ZadarZadne-Izdvojeno

Grad Zadar priznao da parking naplaćuje nezakonito, ali ne misli odustati!

most-poluotokGrad Zadar priznao da parking naplaćuje nezakonito, ali ne misli odustati! KALMETA: “Ja tada nisam bio gradonačelnik!”

– Netočno je da Grad Zadar od 2004. godina, otkad je Zakon o sigurnosti prometa na cestama na snazi, nikad nije zatražio suglasnost MUP-a na odluke o gradskom parkingu. Činjenica jest da 2011. godine Grad nije zatražio suglasnost MUP-a za Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu. Radi se o proceduralnom previdu, a ne o protuzakonitoj radnji. Ova odluka je na snazi sve dok ne bude izmijenjena, odnosno ukinuta. Tomu u prilog ide i činjenica da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske presudom br: Usoz – 181/2012-6 od 23. rujna 2013. godine, presudio u korist Grada Zadra, u postupku ocjene zakonitosti Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru iz 2011. godine. Pravo je svakog građanina zatražiti ocjenu zakonitosti akata Grada Zadra, ali isto tako svaki građanin ima dužnost postupati prema pravomoćnim sudskim presudama. U ovom slučaju, pravomoćnom sudskom presudom gospodin Marin Birkić obvezan je platiti cjelokupni iznos duga sa zateznim kamatama za korištenje usluga parkiranja koji godinama ne plaća – izjavila je viša stručna suradnica za informiranje Ureda Grada Ivana Dadić, nakon što je PU Zadarska potvrdila kako Grad nije dobio nikakvu suglasnost MUP-a na odluke o organizaciji parkinga u Zadru.

Kalmeta: nisam tada bio gradonačelnik

Iako bi to moglo značiti da Grad Zadar već deset godina provodi nezakonitu naplatu i organizaciju parkinga, kako je to presudio Vrhovni upravni sud Hrvatske u slučaju dubrovačkog parkinga – gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta nije se u petak osobno očitovao o aferi parking, jer – kako smo doznali iz Gradske uprave – smatra da to nije potrebno s obzirom da u vrijeme kad je Grad trebao ishoditi suglasnost MUP-a nije niti bio gradonačelnik Zadra! Uz to, nije držao shodnim da se na svaku primjedbu građanina javno očituje.

Dok je prvi razlog krajnje čudan, drugi se odnosi upravo na Marina Birkića, odvjetnika iz Zadra, koji se nalazi u sudskom sporu zbog neplaćanja parkinga, zbog čega je i ishodio službeno očitovanje PU Zadarske da Grad Zadar nikada nije dobio suglasnost MUP-a na organizaciju (i naplatu) parkinga, što je zapravo zavaljalo pravnu „grudu snijega“.

– Ja namjeravam platiti 23.783,17 kuna unutar dobrovoljnog roka za izvršenje koji iznosi 15 dana od zaprimanja drugostupanjske odluke. S obzirom da je pokrenut postupak ocjene zakonitosti općeg akta tj. Odluke Grada Zadra, ako dođe do njegovog ukidanja ili na drugi način stavljanja izvan snage, temeljem odredbi Zakona o parničnom postupku podnijet ću prijedlog za ponavljanje postupka. Bude li se pravomoćna presuda ukinula, Obala i lučice d.o.o. morat će mi vratiti novce natrag sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, čime bi uplaćena sredstva zapravo predstavljala oročenje novaca po iznimno povoljnim kamata. U sve to ja doduše idem svjesno i s rizikom da možda nikada navedeni iznos neću povratiti, ali kada odluka bude ukinuta u postupku ocjene zakonitosti općeg akta, svi građani i pravne osobe koji su npr. korisnici godišnje parking karte, a prema mojim informacijama ima ih oko pet tisuća, mogu tražiti povrat uplaćenog iznosa s pripadajućom kamatom, sve unutar roka od 5 godina od dana uplate – ističe Birkić i nastavlja:

Zašto u PU zadarskoj šute?

– Sada je na potezu Grad Zadar. Ako ukine Odluku, tu ih čekam jer zašto bi je ukidali, ako je donesena zakonito? Puno gora bi stvar bila da je ne ukinu i nastave dalje jer bi posljedice u tom slučaju bile puno veće. Svjestan sam da se na ovaj način izlažem možebitnoj disciplinskoj odgovornosti pred tijelima Hrvatske odvjetničke komore. Ali, smatram da je moja dužnost kao građanina da ukažem na činjenicu da se vrši nezakonita naplata parkinga dugi niz godina. MUP RH PU Zadarska podnosi optužne prijedloge, asistira u odvozu vozila paukom, zbog toga pišu prekršajne kazne, a znaju da nitko od njih nije tražio suglasnost – kaže Marin Birkić.

Grad Zadar prema vlastitom priznanju nije ishodio suglasnost MUP-a na odluke o organiziranju i naplati parkinga što je bio dužan prema Zakonu. Opravdanje Gradske uprave da stara, nezakonito donesena Odluka, vrijedi dok se ne donese nova, slična je onoj čuvenoj „nećemo se valjda držati stalno zakona kao pijan plota“.

Vrlo je čudno da u čitavoj situaciju PU Zadarska – šuti. Zatražili smo dodatno tumačenje njihove izjave o neizdavanju suglasnosti Gradu Zadru za odluke o parkingu, ali nam je glasnogovornik Elis Žodan rekao kako samo potvrđuju vjerodostojnost spomenute izjave, te da je ne žele komentirati. Što to znači? Da su zapravo čitavo vrijeme znali da Grad krši zakon, ali nisu reagirali? Ne samo to – oni su osiguravali asistenciju svojih djelatnika službi pauk Obala i lučica u podizanju nepropisno parkiranih automobila. Na parkiralištima za koja – nisu dali suglasnost.

Gradu prijeti – bankrot?

Zašto Grad nije zatražio suglasnost od MUP-a i radi li se tek o „proceduralnom previdu“, kako se to lakonski opravdava? Zašto se primjerice ispod Bedema prema Gradskoj luci već godinama parkira i naplaćuje na nogostupu kojim mame s kolicima i invalidi ne mogu proći već moraju zaobilaziti parkiralne automobile kolnikom? Zašto se Ulicom Kreše Ćosića prema Foši automobilima zauzima čitava strana nogostupa, zašto se na bedemima čas dozvoljava, čas ne dozvoljava parkiranje i koja je prometna studija to odredila, uz potrebnu suglasnot PUP-a koje kako znamo – nema.

Ova se prometno-pravna situacija u Zadru može razriješiti na dva načina: donošenjem „pišem-brišem“ odluka čime će se praktično “ozakoniti bezakonje” i nastaviti po starom ili – poništenjem nezakonite odluke i obeštećenjem svih naplata izvršenih njenom provedbom. Sa zateznim kamatama! To bi vjerojatno dovelo do bankrota Grada Zadra s obzirom da godišnji prihod od parkinga i pauk službe Obale i lučica prema riječima direktora Ede Duke iznosi oko desetak milijuna kuna, što znači da su u zadnjih pet godina Obala i lučice zaradile više od pedeset milijuna kuna. Na – nezakonit način!

Odluka će, kao i puno puta do sada, biti na pravnoj državi, koliko god izlizano to zvučalo. Zakona bi se ipak trebalo držati kao pijan plota, makar on bio – uz rub gradskog parkinga.





Related Articles

Back to top button