IzdvojenoZadar

Invest Zadar mora Turisthotelu vratiti 19 milijuna kuna

Visoki trgovački sud RH donio je rješenje kojim se pobijaju pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zadru, a posljedično i ovršne na zadarskom Općinskom sudu, temeljem kojih je građevinska tvrtka Invest Zadar, zajedno sa zateznim kamatama i sudskim troškovima, s računa Turisthotela “digla” preko 19 milijuna kuna.

Nakon deset godina sudovanja Turisthotel je uspio u sporu pred VTS-om za ponavljanje postupka na zadarskom Trgovačkom sudu i dokazivanje teze koju su još 2006. godine, na početku suđenja postavili – da je Invest Zadar krivo obračunao izvedene radove koje su ugovorili te da su u obračunu naveli i dio radova koje nisu izveli. Takav račun Turisthotel je odbio platiti pa je slučaj završio pred sudom. Kako je u tom postupku sudski vještak građevinske struke, Zlatko Jurinić, svjedočio u korist Invest Zadra, Turisthotel je protiv njega, još za trajanja postupka pred Trgovačkim sudom, pokrenuo kazneni postupak radi lažnog svjedočenja, odnosno vještačenja.

Trgovački sud upravo je na Jurinićevu iskazu presudio u korist Invest Zadra, a žalbu i zahtjev Turisthotela da sud deponira tražena milijunska sredstva i ne dopusti ovrhu prije nego se okonča kazneni postupak protiv Jurinića, odbio.

Invest Zadar se prisilno naplatio, a ubrzo nakon toga na zadarskom Općinskom sudu, što je Županijski sud pravomoćno potvrdio, vještak je proglašen krivim zbog lažnog svjedočenja. Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena mu je i zabrana bavljenja strukom na četiri godine. Upravo ta presuda bila je temelj VTS-u za pobijanje svih ranijih presuda pa je Trgovački sud za 17. veljače 2017. zakazano ročište kojim postupak u kojem Turisthotel tuži Invest Zadar radi ispostavljenih računa za radove koje nisu odradili kreće ispočetka.

No ta je građevinska tvrtka, kojoj su vlasnici građevinski poduzetnici Boris i Siniša Krekić iz Zadra, Damir Dragičević iz Ozlja te Damir Škaro iz Vrbnika od travnja ove godine u predstečajnoj nagodbi zbog financijskih problema. Ova sudska saga stoga bi mogla biti pokazatelj tromosti i svih nedostataka hrvatskog pravosuđa s epilogom “operacija uspjela, pacijent umro”. Iako je Turisthotel uspio vratiti postupak na početak, dokazati da sudski vještak laže i samim time dobiti priliku za povrat svog novca, upitno je odakle i kako će se naplatiti.

Foto: Zadarski list





Related Articles

Back to top button