IzdvojenoZadar

Koji je pravi?

Izbor naš svagdašnji

Za nadati se da će nadmudrivanje oko datuma državnosti trajati kraće od vječnog neverending rata ustaša i partizana

Ispratismo novi stari Dan državnosti koji je osim ceremonijalnog imao i dozu starog dobro poznatog hrvatskog okršaja tzv. lijevih kontra tzv. desnih. Predsjednik RH Milanović je naumio srušiti mit o dalmatinskom dišpetu, te ga prisvojiti i preimenovati u Zoranov dišpet. S obzirom na njegove sinjske korijene ne može mu se odreći pravo polaganja na njega. Tako mu je i svevremenski Vladimir Šeks naletio na verbalni volej pa je njihov okršaj ostao najupamćenija sekvenca zadnje ovosvibanjske subote. 

Polemika oko toga je li 30. svibnja 1990. g. kao dan kad je nakon demokratskih izbora konstituiran višestranački sastav Sabora tada još SR Hrvatske pravi datum koji potvrđuje i simbolizira hrvatsku državnost ili je to neki od datuma kao što su 25. lipnja ili 08. listopada 1991. g. kao dani kada je Sabor izglasao izlazak Hrvatske iz SFRJ i formalno proglasio samostalnost RH – ostaje otvoreno. U nadmudrivanju oko tog pitanja mnogi na društvenim mrežama koriste izjavu prvog predsjednika višestranačkog Sabora našeg doba Žarka Domljana kao možebitni dokaz pravog datuma državnosti. Tako je dana 25. lipnja 1991. g.  nakon glasovanja zaključio: “Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život.” Je li to pravi argument ili je to možda onaj da je 30.05. dublje usađen u srca hrvatskog naroda? Istovremeno mnogi će reći da se na taj datum zapravo slavi pobjeda HDZ-a na izborima i da bi se tada eventualno mogao obilježavati Dan Hrvatskog Sabora dok će drugi opet reći da je taj datum bio početak i preduvjet svega što se nakon njega događalo i ostvarilo. 

U našem gradu praznik je protekao bez nekog šušura, s istaknutim zastavama uz prometnice koje su nas podsjećale na njega i zanimljiv pokušaj moderne tehnologije da nam vizualno dočara nacionalne simbole     na najprepoznatljivijim gradskim lokacijama. 

Bilo kako bilo za nadati se da će nadmudrivanje oko datuma državnosti trajati kraće od vječnog neverending rata ustaša i partizana. 

Poznat je naš fenomen da se u kriznim situacijama i ugrozama znamo ujediniti i zatomiti mitske i uglavnom besmislene podjele ali kad nema ugroze onda frcaju iskre na sve strane. 

Jedna takva erupcija varnica spremna je za lipanj s predviđenom kulminacijom 05. srpnja. Riječ je naravno o predstojećim parlamentarnim izborima o kojima ćemo detaljnije u sljedećim kolumnama.





Related Articles

Back to top button