ZadarZadne-Izdvojeno

HND šokiran uvjetnom zatvorskom kaznom novinaru Hrvoju Bajlu

Zdenko Duka – predsjednik Hrvatskog Novinarskog Društva

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je nepravomoćnom uvjetnom zatvorskom kaznom koju je Općinski sud u Zadru dosudio Hrvoju Bajlu, vlasniku, uredniku i novinaru portala Zdnews. Novinar Bajlo osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet.

Hrvoje Bajlo osuđen je prema novom Zakonu o kaznenom postupku a temeljem kaznenog naloga kojeg je državno odvjetništvo proslijedilo Općinskom sudu 24. srpnja.

Šokantno je to što o cjelokupnom procesu – niti o podnošenju prijave protiv njega, niti o podignutoj optužnici i kaznenom nalogu – niti Bajlo niti njegov odvjetnik nisu niti jednim jedinim dokumentom bili obaviješteni. I o optužnici i o kaznenom nalogu koji je sudski presuđen saznali su na portalu Znet čiji glavni urednik je Bajla prijavio.

Optužnicu je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo pet dana nakon Bajlovog teksta na Zdnews portalu pod naslovom „Iz gradskog proračuna plaćaju medijski reket“ a zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić mu je 17. srpnja poslao nekoliko uvredljivih sms-poruka, kao na primjer da je „smeće“ i da „nije zdrav od rođenja“. HND odmah je bio osudio te gradonačelnikove uvrede. Ova presuda, temeljem kaznenog naloga, protiv Hrvoja Bajla donesena je u rekordnom roku od petnaestak dana poslije dizanja optužnice. On sada ima osam dana za žalbu. Ako se bude žalio, bit će proveden sudski postupak.

Inače, protiv formalne vlasnice portala Znet postoji sijaset kaznenih prijava ali se uglavnom godinama čeka završetak procesa.
Sve ove činjenice dovode u sumnju ovaj vrlo hitni proces i vrlo oštru presudu zadarskog Općinskog suda. HND će pomno pratiti što će se događati na zgusnutoj i skroz specifičnoj zadarskoj medijskoj sceni a o ovoj kazni novinaru Bajlu izvijestit ćemo partnerske međunarodne organizacije.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik





Related Articles

Back to top button