KolumneVijestiZadarZadne-Izdvojeno

KOLUMNA Marka Pupića Bakrača: “Aboriđini i Bušmani: U boj za Zadar svoj”

Untitled-2Krajem 2012. godine, kada je počela kampanja i dogovori oko izlaska na lokalne izbore 2013., prekinuo sam sa pisanjem kolumni koje su redovito izlazile na portalu ZDNews.hr. Tada sam mislio da je time moja karijera kolumniste-novinara završena. Međutim, prije nekoliko dana u meni se počeo javljati neki poriv koji postaje sve jači i tjera me da ponovno pišem. Odavno sam sebi obećao da ću uvijek i bez iznimke slijediti svoj unutrašnji glas, instinkt. I tako, evo me opet.

Okidač pokretanja tog mog unutrašnjeg mehanizma bila je izjava Kolinde Grabar-Kitarević kako je ona, zamislite, Hrvatica i katolkinja. U zemlji Hrvatskoj živi preko 90% Hrvata i 86,28% katolika, pa se samim tim podrazumijeva, sa vrlo velikom vjerojatnošću, da je hrvatski državljanin ujedno Hrvat i katolik. Zašto bi to netko imao za potrebu posebno isticati?

Hrvatstvo i katoličanstvo ne pokazuje busanjem u prsa već radom, poštenjem i žrtvovanjem. Izgleda da u ovoj državi jedino HDZ-ovci imaju potrebu a valjda i ekskluzivno pravo javno se busati kao Hrvati i vjernici. Njima je biti Hrvat i katolik zanimanje, a ne način života. U biti, način života im je sasvim oprečan od služenja vlastitom narodu čijim se imenom diče, a o vjeri da i ne pričamo. Stranka im je osuđena zbog pljačke vlastitog naroda, kradu, lažu, ništa im nije sveto. Gotovo da nema poruke iz evanđelja koju nisu pogazili, zapovjedi koju nisu prekršili.

U centru Zadra, zgrada na Narodnom trgu 1 u kojoj stoluje HDZ-ova vlast, prije bi se mogla nazvati odvjetničkim uredom vanjskog stručnog suradnika, kontroverznih poduzetnika i interesnih grupacija nego zastupništvom Zadra i Zadrana. Ti vrli Hrvati, katolici uz to još naravno i Zadrani u svakoj nas prilici bombardiraju svojim patriotizmom, lokalpatriotizmom i vjerom. Naše svetinje iskorištavaju u marketinške i političke svrhe. Oni sebi daju za pravo da određuju tko jest, a tko nije, da kategoriziraju ljude po njihovim stranačko-sektaškom ključu primjenjujući ga između ostalog ili bolje rečeno prije svega na vjeru, nacionalnost i pripadnost našem gradu . Tako imamo nekakve velike Hrvate i Zadrane, prave katolike, naravno svu njihovu HDZ-ovsku braću, predvođenu najvećim Zadraninom,Hrvatom i katolikom Božidarom Kalmetom.

I nemaju što tamo neki iz Građanske incijative Svi za Kalelargu skupljati nekakve potpise i tražiti izmjenu naziva ulice kad oni nisu autorizirani od strane HDZ-a kao veliki Zadrani i Hrvati.

Da ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih neželjenih situacija pa nam inicijative i radnje pokreću ljudi s upitnim pedigreom predlažem da se oformi komisija koja bi izdavala certifikate kojim bi se potvrđivao status velikog Hrvata i Zadranina, pravog katolika. Najlogičniji izbor komisije bio bi:

  • Zvonimir Vrančić, zamjenik gradonačelnika i bivši član Saveza komunista i pobornik pokreta za Jugoslaviju
  • Joso Nekić, pročelnik odjela za Odgoj i školstvo, čuvar čudoređa i zaštitnik lika i djela Judith Reisman
  • Radovan Dunatov, pročelnik odjela za Kulturu i šport bivši profesor marksizma

Kad komisija odradi svoj posao, onda ćemo i službeno znati na čemu smo. Samo ima jedan problem. Ako su oni što su ogrezli u kriminalu, pljački, lažima, manipulacijama, svakovrsnim opačinama veliki Hrvati i Zadrani i pravi katolici, što smo mi ostali? Jer, ono što su oni, mi nikako ne možemo biti.

Mi ostali smo valjda domoroci nalik Aboriđinima i Bušmanima. Nije poželjno da takvi pokreću inicijative, prikupljaju potpise i iskazuju svoju volju i mišljenje. Uzme li to maha, tko zna kako bi to moglo završiti. Još bi se moglo dogoditi da zažive demokratski procesi, pa da ti Aboriđini i Bušmani, potpisnici kojekakvih peticija, postanu subjekt koji će inicirati donošenje odluka u interesu grada i građana. U tom slučaju vlast bi imala svrhu služenja a ne okorištavanja. Neće valjda veliki Hrvati, Zadrani i katolici služiti širokim narodnim masama, stoci sitnog zuba. Kakve koristi od toga? To treba u korijenu sasjeći.

Međutim promijenila su se vremena ne ide to više tako glatko. Sve je teže manipulirati, prodavati maglu poput bajki o Monte Carlu. Ljuljaju se temelji dotrajolog, izopačenog sustava zasnovanog na lažima, nepotizmu i klijentelizmu .

Zato Aboriđini i Bušmani samo hrabro naprijed u boj za Zadar svoj.





Related Articles

Back to top button