IzdvojenoZadar

Građevinar tvrdi: Kalmeta i ekipa na brzinu su ‘maznuli’ preko 360 tisuća kuna na projektu “Špina Belafuža”

Sukladno članku 18. stavku 3. Zakona o javnoj nabavi („Narodne novine“ br. 90/11, 83/13, 143/13 i 13/14) za godišnju procijenjenu vrijednost nabave manju od 200.000,00 (500.000,00) kuna bez PDV-a, tzv. bagatelnu nabavu, Grad Zadar pokrenuo je 9. listopada 2014. godine, dok je gradonačelnik bio Božidar Kalmeta.

Sam postupak nabave bagatelne vrijednosti koji se sproveo sukladno članku 9. Pravilnika o provedbi postupaka nabave bagatelne vrijednosti (KLASA: 011-01/14-01/01, URBROJ: 2198/01-2-14-2) od 30.siječnja 2014. godine ne bi bio po ničemu zanimljiv da se nije radilo o popločanju malenog trga na zadarskoj Belafuži i aktivacija popularne stare špine, kao i prijenos stare skulpture iz susjednog vrtla na spomenuti trg.

Natječaj je dobila tvrtka STIPČEVIĆ d.o.o.

Inicijalno, procijenjena vrijednost nabave išla je na 570.000,00 kn, da bi u konačnici bio raspisan natječaj na iznos od 470.000,00 kuna bez PDV-a.

Na natječaju su sudjelovale tri tvrtke, PLOTER d.o.o. s iznosom od 553.617,71 kunom (s PDV-om), TEHMA s iznosom od 549.739,18 kn i pobjednik, tvrtka STIPČEVIĆ d.o.o. iz Zadra s najjeftinijom ponudom od 483.580,35 kuna (s PDV-om).

Vina Biograd
Ovako izgleda mini trg na Belafuži

Potpisnik odabira najpovoljnije ponude 21. listopada 2014. godine bio je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta.
Kako su se redakciji našeg portala u međuvremenu javili ljudi koji su imali uvida u troškovnik u izgradnju projekta “Špina Belafuža”, te kako su nas izvijestili o tome da je iznos javne ponude sve tri tvrtke bio dogovoren, odlučili smo gradonačelnik Zadra zamoliti da nam da uvid u troškovnik i kompletnu dokumentaciju vezanu za izgradnju projekta “Špina Belafuža”. Iako smo u više navrata pokušali doći i do samog Božidara Kalmete koji je sporni natječaj potpisao i odobrio, do zaključka ovog teksta nismo uspjeli doći do podataka iz Grada Zadra koji bi trebali biti javno dostupni.
Ipak, naš izvor, građevinar, inače dobro upućen u građevinske radove u Zadru i županiji, kazao nam je kako je cijeli projekt realno koštao tek nešto više od 120 tisuća kuna, a nikako 483.580,35 kuna koliko je Grad Zadar 2014. platio cijeli projekt.

‘Za taj iznos mogao se napraviti manji, useljiv i potpuno namješten stan, cijena je višestruko prenapuhana’

– Zanimljivo bi bilo vidjeti što piše u troškovniku i dnevnom očevidniku, koji su se materijali koristili za popločane samog trga. Koliko je meni poznato, tamo nije stavljana nikakva ploča na pod, već je po utabanoj površini izliven cimenat koji je kasnije oblikovan takozvanom mrežom kako bi se stekao dojam da su na pod stavljane skupe kamene ploče, a nisu. Također bi bilo zanimljivo vidjeti i koji ostali materijali se spominju u troškovniku, a ja vam mogu garantirati da neki koji su navedeni tamo zapravo nikad nisu korišteni na izgradnji tog malog trga. Za taj iznos mogao se napraviti manji, useljiv i potpuno namješten stan – kazao nam je naš izvor i iz objektivnih razloga zamolio za anonimnost (osobni podaci izvora poznati su redakciji portala ZADAR News, op.a).

Kalmeta odbija komentirati spornu aferu, Grad Zadar ne daje novinarima uvid u dokumentaciju

Upravo ovi navodi bili su razlog zbog čega je ZADAR News u više navrata u posljednje vrijeme pokušao doći do samog Božidara Kalmete koji je, kao što smo već rekli, potpisao sam natječaj i dodjelu poslova tvrtki STIPČEVIĆ d.o.o., međutim, do uskočkog optuženika i 14. na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici nije bilo moguće doći.
Ostaje nam samo za vjerovati kako će nam Grad Zadar konačno dati uvid u cjelokupnu dokumentaciju vezanu za sporni projekt.

Fotografije: Cemex.hrVina Biograd

Related Articles

Komentari

  1. Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

    Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144)

    Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

    1. Ne nasjedajte na ove prevare ak ne želite nadrapat jer ovo je 1/1 prevara samo takva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close