ZadarZadne-Izdvojeno

Ivo Bilić: “Gaženica nije zaustavljena”

Ivo BilićProjekt Gaženica nije bačen u zapećak, kao što mnogi u Zadru strahuju. Po informacijama, do kojih smo došli, na njegovoj se realizaciji vrlo intenzivno radi, ne samo u Lučkoj upravi Zadar, nego i u Ministarstvu pomorstva, piše Zadarski list. Poziv objavljenom u Lloydsu za iskazivanjem interesa za koncesiju koja podrazumijeva financiranje, izgradnju, vođenje i upravljanje zgradom terminala na novom trajektnom i kruzerskom terminalu u Gaženici otvoren je do 23. svibnja, a u biti potvrđuje da aktivnosti nisu prekinute.

– Iz bankarskih krugova, ali i iz Ministarstva pomorstva, doznao sam da su riješene neke dileme oko financiranja projekta. Banke, dakle EIB i KfW, kreditori ovog projekta, usuglasili su s državom promijenjeni model financiranja. Dosad se radilo o vrlo povoljnom kreditu, a o detaljima novog aranžmana ne bih, jer nisam osobno sudjelovao u pregovorima, saznajemo od Ive Bilića, člana uprave Hypo banke.

– Nisam osobno bio uključen u ove razgovore, ali sam vrlo zainteresiran za realizaciju projekta Gaženica i dobio sam informaciju da banke ne dovode u pitanje nastavak ove investicije. Po tome projekt ide dalje, zato je i raspisan natječaj. A bit će u fokusu mog interesa i ako budem izabran za gradonačelnika. Lučka uprava već razrađuje rješenje koje će udovoljiti potrebama korištenja trajektne luke koje se planiraju – dakle već u sljedećoj turističkoj sezoni, a to je čak za dvije godine prije no što se prvotno planiralo, kaže Bilić.

Da se ozbiljno radi na dovršenju projekta Gaženica potvrdio nam je i predsjednik Upravnog vijeća dr. Ivica Tomić. – Nedavno smo vodili ozbiljne razgovore s operaterima lučkog terminala u Veneciji koji su zainteresirani da jednog dana budu operatori i u Gaženici. Putnički terminal će biti dovršen i zadarska će luka biti, svakako, najkvalitetnija na Jadranu. A vlasnici kruzera su vrlo zainteresirani za nove lučke kapacitete, ima ih koji žele suradnju i kontakti su stalni. Osim ovih iz Italije ima i drugih zainteresiranih operatera, a u Ministarstvu pomorstva poduzimaju se napori da se ovaj projekt što prije dovrši i stavi u funkciju, kaže dr. Tomić, inače jedan od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka za projekte razvoja luka, brodarstva i trajektnog prometa. Lučka uprava Zadar u srijedu će, inače, analizirati prošlogodišnje poslovanje i dati smjernice za djelovanje u pravcu što skorijeg stavljanja u funkciju pristaništa.





Related Articles

Back to top button