IzdvojenoZadar

Koga će HC dabrati kao izvođača radova na podvožnjaku ispod piste aerodroma?

Hrvatske ceste zatvorile su 21.listopada natječaj za izvođača radova za izgradnju podvožnjaka ispod rulne staze zračne luke Zadar. Umjesto informacije o odabranoj ponudi iz Hrvatskih cesta smo dobili informaciju kako se još uvijek obavlja evaluacije ponuda jer se od potencijalnih traži dosta pojašnjenja.

Ta državna tvrtka spremna je potrošiti 40 milijuna kuna zbog nezadovoljstva Zemuničana izraženog nakon što im je zatvorena županijska cesta preko koje su godinama slijetali zrakoplovi. S cestom se križala pista zadarskog aerodroma što je ugrožavalo sigurnost cestovnog i zračnog prometa. Tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta obećao je Zemuničanima podvožnjak iako su HC izgradile brzu četverotračnu cestu koja povezuje sva mjesta od Zadar II do Gaženice.

– Zahvat je nužan radi razdvajanja prometnih tokova zračnog i cestovnog prometa čime će se omogućiti nesmetano prometovanje svakim od navedenih vidova prometa, tako u Hrvatskim cestama pravdaju taj zahvat. Kako će ga izvesti ispod jedine sletno uzletne piste?

Kada započnu radovi, odabrani ugovorni izvoditelj radova morat će se pridržavati općih uvjeta dobivenih od strane Zračne luke Zadar u svrhu neometanja i sigurnoga odvijanja zračnoga prometa za vrijeme izvođenja radova, odgovor je kojeg smo dobili iz sjedišta Hrvatskih cesta.

Procijenja vrijednost radova iznosi 35.000.000 kuna bez PDV-a. Puni naziv projekta je Podvožnjak na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040 ispod rulne staze zračne luke Zadar.
Opis zahvata projekta: Duljina zahvata je 444,36 m. Predviđena računska brzina je 50 km/h. Maksimalni poprečni nagib je 3,9 %. Uzdužni nagibi prilaznih rampi su do 8%. Podvožnjak je duljine 102,86 m i položen je u krivini radijusa 180 m. Odvodnja oborinskih voda predviđena je zatvorenim sustavom odvodnje s crpnom stanicom.





Related Articles

Back to top button