IzdvojenoZadar

IMAMO DOKUMENTE – Državna revizija Mariju Paleki: “Ne radite po zakonu, izvješće vam nije u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju”

AFERA REVIZIJA

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka široj hrvatskoj javnosti najpoznatiji je po propalom koncertu svjetske megazvijezde Rite Ore koji je građane Zadra koštao više od milijun kuna. Nakon fijaska s pjevačicom kosovskih korijena, uslijedila je i afera Jaketar iz koje je razvidno kako je svojedobno u Palekinom automobilu pronađena veća količina ukradene Paul&Shark robe, o čemu postoje i policijski zapisnici.

Nakon koncerta Rite Ore ostao nam je višemilijunski dug, a Paleka se hvali: “Ovo je smjer u kojem ćemo se turistički razvijati”

U posljednje vrijeme oči javnosti, kada je Paleka u pitanju, bile su uprte u električni bicikl koji je platio više od 20 tisuća kuna novcem Turističke zajednice i isti odnio kući kako bi ga mogao koristiti u privatne svrhe, što je za ZADAR News koji je Paleki otkrio gore navedene afere potvrdio i glasnogovornik TZ-a Ante Galić.

Mario Paleka priznao kao su mu u automobilu pronađene ukradene Paul & Shark jakete; na ključna pitanja nije htio dati odgovore

Unatoč brojnim aferama koje se kao priljepci godinama lijepe uz Paleku, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i dalje štiti prijatelja iz školskih dana. No, kako će Dukić reagirati kada vidi da je Državni ured za reviziju u svibnju ove godine dao uvjetno mišljenje financijskom izvješću TZ-a za 2019. godinu, ostaje nam za vidjeti.

ZADAR News je, naime, došao u posjed izuzetno obilate dokumentacije skrivene daleko od očiju javnosti, ali i gradskih vijećnika prema kojoj, kako je utvrdio Državni ured za reviziju – Mario Paleka krši niz zakona i ne radi dobro svoj posao.

ZADAR NEWS OTKRIVA: Paleka kupio električnu biciklu od 21 tisuću kuna na račun Turističke zajednice i odnio je kući

Državna revizija: Paleka nije radio po odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, neki dijelovi financijskog izvještaja Turističke zajednice za 2019. nisu sastavljeni u svim odrednicama u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Državna revizija: Evidencija primljenih i izdanih vrijednosnih papira i drugih financijskih instrumenata nije ustrojena

“Mišljenje o financijskim izvještajima izraženo je u skladu s ISSAI 200 Temeljnim načelima financijske revizije i pripadajućim revizijskim standardima. Za izražavanje mišljenja pribavljeni su dostatni i primjereni revizijski dokazi. Činjenice koje su utjecale na izražavanje uvjetnog mišljenja opisane su u nastavku”, stoji u službenom dokumentu Državne revizije.

Pojasnili su iz Državne revizije i na koji način je Paleka muljao s bjanko zadužnicom od preko 5 milijuna kuna

“Evidencija primljenih i izdanih vrijednosnih papira i drugih financijskih instrumenata nije ustrojena, iako je, kao korisnik kredita za izgradnju Turističkog informativnog centra na prostoru povijesne palače Cedulin u Zadru, a na temelju ugovora o dugoročnom kreditu zaključenom s poslovnom bankom u rujnu 2015. i dodataka ugovoru iz lipnja i prosinca 2016. te srpnja 2017., Turistička zajednica izdala poslovnoj banci dvije bjanko-mjenice i zadužnicu u iznosu do 5.500.000,00 kn. Osim navedenog, kao sredstvo osiguranja plaćanja kredita ugovoreno je založno pravo poslovne banke nad nekretninama ukupne procijenjene vrijednosti od 340.000,00 EUR”, stoji u nalazu Revizije.

Na zadnjoj stranici nalaza Državne revizije objašnjeno je što sve Paleka nije radio po zakonu:

  • Nije donesen financijski plan prema vrstama prihoda i rashoda iz računskog plana neprofitnih organizacija radi mogućnosti praćenja ostvarenih rezultata.
  • U poslovnim knjigama nisu evidentirana potraživanja od boravišne (turističke) pristojbe i turističke članarine u skladu s odredbama tada važeće Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija (od 2014. i 2015. na snazi su Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te Pravilnik o neprofitnom računovodstvu i računskom planu, koji na jednak način propisuju postupanje vezano uz spomenuta potraživanja).

Je li Državna revizija svoj nalaz proslijedila policiji i Državnom odvjetništvu?

Kao što smo već napisali, pošto je redakcija ZADAR Newsa u posjedu obilate dokumentacije vezane uz nerad TZ i direktora Marija Paleke, u narednim danima objavit ćemo još materijala koji dokazuju ono što je zaključila i sama Državna revizija – kako najnesposobniji direktor TZ Grada Zadra u povijesti Mario Paleka ne radi svoj posao, odnosno da ga radi – kriminalno loše i protuzakonito.

ZADAR News posjeduje obilatu i detaljnu dokumentaciju o Palekinim malverzacijama

I konačno, redakcija ZADAR Newsa nije upoznata s podatkom je li Državna revizija svoje izvješće proslijedila policiji i nadležnom Državnom odvjetništvu s obzirom na utvrđene financijske malverzacije.

Paleka i dalje šuti

Iako smo u više navrata pokušali doći do Paleke da nam objasni zbog čega je dobio ovako brutalno mišljenje Državne revizije, do zaključka ovog članka nam nije odgovorio na upit.

NASTAVLJA SE…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button