Zadne-Izdvojeno

GOTOVININ POSLOVNI USPJEH Uzgoj tune donio mu prve milijune

Dodijeljena mu je 20-godišnja koncesija na morsku površinu od 60.000 kvadrata za uzgajalište kapaciteta 450 tona godišnje, kod otoka Vrgade i Gira, nedaleko od njegovih Pakoštana. U listopadu iste godine HBOR mu dodjeljuje osam milijuna kuna kredita, koje general ulaže u kupnju ribarskog broda Pelagos 2. Grdosiju su u Jadran dovezli iz američke savezne države Alabame.

General se i dalje zadužuje, sve do tri milijuna eura, ali svaki cent ulaže u proizvodnju. U međuvremenu dobiva koncesiju za uzgoj 600 tona u šibenskom akvatoriju kod otoka Sita, s još većim kapacitetima, a ovu zadarsku prepušta Jadran tuni iz Biograda, poduzeću u kojemu je direktor Milan Mandić, njegov poslovni partner u Pelagosu. Sa spomenutim poduzećem te sa Sardinom iz Postira na Braču danas je član klastera Marikultura, koji s 3500 tona godišnje proizvodnje pokriva gotovo pola od 7880 tona propisanih uzgojnih kvota Republike Hrvatske.

Da će jednom kad ga puste biti samo ribar, general je znao još u svojoj haškoj ćeliji, a pripreme za razvoj projekta uzgoja tuna njegov je partner Mandić započeo mjesecima prije nego što ga je presudom razveselio sudac Theodor Meron, bacivši usput cijelu Hrvatsku u neviđenu ekstazu.

– Nakon svega kroz što sam prošao, od vojničkih dana do svega što mi se događalo proteklih godina, želim samo raditi ono što znam – baviti se ribarstvom i od toga živjeti – uvijek iznova će general Gotovina.

U ovom trenutku dužan je više od 30 milijuna kuna, no velike kredite bez problema može servisirati mnogostruko većim prihodima. Bruto dobit ostvario je u iznosu od gotovo osam milijuna kuna, no odmah je na nju platio porez. Nije ju sebi isplatio, nego ju je odlučio zadržati u poduzeću. Time je osnažio financijsku sliku svog poduzeća i pokazao da ga zanima dugoročna stabilnost, a ne brza zarada.

Najnovija njegova investicija teška je 15 milijuna kuna, a general Gotovina otkrio ju je prilikom puštanja u promet trajektne luke Gaženice u Zadru. Rekao je novinarima kako je Pelagos net farma dobila potkoncesiju za gradnju hladnjače za skladištenje ribe, radi se o bivšoj Tankerkomercovoj hladnjači za skladištenje južnog voća.

– To ulaganje bitno je za razvoj naše kompanije – rekao je general Ante Gotovina.

Investicija će zaživjeti do kraja godine i osigurati 15 novih radnih mjesta, čime bi se broj njegovih zaposlenika popeo na pedeset.

Za sve njih bit će posla preko glave, jer je svaka tuna iz njihovih kaveze prodana maltene još dok se bezbrižno brčka u jadranskim vodama. Najcjenjenija tuna, plavoperajna, težine između 40 i 80 kg, sva je izvezene u Japan, radi se o ukupno 2500 tona koje su proizvođačima osigurale gotovo 40 milijuna dolara. Razlog za zadovoljstvo imaju i mali ribari s obzirom na to da se veći dio godine tuna hrani malom plavom ribom, pa je ovo zamašnjak za cjelokupnu plivaričarsku flotu.

 





Related Articles

Back to top button