IzdvojenoZadar

Građani protiv projekta ‘Vrata Zadra’: “Kalmeta još jednom pokušava opljačkati gradsku blagajnu”

REAKCIJE NA KALMETIN I SANADEROV PROJEKT IZ 2008.

Dan nakon što je predsjednik Mjesnog odbora Poluotok Frane Brajković u video intervjuu za ZADAR News javno kazao kako bi realizacija nove verzije projekta Vrata Zadra doslovno uništila život na Poluotoku, na Facebooku se oglasila stranica “HDZ Zadar“. Osim prizemnog i niskog napada na Brajkovića, pamflet pun neistina i lažnih informacija ostao je nepotpisan.


Pamflet protiv Brajkovića je dno dna HDZ-a

Ipak, ZADAR Newsovi izvori iz HDZ-a kažu kako su tekst odobrili predsjednik GO-a Šime Erlić i predsjednik ŽO Božidar Kalmeta. Erlić je, prema informacijama s kojima raspolaže ZADAR News angažirao jednog djelatnika Grada Zadra da za vrijeme radnog vremena napiše sporni pamflet koji je kasnije nepotpisan završio na Facebooku. S Erlićem i Kalmetom smo jučer pokušali razgovarati, ali odgovora s druge strane nije bilo. Nije bilo odgovora ni na poslane upite SMS-om iz čega proizlazi da Erlić ne demantira da stoji iza pamfleta koji s kojim su se on i Božidar Kalmeta pokušali obračunati s Brajkovićem.

Brajkovićev video pogledalo je preko 11 tisuća ljudi, prizemna HDZ-ova reakcija je bila očekivana

Ipak, logično je kako su se HDZ-ovci odlučili na ovako prizeman način obračunati s Brajkovićem koji je u video intervjuu za ZADAR News rekao istinu o tome kako bi izgledao život na Poluotoku nakon devastacije stare jezgre grada koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ono što bi HDZ-ovce najviše trebalo brinuti je činjenica da je Brajkovićev intervju pogledalo preko 11 tisuća Zadrana u nepuna dva dana i kako su komentari, kada je u pitanju projekt Vrata Zadra negativni, odnosno, Zadrani ne žele devastaciju i kasapljenje stare jezgre grada na ovakav, megalomanski i nazadan način.

Sanaderov i Kalmetin projekt s kojim se želi opljačkati novac građana

Također, ono što ne ide u prilog bivšem ministru Božidaru Kalmeti je činjenica da javnost zna kako je projekt Vrata Zadra još 2008. godine prezentiran tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, a prema riječima dobro upućenih ljudi iz tog vremena s kojima je ZADAR News razgovarao, Vrata Zadra su klasičan projekt s kojim Kalmeta za sebe i tvrtke s kojima je povezan želi izvući najmanje 50 milijuna eura, odnosno, još jednom opljačkati novac proračunskih obveznika.

– Praktički se radilo o projektima od povjerenja Ive Sanadera. Vrata Zadru Sanaderu je prezentirao Božidar Kalmeta još dok je bio ministar i cijela svrha projekta, inicijalna, poslužila je za izvlačenje novca iz proračuna u privatne džepove. Ništa što već nismo vidjeli, a o čemu se itekako pisalo u medijima posljednje desetljeće i pol. Uz Kalmetu se uvijek vezivao i njegov bivši državni tajnik Zdravko Livaković kojega niste imali prilike čuti kada je riječ o ovom projektu, a on je itekako involviran u radnje vezane za projekt Vrata Zadra. Padom Sanadera, Kalmeta je na sebe preuzeo cijeli projekt i sav novac koji bi eventualno ušao u isti završio bi onako kako bi odlučili Kalmeta i Livaković i to je tako – objasnio je naš izvor i dodao kako su gradske financije ionako u teškom stanju.

Projekt bi koštao puno više od jednog cijelog godišnjeg proračuna Grada Zadra

Jedan od građevinara s kojim smo također nedavno razgovarali kazao nam je kako bi cijeli projekt s aneksima, dodanim troškovnicima i sličnim makinacijama mogao građane Zadra koštati i preko 200 milijuna eura, što je više od milijardu i 400 milijuna kuna, odnosno puno više od cijelog jednog godišnjeg proračuna Grada Zadra. Realno, prema procjenama građevinara, projekt Vrata Zadra ne bi smio koštati više od 50 milijuna eura.

‘Realna cijena projekta ne bi smjela koštati više od 50 milijuna eura’

– To što oni spominju 110 milijuna eura, to vam je automatizmom 200 milijuna eura. Realno, taj projekt ne bi trebao koštati više od 50 milijuna eura kad bi se krenulo u realizaciju, ali znajući način na koji Kalmeta operira, to bi vam bilo doslovno trpanje novca u privatne džepove – već viđena Kalmetina priča s autocestama i ostalim projektima gdje se kralo i prošlo nekažnjeno – tvrdi građevinar koji je želio ostati anoniman za ZADAR News.

Enio Meštrović ismijao je projekt 2015. godine – ne zna se kako o istome danas razmišlja

U konačnici, do realizacije projekta moglo bi doći isključivo ako to odobre vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića. Međutim, sam Meštrović 2015. godine održao je performans s kojim je ponizio i redikulizirao projekt Vrata Zadra. Je li Meštović promijenio stav sedam godina nakon performansa i hoće li podržati projekt kada i ako dođe do njegove realizacije, pokazat će vrijeme.

Građani protiv megalomanskog projekta

Shodno svemu viđenome, ali i brojnim komentarima građana koji su svjesni da bi Kalmeta opet malo bunario po javnom novcu, ostaje nam za vidjeti hoćemo li, baš kao I na primjeru autocesta i višestrukom farbanju tunela opet svjedočiti novoj pljački u režiji najpoznatijeg zadarskog političkog režisera.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button