KolumneZadarZadne-Izdvojeno

KOLUMNA JURE ZUBČIĆA Gradsko vijeće: Kalmetina i HDZ-ova korupcijska predstava

Jure Zubčić (u sredini)
Jure Zubčić (u sredini)

Skoro će osam mjeseci otkako su prošli posljednji lokalni izbori. Kao rezultat izbora dobili smo sastav gradskog vijeća zanimljiviji nego u prethodnim mandatima. Zanimljivi, naravno, ne znači nužno i bolji. Zadranke i Zadrani su tako za sljedeće četri godine na poklon dobili ulaznice za jednu tragikomičnu predstavu lošeg scenarija. Na kraju predstave, pred sljedeće lokalne izbore, neki će izaći plačući nad komedijom od politike koja se dešavala u njihovom gradu, dok će drugi izaći smijući se nad tragedijom te iste politike.

Glavni režiser korumpirane tragikomedije je svakako Božidar Kalmeta koji ima svog vjernog glumca kojega drži na koncu, a to je HDZ sa svim svojim koalicijskim partnerima. Kalmeta, koji ovih dana naočigled svekolikog puka živi u strahu za svoju budućnost na sve načine pokušava upravljati gradom, Pokušava to pokazati kao svoj prioritet. No, taj samoprozvani veliki dobročinitelj nikad nije ni želio zasjesti u tu fotelju pa nam je  tako teško povjerovati da mu je dobrobit Zadra prioritet, dok u toplini svog doma čeka što će netko od njegovih bivših suradnika i prijatelja reći USKOK-u. Nije njemu lako, dok je prinuđen glumiti gradonačelnika. Lagano, sigurno čeka policiju da mu pokuca na vrata i kaže: HDZ zna!

Za to vrijeme glavni glumac Gradskog vijeća, HDZ, pokušava odglumiti „poker face“. Glume kao  da se ništa ne dešava. Živko Kolega kao predsjednik vijeća je na posljednjoj sjednici izjavio kako treba biti genijalac da bi se vodilo ovakvo gradsko vijeće. Kako je već dotični Kolega bio gradonačelnik, svakakvo znamo da genijalac nije. Dok je za nered u vijećnici i sam kriv, jer saziva sjednice sa velikim dnevnim redom kako bi svi ti HDZ-ovci pokušali izbjeći što je moguće više istinitih komentara na njihovu nesposobnost i korumpiranost.

Više-manje, konstanta postava HDZ-ovih glumaca u gradskom vijeću ima samo jedan jedini zadatak – obraniti Kalmetu i vlastitu stranku od optužbi za nepotizam, mito, korupciju, nesposobnost, političku trgovinu i sustavnog uništavanja Zadra. Stariji vijećnici imaju staru uhodanu taktitku vraćanja priče na komuniste i ustaše, dok mlađi HDZ-ovi vijećnici pokušavaju koristiti argumentaciju u obrani, ali vrlo skoro shvaćaju da brane neobranjivo. Stupovi na kojima su gradili politiku zadnjih 20 godina u Zadru počinju propadati jer su uništenjem svake perspektive u gradu uništili i svoju potporni stup. Pad će biti bolan i težak.

HDZ-ovi glumci imaju i tri vjerna statisa iz HSP – AS. Statisti koji ucjenjuju kako bi došli do nekakvih pozicija u gradskim poduzećima, te trguju nekim jeftinim i populističkim političkim odlukama kako bi skupljali jeftine političke bodove. Nebitni ljudi, s dosad tihim djelovanjem, ksenofobičnih stavova koji su samo potreban parazit na leđima HDZ-a.

S druge strane vijećnice imamo oporbenu postavu glumačke ekipe. Šarena ekipa koju predvodi velika koalicija SDP – HNS – DSU – HSLS, te Akciju mladih i Rena Sinovčića.

Za Rena je svima i prije samih izbora bilo jasno da ga u politiku vuče privatni, a ne javni interes. Od samog početka gradskog vijeća mogli smo gledati da se Sinovčić javlja isključivo na točke dnevnog reda koje so od njegovog tajkunskog interesa. Umjesto da prokazuje HDZ čiji je bio dugogodišnji član i umjesto da prokaže vrh korupcije u gradu Zadru, on napada Stoju Mučaji, šeficu Porezne uprave u Zadru. Logično je to, prokaže li HDZ dovodi sam sebe u opasnost jer i oni njega mogu prokazati. Funkcioniraju po onoj staroj: ruka ruku mije. Stoja Mučaji mu je poreznim inspekcijama ipak sjela na žulj i to je područje njegovog interesa sad, jer odkad je Stoja na čelu izgleda da nema nedodirljivih, ali ipak još uvijek čekamo i na njene rezultate. Odmah do Rena sjedi njegov vjerni sljedbenik Vedran Uranija, odvjetnik stručan za radno pravo. I tako veliki zaštitnik radnika pokunjeno sjedi pored čovjeka koji ne isplaćuje plaće svojim radnicima. Principijalno, nema što.

Akcija mladih predstavljena je u gradskom vijeću s dvoje osebujnih ličnosti. Svaka čast Rubeši za njegov rad u mjesnoj zajednici, to je neosporno, ali u vijećnici se uz Pupića – Bakrača pokazao samo kao prepreka bitnijim i konkretnim temama. Uveli su priprosti jezik i nepristojnost u gradsko vijeće. Uvrede su s njima u vijećnicu ušla na velika vrata. Nakon dreke i vike bez pokrića čovjek očekuje da će biti glasni i na konkretnim temama, a ne samo na politiziranju. Ali ne, kad dođe do konkretnijih tema tu pokazuju kronično neznanje po bilo kojem pitanju, te ih ne krasi niti konstruktivnost niti argumentiranost u raspravama. Ali dok HDZ vješto krade kruh ljudima iz ruku, Akcija mladih još vještije te ljude zabavlja s igrama, tako da ni sami ne vide gdje im kruh odlazi.

U cijeloj toj zbrci najveća oporbena stranka, SDP, ima problem jer pored HDZ-ovih priprostih poslovica, i još gorih odgovora Akcije mladih ne uspijeva uhvatiti medijski prostor. U današnjem vremenu i današnjoj politici izgleda da je to jedino bitno. SDP-ovci se jednostavno ne snalaze u tom kaosu. Trude se biti konstruktivni i pristojni i razumiju demokraciju, ali sve se to čini uzalud. U moru zabavnih poštapalica, uvreda i neprimjerenih izjava, konstruktivnost u lokalnom medijskom prostoru jednostavno ne prolazi. Od maratonske sjednice nigdje priče o hladnom pogonu grada, amandmanima, povećanju za plaće. No, na slobodnom medijskom tržištu tako to funkcionira, piši ono što se prodaje. SDP-ovci moraju pronaći način da pokušaju na zadarsku politički scenu u prvi plan vratiti konstruktivnu kritiku. Nije to lak posao.

Cijela ova predstava je tek na početku puta, građani u ulozi gledatelja su već umorni i pomalo zijevaju,  tek pojedinci nekako prigovaraju zbog lošoe glume, scenografije i režije. Potrebno nam je više tih pojedinaca koji smatraju da su za ovakvu predstavu platili preveliku cijenu ulaznice. Potrebni su da prigovaraju i da jednog dana uzmu pomidor u svoje ruke i bace na pozornicu, pa makar to bilo i u trenutku kad se USKOK ili DORH prislino uključe u predstavu. A ove što u publici zijevaju ne treba buditi, to su pak gledatelji ucjenjeni, kupljeni ili podmićeni od strane HDZ-a. Njih će, na njihovu žalost, udarac pomidora o gradske daske naglo probuditi i odjednom će u maniri glavnog režisera Božidara Kalmete početi sve nijekati. Nit su iša vidjeli, nit su išta čuli, niti išta znaju.





Related Articles

Back to top button