Tehnologija

Koalicija telekoma za 5G u Europi

Više od 15 telekomunikacijskih kompanija Europskoj je komisiji dostavilo manifest u kojem izlažu svoje planove za uvođenje brzih bežičnih 5G mreža u Europi. Kompanije, među kojima se ističu veliki međunarodni operateri BT, Deutsche Telekom, Orange, Tele2, Telekom Austria, Vodafone i Telefonica, ali i Nokia i Ericsson, ističu da je njihov plan omogućiti da 5G mreže postanu glavni pokretač europske ekonomije.

U ovom dokumentu opisuju i plan po kojem bi svaka zemlja EUnajkasnije do 2020. godine dobila funkcionalnu 5G mrežu u barem jednom gradu. Takve bi mreže omogućile razvoj nove ekonomije, usluga poput povezanih automobila, pametnih gradova, te ostalih naprednih mogućnosti koje nudi moderna tehnologija. Europa bi tako postala svjetski predvodnik u implementaciji i standardizaciji 5G mreža.

Međutim, telekomi za provedbu ovog plana Europskoj komisijipostavljaju i jedan bitan uvjet. Preduvjet za uvođenje svih planiranih 5G usluga je potpuna internetska neutralnost, koju trenutna europska regulativa ne jamči. Stoga kompanije pozivaju EU i zemlje članice da poboljšaju postojeća pravila i ukinu bilo kakve mogućnosti restrikcija i eventualnog dijeljenja Interneta na brzu i sporu liniju. U slučaju da se pravila ne prilagode njihovim željama, telekomi prijete da će značajno odgoditi investicije i razvoj mobilnih mreža nove generacije.





Related Articles

Back to top button