IzdvojenoZadar

LJUBAV ZA SVA VREMENA – Virski par umirovljenih prosvjetnih radnika, Marica i Mijat Barišić, slave 50 godina braka

Virski par umirovljenih prosvjetnih radnika, Marica i Mijat Barišić, slave 50 godina braka i spremaju se na nagradno putovanje koje su povodom Dana zaljubljenih osvojili na natječaju Novog radija i putničke agencije Terra Travel

NAŠA JE LJUBAVNA PRIČA PROGLAŠENA NAJLJEPŠOM, A POČELA JE 1969. NA PUTOVANJU EUROPOM KOJU SMO PROŠLI AUTOSTOPOM I PJEŠICE

Što je prava ljubav najbolje znaju oni koji u njoj uživaju, a virskom paru umirovljenika Marici i Mijatu Barišiću ta je sreća poznata već dugih 50 godina. Prije točno pola stoljeća oženili su se u Slavonskom Brodu i otad traje njihova lijepa životna priča ispunjena brakom, djecom, unucima, ljubavlju, razumijevanjem, ponekim padovima i stalnim usponima. A ponekad i sudbina stvar preuzme u svoje ruke.

Upravo na današnji dan posvećen svim zaljubljenima na svijetu, Valentinovo, otkrili su kako je njihova ljubavna priča proglašena najljepšom na natječaju zadarskog Novog radija i putničke agencije Terra Travel, pa će uskoro kao sretni dobitnici svoj zlatni pir proslaviti besplatnim putovanjem u Brno, Krakow i Bratislavu. To su upravo ona mjesta – valjda opet hirom, prstom sudbine ili utjecajem Jupitera u strijelcu, kako napominje Marica – koja nisu mogli vidjeti kada su davne 1969. godine kao zaručnici autostopom prošli i vidjeli pola Europe. Sovjetska armija upravo je s tenkovima bila ušla u tadašnju Čehoslovačku, pa je cijeli Istočni blok preko noći navukao željeznu zavjesu te su Poljska, Ukrajina i Rusija ostale nedosanjani san. Dotad su promijenili 109 automobila spavajući kod rodbine ili upravo stečenih poznanika na putu, a ponekad na otvorenomu i po noćnim klubovima. Tijekom 45 dana prokrstarili po svim cestama i putovima od Austrije, Francuske, Engleske, Nizozemske i Belgije do Njemačke, Češke i Mađarske.

– Tako smo se zaljubili i odlučili oženiti. Otad smo u sretnom braku ispunjenom razumijevanjem, ali ponekad i nerazumijevanjem. Tako je svima, ali je zato najvažnije da se ljudi vole i poštuju te da jedno drugome ostavljaju dovoljno prostora. Ja sam voljela putovati i stalno biti aktivna u udrugama, dok je Mijat radio brojne pedagoške projekte i bio aktivan u školi stranih jezika – kaže 70-godišnja gospođa Marica otkrivajući tajnu dugog i sretnog braka prožetog ljubavlju. Tom je braku dvije godine stariji gospodin Mijat, umirovljeni ali i dalje s projektima aktivni pedagog pri virskoj Područnoj školi, posvetio i rimovani esej kojega je napisao u iščekivanju objave sretnih dobitnika nagradnog putovanja.

„Kada bi nam Novi radio taj put podario, u autobusu bi putnicima pričali detalje, a za sada vam dvoje umirovljenika pozdrave šalje s otoka Vira, pred proslavom zlatnoga pira“ – napisao je Mijat, a onda i objasnio što je to što ljude može usrećiti na duge staze.      

– Prije svega ljubav, a onda Božje zapovijedi i složnost. Uvijek se dogovorimo da će biti kako supruga kaže – našalio se. Gospođa Marica također je umirovljena prosvjetna radnica, a njihovo poznanstvo rođeno je baš na studiju na Pedagoškoj akademiji. Kada su odlučili autostopom proći kontinentom i posjetiti 15 europskih zemalja, pozvali su se tek šest mjeseci pa ih je, da ne bude zlih jezika i zabune, Mijatova mama zaručila u austrijskom Linzu. Oženili su se u Slavonskom Brodu čim su se vratili s putovanja.

– Putovanje je nekih dva tjedna bilo kraće od našeg plana zbog ulaska Sovjeta u Čehoslovačku, pa nismo mogli u zemlje Istočnog bloka koje su tada bile pod njihovom kontrolom. Zato ćemo sada, nakon 50 godina, posjetiti Poljsku i Slovačku. Da nismo osvojili ovo nagradno putovanje, opet bi otišli autostopom – iskazuje Marica entuzijazam oko putovanja. Dok gospođa Marica planira sve detalje oko puta zahvaljujući urođenim i stečenim organizacijskim sposobnostima, jer bila je osnivačica Jelačićkih mažoretkinja ili malih manekenki, pa čak i glumila u Bulajićevom Libertasu, Mijat planira nove školske projekte za svjetski Dan voda. Nemirnog duha oplemenjenog u ljubavi i ljubavnom gnijezdu u naselju Miljkovica na otoku Viru, ovaj par neumornih ljubavnika i danas vrijeme provodi kao prvoga dana svojega epskoga putovanja po Europi. Tada ih je te 1969. godine u srpnju noć uhvatila negdje na cesti u Sloveniji i kako im nitko nije htio stati, sjeli su na klupicu uz cestu, pokrili se dekom i zagrljeni maštali o svim ljepotama koje će život i ljubav uskoro iznjedriti iz njihove sreće.     

 

 

 





Related Articles

Back to top button