IzdvojenoZadar

Katolički svećenik u Zadru odbio pričestiti teško bolesnu curicu, a kuvertu s novcem je znao uzeti

Devetogodišnja Aurora neće se u svibnju pričestiti sa svojim vršnjacima na Bokanjcu. O tom ju je pred svim vršnjacima prošli tjedan obavijestio svećenik don Srećko Petrov. Naime, Aurora od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu. Prošlo razdoblje bilo je za Auroru osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22 sata s crkvenog vjeronauka i to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov odbio pričestiti Auroru, piše Zadarski list.

Teško bolesna majka: “Nije mu bio problem uzeti kuvertu sa stola”

“Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kovertu sa stola, i tad je vidio da ja ležim nepokretna”, kaže  Aurorina majka Ana Pavić.

Ova Zadranka boluje od nekoliko bolesti, teškog oblika artritisa, koji ju ponekad ostavlja danima nepokretnom, Hodgkinovog limfoma, zbog čega je ljetos opet počela jednom tjedno uzimati kemoterapiju te polineuropatije, kao posljedice kemoterapije.

Zbog toga je ljetos prvo ležala na zadarskoj neurologiji, a potom je otišla na liječenje u toplice. Njena i Aurorina bolest posve su financijski iscrpili ovu obitelj, a uz sve to suprug joj je ostao bez posla pa se snalaze na sve moguće načine. Pola preporučene terapije, poput ulja industrijske konoplje, mediteranske ili LCHF prehrane ili liječenja barokomorom dijete ne koristi jer za to nema novca, a sve teži su i česti odlasci s Aurorom na kontrole u riječku Kantridu. Sve to, kaže Ana Pavić, zna i njihov bokanjački svećenik.

Devetogodišnja Aurora je, unatoč brojnim opravdanim izostancima i bolestima s kojima se hrabro nosi, vrlo dobra učenica u školi, gdje imaju razumijevanja za njezinu situaciju pa izgubljeno gradivo nadoknađuje na dopunskoj nastavi. Činjenica da se neće pričestiti sa svojim vršnjacima jako ju je pogodila, a pogotovo nakon što ju je svećenik pred svim njezinim vršnjacima na satu vjeronauka pitao: “Tko si ti i gdje si došla?”

“Na kraju sata rekao mi je da se neću pričestiti. Osjećala sam se ružno i bilo me sram”, priča mala Aurora.

Nakon što joj je kći prepričala što se dogodilo na vjeronauku, majka Ana otišla je popričati sa svećenikom. No, posvađali su se, a Ana Pavić priznaje da su i s njene strane pale neke teške riječi. Naljutilo ju je, kaže, to što se sve skupa brzo proširilo po mjestu jer je svećenik Aurori pred drugom djecom kazao kako je neće pričestiti.

 

“Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće pričestiti Auroru jer nije dolazila na vjeronauk. Tražila sam potvrdu da se pričesti negdje drugdje, ali i to mi je odbio dati. Rekao je da mama treba zvati svaki put kad je Aurora bolesna, ali mama je bila na neurologiji i u toplicama cijelo ljeto. Probali smo u više navrata doći i do nadbiskupa Puljića, međutim to se pokazalo nemogućom misijom. Dobili smo par puta njegova tajnika, tako da je on upoznat s problemom, ali nitko ništa nije poduzeo”, kaže Ana Pavić.

“Kakav je to velečasni koji nije upoznat s našom situacijom, za koju zna cijeli Zadar i pogotovo Bokanjac? Kovertu je znao uzeti, to ga nije sram”, dodaje.

Don Petrov: Imao sam i bolesniju djecu, trebala je doći

Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja te ekonom Zadarske nadbiskupije, isprva nije želio komentirati cijelu situaciju, ali je onda ipak odgovorio na nekoliko pitanja.

“Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku”, rekao je don Petrov.

Na pitanje je li znao da je djevojčica bolesna ili je samo uzeo riječ djece da je “viđaju po selu”, odgovorio je kako ju je i on viđao.

“Smatram da nije pripremljena i da se zato ne može sada pričestiti i zato sam je odgodio za sljedeću godinu”, rekao je svećenik koji pak negira da je Auroru pred svima na vjeronauku pitao tko je i gdje je došla te joj rekao da ne može na pričest. Kaže i kako ga nitko iz Nadbiskupije nije kontaktirao u vezi ovog slučaja niti smatra da je to potrebno.

“Nije ovo ni prvi ni zadnji slučaj da nezadovoljni roditelji zovu nadbiskupa, ali ovdje je sve jasno. Od cijele obitelji netko je mogao zvati i javiti da je djevojčica bolesna”, zaključio je don Srećko Petrov.

Komentari

 1. Jeste li pokušavali dobiti zajam? Jeste li tražili kako dobiti pristup privatnom zajmodavcu? Jeste li bili zabrinuti za svoju tvrtku i trebate zajam za pokretanje ili proširivanje svoje tvrtke? Svi ti odgovori su ovdje riješeni. Ja sam privatni kreditni zajmodavac koji nudi sve vrste zajmova s najviše 15 milijuna eura. Posjetite nas ako vam danas treba zajam. Spremni smo pomoći. Posjetite nas putem (rodfinancing@gmail.com)

 2. kredit! kredita!! kredit!!!Jeste li u potrazi za renomiranim i akreditirani privatni kredit tvrtka koja nudi kredite za životna prilika.Nudimo sve vrste kredita u vrlo brzo i jednostavan način, Potrošački krediti, auto krediti, hipotekarni krediti, Studentski krediti, poslovni krediti, investicijske kredite, dug konsolidacija i još mnogo toga.Te odbačene od strane banaka i drugih financijskih institucija?Treba ti konsolidacije kredit ili hipoteku? Ne izgledaju više kao da smo ovdje da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti.Mi posuditi sredstva za pojedince i tvrtke koje trebaju financijsku pomoć po stopi od 2%.Nema socijalno potrebna i nijedan kreditni ček potrebno, 100% zajamčeno.Želim koristiti ovaj medij da vas obavijestiti da smo pružiti pouzdan i podrška pomoć i rado će vam ponuditi kredit.Onda nam pošaljite e-mail na: (anitagerardloanfirm@gmail.com) za podnošenje zahtjeva za kredit

 3. Izlazite iz financijske krize .. dobili dobro, osigurani, zajmovi i povoljni krediti ovdje, u SAD-u .. dođite k nama da bismo došli k vama ..

  Naša ponuda iznosi samo 4% .00 za određeno razdoblje od 48 mjeseci.

  Naša ponuda vrijedi za sljedeće kategorije:

  * Osobni krediti:

  * Poslovni krediti:

  Moramo vam odgovoriti. Postoji kontakt putem kojeg možete doći do nas: maverickinvestment02@gmail.com

 4. Ja sam gospodica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobila kredit preko gospode Vladimire Financijskiinvestitor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo Vas da ga kontaktirate VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite TVViet

Related Articles

Close
Close