112IzdvojenoZadar

Kalmeta ubrzo gubi saborski imunitet zbog suđenja za korupciju i pljačku državnog novca?

Parlamentarni izbori su gotovi, HDZ će s lakoćom formirati novu Vladu, a SDP je sa svojom koalicijom doživio jedan od svojih najvećih poraza u povijesti. I to su notorne činjenice.

Kada su u pitanju preferencijski glasovi u 9. izbornoj jedinici, nema apsolutno nikakve dvojbe kako je u tom dijelu priče apsolutni pobjednik sa 16002 osvojenih glasova predsjednik ŽO HDZ-a u Zadru Božidar Kalmeta. Iako su mnogi najavljivali dobar rezultat Kalmete koji je očito s razlogom pristao biti posljednji na listi, očito je isto tako da njegove birače ne brine posebno činjenica kako se još uvijek radi o osobi koja je uz svog bivšeg državnog tajnika i nekadašnjeg najbližeg suradnika, Zdravka Livakovića i dalje USKOK-ov optuženik.

Kalmeta je i dalje uz Livakovića USKOK-ov optuženik za tešku korupciju

Nakon nepravomoćne presude prema kojoj su Kalmeta i Livaković oslobođeni u velikoj korupcijskoj aferi Remorker, a njihovi nekadašnji najbliži suradnici osuđeni, čak i oni koji su se nagodili i priznali krivnju, USKOK se žalio na presudu i izvijesno je kako bi moglo doći do ponovljenog suđenja, ukoliko viši sud tako odluči.

Ukoliko dođe do ponovljenog suđenja, a Kalmeta u tom trenutku bude saborski zastupnik, slijedi mu postupak ukidanja saborskog imuniteta nakon kojega suđenje, ako do njega dođe, može opet započeti.

Podsjetimo, bivši HDZ-ov ministar bio je optužen za organizaciju kriminalne organizacije te da je u svom ministarstvu kao glavna i odgovorna osoba imao ogromnu moć, utjecaj i kontrolu nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge, a koje su uključivale podjelu izvučenog novca.

Izvukli milijune 

USKOK u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, optužen je i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” Ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna, objavio je Index u rujnu 2019.

Da je Kalmeta bio na čelu kriminalne piramide, USKOK je potvrdio i u završnoj riječi na posljednjem ročištu, održanom prije deset dana.

”Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar resora kojim je upravljao te je jasno da je kao nositelj državne vlasti u ključnom resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge”, kazao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Saša Manojlović.

Tužitelji: Optužbe su dokazane

Tužitelj je naveo da su sve optužbe protiv Kalmete i ostalih optuženika dokazane i kako je cilj organizacije s Kalmetom na čelu bio izvlačenje novca. Dodao je da su u sve sporne slučajeve kao investitori bile uključene Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Lučka uprava Zadar, a čiji su poslovi pripadali Ministarstvu koje je tada vodio Kalmeta.

U završnim riječima tužiteljstva Manojlović je podsjetio na svjedočenje nekadašnjeg člana Uprave Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara, koji je opisao kako se dijelio novac te kako mu je bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković kazao da dio izvučenog novca ”ide za Kalmetu i za Zadar”.

”Posebno treba imati na umu da su inkriminirana djela počinjena u vezi cestogradnje u vrijeme izgradnje kapitalnih infrastrukturalnih projekata u Hrvatskoj. Ti projekti su imali velik značaj za Republiku Hrvatsku i njezine građane, a okrivljenici su to iskoristili za osobno bogaćenje”, zaključio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Saša Manojlović, zatraživši od suda da sve optuženike proglasi krivima i osudi po zakonu.

Hoće li aktivirati svoj saborski mandat?

Mnogi smatraju kako Kalmeta uopće neće aktivirati svoj saborski mandat radi činjenica koje bi mogle uslijediti dođe li do ponovljenog suđenja, što uključuje i proceduralno ukidanje saborskog imuniteta. Ipak, neki ljudi bliski Kalmeti kažu nam kako njega to uopće ne zanima i kako je spreman u potpunosti konzumirati svoj saborski mandat. 





Related Articles

Back to top button