112Zadar

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković o grupnom silovanju: “Nepotrebno se dižu tenzije”

Skandalozna odluka suda u Zadru, koji je na slobodu pustio sedam osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice, dobila je skandalozni nastavak za koji se pobrinuo glasnogovornik toga suda koji se nešto prije podneva obratio medijima u vezi s tim slučajem, piše Index.

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković za sve je, naime, okrivio – medije.

Glasnogovornik suda okrivio medije: “Tenzije se nepotrebno dižu”

“Percepcija javnosti je vođena bombastičnim naslovima u novinarima, zbog što veće čitanosti, a ne onoga što se stvarno dogodilo. Često se tenzije nepotrebno dižu”, rekao je glasnogovornik suda o slučaju sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnje tinejdžerice, koju su potom, kako navode tužitelji, onda još i ucjenjivali snimkama spolnog odnosa.

“U petak su privedena petorica mlađih punoljetnika zbog više kaznenih djela koji se tiču spolnog zlostavljanja. Nakon što ih je ispitao sudac istrage, zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, rekao je Visković.

Okupljenim novinarima nije bilo jasno na temelju čega je sudac istrage Ivica Marković zaključio da nema opasnosti od ponavljanja djela s obzirom na to da tinejdžericu, kako su naveli tužitelji, nisu silovali jednom nego u više navrata, no glasnogovornik nije ponudio odgovor na to.

“To je stvar procjene suca”

“To je stvar procjene suca istrage”, odgovorio je Visković.

Rekao je da su određene mjere opreza, među kojima je javljanje policiji dva puta mjesečno (?!).

“Mjere opreza koje su određene su zabrana približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja, javljanja policiji dva puta mjesečno”, pobrojao je. Podsjetimo, žrtva i osumnjičeni za silovanje žive u istom mjestu.

Žrtva silovanja još uvijek nije ispitana

Glasnogovornik suda je potvrdio da tinejdžerica koja je žrtva silovanja još nije ispitana.

“Tek trebamo zaprimiti prijedlog državnog odvjetnika i onda ispitivanje”, rekao je.

Novinari su ga upitali i o navodnim snimkama silovanja koje su napravili osumnjičenici.

Snimke navodno postoje, ali se ne spominju u spisu

“Navodno su postojale snimke, ali u spisu ih nema”, odgovorio je glasnogovornik.

Dvojica maloljetnika koji se također spominju u skupini koja je silovala 15-godišnjakinju uopće nisu privedeni.

“Dvojica se samo spominju u kaznenoj prijavi, niti su privedeni niti ispitani. Protiv dvojice maloljetnika postoji prijava, ali nema ništa od procesuiranja”, kazao je ništa dodatno ne objašnjavajući.

Je li sudac pogriješio? “Uopće ne možemo govoriti na takav način”

Državno odvjetništvo se žalilo na presudu, a glasnogovornik suda kaže da će odluka o toj žalbi biti brzo donesena.

“Izvanraspravno vijeće odlučuje o žalbi, kad stigne žalba, vrlo brzo će biti odgovoreno”, rekao je.

Novinari su ga pitali je li sudac pogriješio.

“Uopće ne možemo govoriti na taj način”, odgovorio je glasnogovornik Hrvoje Visković.

Komentari

  1. Što vrijedi da policija i državno odvjetništvo i postupe po Zakonu, kad se na sudu sve stopira i pravda izostane. Hej, žalosti, hej! Da sam na mjestu roditelja, maloljetne žrtve, mislim da bih se obratila nekim, višim instancama, npr. europskim sudovima, jer i nad popm ima pop i nad bobom ima bob, pa neka se utvrde stvarne činjenice. Nisam za linč nedužnih, ali sam za kažnjavanje, počinitelja zlodjela, poput silovanja maloljetnice. Tu nema puštanja, dok prijestupnici ne odleže svoje i shvate težinu svojih nedjela. Ovako, samo im se daje sloboda da rade zlodjela ponovo. Suosjećam s djevojčicom i njenim roditeljima, ali mislim da će joj biti potrebna i puna podrška i zaštita društvene sredine, pogotovo, nakon puštanja zlostavljača na slobodu. Bojim se da nam općenito ponestaje etičnosti i morala! To je strašno!

    1. Postali smo apatično društvo, gdje su nestale moralne vrijednosti, ljudskost…ne brinemo jedni za druge, a ljudi su zamišljeni na sliku i priliku, biti dobri i da im svrhom postojanja bude brinuti jedni o drugima, da nam svima bude bolje…strašno…strašno…ne mogu ovo niti pojmiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Related Articles

Close
Close