ZadarZadne-Izdvojeno

Japanski sudac Nishimura pokrao Hrvatsku i poklonio pobjedu Brazilu

Foto: Kevin Cox (thedailybeast.com)
Foto: Kevin Cox (thedailybeast.com)

Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je tako i drugi poraz od Brazila u tri međusobna susreta, a drugi na svjetskim prvenstvima. Vatreni su izgubili otvarajuću utakmicu, ali se u dvoboju s domaćinom prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi nisu osramotili.

U utakmici otvaranja 20. svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska je izgubila od Brazila s 3:1 (1:1). Brazilci su bili bolji, ali do pobjede su na kraju došli prvenstveno uz naklonost suca.

Naprotiv, u većem dijelu utakmice naši su bili ravnopravni Brazilcima, kojima je za pobjedu na ovoj utakmici trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je doživjela svoj trenutak slave, vodila je od 11. minute autogolom Marcela, te je u narednih 18 minuta, sve do izjednačenja Neymara, bila na pragu velike senzacije. U drugom dijelu se ukazaosudac, dosudivši nepostojeći kazneni udarac za domaćine, a pogodak za 3:1 u sudačkoj nadoknadi pao je nakon očitog prekršaja nad Rakitićem na sredini igrališta.

Obje momčadi su istrčale u najavljenom sastavima, Hrvatska s Lovrenom umjesto SchildenfeldaVrsaljkomna lijevom boku, te Jelavićem kao središnjim napadačem. Brazilci su izveli potpuno isti sastav s kojim su lani osvojili Kup Konferederacija, pobijedivši u finalu s 3:0 Španjolsku.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, dobro je stajala na terenu i veliku priliku imao je Ivica Olić u sedmoj minuti, kada je glavom nakon nabacivanja Perišića s boka posla loptu pored gola. Kovačevi izabranici su u utakmicu ušli hrabro, prvi udarac na vrata uputio je Kovačić već u 50. sekundi susreta.

Samo četiri minute nakon Olićeve šanse zasluženo smo i poveli, iako je Marcelo zabio autogol. Aktivni Olić je ubacio, Jelavić samo malo skrenuo loptu, taman dovoljno da zbuni Marcela, koji trese vlastitu mrežu! Prvi autogol Brazila na svjetskim smotrama.

Nakon vodstva Hrvatske Brazil je počeo preuzimati konce igre. Od 11. do 20. minute slijedi dominacija domaćina,Paulinho je u 20. minuti uputio prvi opasniji udarac Brazilaca na vrata Pletikose, no hrvatski vratar je priseban. U 22. minuti slijedi sjajan udarac Oscara iskosa s 20 metara, a Pletikosa radi vrhunsku paradu i izbija loptu. U 29. minuti domaćin je izjednačio nakon velike neodlučnosti čak trojice hrvatskih veznjaka na polovici igrališta, loptu je prihvatio Neymar i s 25 metara uputio prizeman udarac koji se od lijeve vratnice odbija u naš gol. U završnici poluvremena hrvatski igrači su u nekoliko navrata gubili loptu na svojoj polovici, ali Brazilci to nisu uspjeli iskoristiti.

I u drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula dobro, iako je nastavk počeo nervozno. Držali smo suparnike na distanci i sve je izgledalo prilično dobro sve do 70. minute, kad je japanski sudac ničim izazvan, zbog laganog dodira, praktički milovanja Lovrena na brazilskom igraču, dosudio kazneni udarac.

Neymar je pogodio za 2:1, iako je Pletikosa pročitao stranu i zamalo obranio udarac s bijele točke.

Ako smo i sumnjali u namjere japanskog suca, očite su postale u 84. minuti, kada je sudio prekršaj Ivice Olića, kojeg očigledno nije bilo, pa je hrvatski gol ostao nezabilježen u službenu statistiku.

Nismo se predavali, potkraj utakmice Hrvatska je počela jače prijetiti, u 87. minuti Modrić je preciznim prizemnim udarcem iz daljine dobro zagrijao brazilskog vratara, a onda je u prvoj minuti sudačke nadoknadeOscar zabio za konačnih 3:1, no ranije u toj akciji Nishimura nije svirao očigledan prekršaj na Ivanu Rakitiću, koji se vidio s vrha tribina.

Prije tog gola veliku šansu imala je Hrvatska, tukli su Perišić i svježi Brozović, ali Brazilci su sve blokirali.Brazil je bio bolji, ali pitanje je da li bi pobijedio bez prijateljske ruke japanskog suca. Sljedeću utakmicu Hrvatska igra protiv Kameruna 19. lipnja u Manausu.





Related Articles

Back to top button