112IzdvojenoZadar

Kalmeta i Livaković oslobođeni

Nakon dvije godine suđenja bit će objavljena nepravomoćna presuda za korupciju bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima, piše Index.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac presudu će objaviti u 13 sati.

13:19 Kalmeta nije organizirao skupinu za počinjenje kaznenih djela, presudio je Županijski sud u Zagrebu.

13:13 Kalmeta je oslobođen. Oslobođen je i Livaković.

13:11 Kalmetinim suradnicima se oduzima i nezakonito stečena imovinska korist – 2,6 milijuna kuna Mikuliću, 730 tisuća kuna Kezeleu i kuća u Vižinadi vrijedna 450 tisuća eura Bobanu.

13:09 Mikulić je osuđen na 3 godine zatvora, Boban na 2 godine, a Kezele na 3 i pol godina.

13:08 Pojašnjava se kako je riječ o nekretninama za pogodovanje Vijaduktu u Hrvatskim cestama.

13:06 Kezele i Boban krivi su i za preprodaju nekretnina u Istri, utvrdio je sud. 

13:04 “18 milijuna kuna uplaćenih na račun Remorkeara podigli su u gotovini. 14 milijuna donijeli u RH predali Sapunaru i podijelili”, stoji u obrazloženju presude.

 

13:02 Treće, četvrto i petooptuženi Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele proglašeni su krivima.

13:01 Počinje izricanje presude.

Tužiteljstvo: Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu

Kalmetina obrana tijekom cijelog postupka kao i u završnom govoru ističe da optužbe nisu dokazane, no tužitelji smatraju dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu te da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge.

Uskok u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, optužen je i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” Ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ”po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu ”kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz Ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominju i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.





Related Articles

Back to top button