ZadarZadne-Izdvojeno

Gužva u Zadru: križanje Žmirići u rekonstrukciji

zmiciri-1-e1385565575442-530x318Križanje na Žmirićima, na sjeverozapadnom ulazu u grad, koje je u potpunosti rekonstruirano i pušteno u promet sredinom lipnja 2009. godine, odmah nakon otvaranja nije ispunilo očekivanja jer su gužve i kilometarski zastoji − osobito s turističke ceste iz smjera Nina − bili svakodnevni u ljetnom razdoblju.

Kolone vozila iz smjera Nina do križanja na Žmirićima protezale su se često od gradskog deponija. Iako se činilo da bi na tome križanju idealno rješenje bio kružni tok umjesto semafora, raskrižje je rekonstruirano prema planovima iz 1995. godine, kad se rotori nisu ni razmatrali.

Uskoro opet počinje rekonstrukcija križanja na Žmirićima, ali opet bez rotora i opet sa semaforima. Od kružnog se toka ponovno odustalo zbog toga što bi se time zastoji “preselili” na prvo iduće raskrižje u gradu pa bi se, umjesto gužve na periferiji, dobila gužva u središtu grada.

Zato će se, prema mišljenju struke i prema planu koji je bio izložen na javnoj raspravi u gradskoj upravi, ići na kombinirano rješenje kojim će se pravac rasteretiti proširenjem i dodatnim bočnim skretačima, ali će ulaz u grad i dalje regulirati semafori.

Nositelj projekta su Hrvatske ceste u suradnji s Gradom Zadrom. Prvo što slijedi jest izrada detaljnog plana uređenja, ishođenje potrebnih dozvola, a tek onda izvođenje zahvata za koji će se, moguće je, morati otkupiti i nešto zemljišta za proširenje kolnika. Optimistične procjene govore da bi već do idućega ljeta trebalo biti sve gotovo, čime bi se gužve na Žmirićima trebale smanjiti, premda ne i potpuno riješiti.





Related Articles

Back to top button