Kolumne

KOLUMNA – Josip Grabić: Mladost sam ti grade dao.., a ti meni – bocu?!

zenaDa je alkoholizam u porastu kod mladih, to je već odavno poznata činjenica. No što je tom trendu kulminiralo da alkohol bude rasprostranjen među mladima? Zašto pada dobna granica korištenja i konzumiranja alkohola?

U nas je ispijanje alkohola tradicionalno i opće prihvaćeno. U nekim sredinama ovisnik o alkoholu prihvaćen je kao nužno normalna pojava. Da je alkohol štetan po zdravlje i potencijalno smrtan činjenica je koja se zna odavno, no kod mladih uz alkohol su dostupni i duhanski proizvodi te lake droge. Kao što se moglo čuti u medijima, Hrvati su među najstrastvenijim narodima Europske Unije po ispijanju alkohola, a kad se uspoređuju samo mlađe populacije tu smo pri samom vrhu. Što je uzrok tomu, da li možda društvo koje tolerira alkohol ili to što mladi nemaju posla, nemaju zanimacije tj. imaju previše slobodnog vremena…? alkoholizam među mladima je posebice naglašen u Zadru. Na gradskoj rivi, Nazorovom parku, parku kraljice Jelene, kod DHM-a ,… okuplja se godinama zadarska mladost pokazujući tako „roge“ onima koji bi se trebali brinuti za njih. Prije svega roditeljima, ali i gradskim ocima koji bi trebali povesti računa o ovoj pojavi i to, na prvom mjestu, što zabrinjava da mladi nemaju pametnijeg posla i bolje zabave od sjedenja na travi, zidićima, klupama ispijajući jeftini alkohol. Ako ih to ne zabrinjava, onda bi se barem mogli zamisliti kakvu to sliku nudi grad koji je proglašen turističkom destinacijom godine?!

Dodajmo ovome i „turističku atrakciju“ ispijanja alkohola ispred trgovina što prakticiraju građani starije životne dobi. Tijekom godina postalo je normalno i to da oni koji imaju novaca naručiti piće (alkohol) sa šanka ne mogu kulturno popiti čašicu, dvije jer prava zabava za njih započinje teškim pijanstvom. U ovaj problem bi se po meni trebali uključiti mnogi. Roditelji, Grad Zadar, stručne službe, policija… Javna je tajna da svaki maloljetnik bez problema može kupiti alkohol u većini trgovina u Zadru.

piju

Nikome ne pada napamet uskratiti mu prodaju radi vlastitog profita. Nadalje, Zadru nedostaje sadržaja za mlade, jeftinih sadržaja za mlade kao što su igraonice, sportski sadržaji i sl. Zimi je grad mrtav, ljeti živi punim plućima. Nekada su se i održavali koncerti, razne svirke, alternativna događanja, poput rock, punk, hip hop, jazz,… svirke, a danas kao da nema interesa za takva zbivanja što nikako nije točno, jer i danas postoji skupina ljudi koja o svome trošku organizira događanja, a to prije svega mislim na elektroničku glazbu (techno party) koji se organiziraju u okolici Zadra. Da li svi mi prešutno prihvaćamo kako je propadanje mladeži u alkoholu normalno jer se ne mogu oteti dojmu da je društvo izgubilo svoje vrijednosti i određen moral.

Da li se s mladima radi na educiranju u svezi opasnosti alkohola, droga i drugih negativnih posljedica razvoja mladih? Grad Zadar, a na koncu konca i država očito sve podređuje turistima i turizmu, a briga i odgoj oko mladih je loša, gotovo nikakva. I uza sve to i određeni popularni glazbenici i izvođačice u svojim pjesmama koji se puštaju po zadarskim noćnim klubovima ( jer u Zadru ni dan danas nema diskoteke u njenom punom značenju) pozivaju na alkohol, seks i razvratni život bez briga i odgovornosti. Tako da mladost gradu daje svoju radost, a grad im nudi ulicu i bocu je bolna istina, zbog koje bi se svi svjesniji i moralniji trebali zapitati, jer su ista ta djeca ogledala svojih roditelja i starijih u društvu.Oznake

Related Articles

Jedan komentar

  1. Ja sam gospodica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobila kredit preko gospode Vladimire Financijskiinvestitor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo Vas da ga kontaktirate VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close