja će, prema svemu sudeći voditi do zgrade nezadovoljnih stanara koji još uvijek nemaju izgrađen pristupni put.

– Ovo što je Grad pokušao je samo daljnje bježanje od problema i rješavanja naše situacije. Nas zanima po kojem se to zakonu i po kojim ugovorima se ovo sada radi.  Iza leđa nam se iznajmljuje prostor na šest mjeseci preko privatne parcele umjesto da tamo gdje postoji pravomoćna rješenja krene u izvršavanje tih istih rješenja.

Postavlja se pitanje zašto je sada policija tu i daje asistenciju a nije mu davala aasistenciju kad se trebala uklonioti sva mašinerija s našeg puta – Sanja Babić Majerović.

– Što se tiče  samog prosvjeda mi smo domaćini i inicijatori i pozivamo sve one  ostale građane koji  se smatraju zakinutima zbog korumpirane i neučinkovite gradske vlasti  da dođu na prosvjed. Igrom slučaja, nisu svi organizirani kao mi, ali pozivamo i one sa Smiljevca kojima smrdi ispred i u kući, ali imaju nam se priliku sada pridružiti jer cilj prosvjeda nije samo naš put već prosvjed kojim će se pokušai pritisnuti institucije da rade svoj posao kako treba. Ako bi mi sad pristali na ovo rješenje i srušili ovaj zidić koji gledate, onda bi to značilo da su nas jeftino kupili, a onima tamo i dalje bi smrdilo. Grad bi i dalje plivao čim padne malo više kiše i tako dalje. Ovo je čisti primjer sabotaže i uvjereni smo da će ih još biti prije samog prosvjeda i da će taj prosvjed ispolitizirati. Vrančić Pokušava kupiti vrijeme do izbora. Branimo ovdje naš zidić. Nećemo dati da se on sruši jer je ovo bježanje od problema – kazao je Kristijan Kotlar.

– Izjave  su potpuno kontradiktorne, vlasnik parcele rekao da je u pregovorima o prodaji cijelog terena, a gradonačelnik kaže da nema pojma što je to. kakva je cesta na najam. Nema novca za izvlaštenje Milinkovića, a za ovaj najam tu ima, a radi se o površini 142 kvadrata i očito je da iza Milinkovića stoji krupni kapital. Što se na toj i susjednoj parceli planira raditi mi ne znamo, samo možemo nagađati – ističe Kotlar.

Gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić kazao je u razgovoru za ZDNews.hr kako je Grad Zadar iznajmio privatnu parcelu za iznos od 3500 kn mjesećno, što će u konačnici porezne obveznike koštati 21 tisuću kuna, u što nisu uračunati građevinski radovi tvrtke Franto.

– Vlasnik parcele koju smo iznajmili je privatna osoba čije ime ne bih spominjao.  Grad Zadar je istu iznajmio na šest mjeseci, a najam koji ćemo plaćati iznosi 3500 kn. Moram naglasiti da radimo sve što je u našoj moći da napravimo privremeni put kako bi stanari zgrade u Diklu mogli normalno živjeti. Uvjereni smo da ćemo pravnim putem riješiti sve probleme.

Kad je potpisan ugovor između Grada i vlasnika privatne parcele?
– U petak.

Stanari se pitaju kako to da je baš Franto i u tako brzom roku dobio posao rada na parceli?

– Radi se o interventnom putu. Franto je  koncesionar Grada Zadra za sve ceste.

Za kraj, Vrančić je naglasio kako ne zna zašto su stanari protiv njega. Rekao je i kako je Grad Zadar u pravu, te je između ostaloga kazao kako Grad radi sve da stanari dobiju svoj put.

– Oni su u pravu, stanari i Grad su u pravu. Mi to stalno tvrdimo, ali ne želimo ništa raditi na silu, nego ćemo poštivati sve pravne procedure. Za sad policija odbija priskočiti u pomoć što zasigurno nije dobro, no, to nije stvar o kojoj ja osobno ili Grad možemo odlučivati. Meni je iskreno žao što nam policija odbija pomoći, a to bi po zakonu trebala. Čudim se što su stanari protiv nas i mene osobno. Zašto je tomu tako, ne znam, mi se trudimo svim silama njima pomoći – kazao je gradonačelnik.

[nggallery id=36]





Related Articles

Back to top button