ZadarZadne-Izdvojeno

Jeste li znali da je Jadrolinijin “SIS” zapravo britanski “Netley Castle” iz 1973.?

Jadrolinijin SIS (Foto: Facebook)
Jadrolinijin SIS (Foto: Facebook)

Grupa na Facebooku, imena “Uživo sa dalmatinskih trajekata”, koja broji preko 5000 članova, objavila je na svojim stranicama cijelu povijest popularnog trajekta Jadrolinije, SIS. Tekst potpisuje izvjesni Nikša.

Nekoliko trajekata koji su plovili tjesnacem Solent koji razdvaja Veliku Britaniju od otoka Wight svoju je službu nastavilo i okončalo u Hrvatskoj; posljednji od tri trajekta s te rute koji danas još plovi hrvatskim morem jest “Sis”, nekoć znan po imenu “Netley Castle”, a specifičan po tome što je, kada je 1974. pušten u promet, bio prvi roll on – roll off trajekt na liniji prema otoku Wight. Jadrolinija ga je od Red Funnela, jednog od operatora trajekata na ruti između Southamptona i Isle of Wight, kupila 1997.
Prolazeći Zadrom, na proputovanju do susjednih otoka, primijetio sam jednu zanimljivost: trajekt “Sis”, danas u vlasništvu Jadrolinije i trenutačno “zaposlen” na liniji Zadar – Preko (Ugljan) britanske je proizvodnje te je iz brodogradilišta Ryton Marine u Wallsend-on-Tyneu izašao prije okruglih 40 godina – 1973. Taj se podatak, kao i njegovo tadašnje i prvo ime, M. V. Netley Castle, može pročitati na ploči s podacima o proizvođaču trajekta na gornjoj, otvorenoj palubi ovoga broda koji danas nosi ime po jednom od vrhova otoka Cresa.
/Zadar/
Hvala Nikša

Ovoj zanimljivoj i nadasve edukativnoj stranici možete se priključiti klikom ovdje.





Related Articles

Back to top button