IzdvojenoZadar

Longin bi štedio na grijanju učenika, a u isto vrijeme odobrava rasipno trošenje javnog novca za čak dvije odvjetnice Ivice Kera

DNO DNA

Ideja da se ne griju školske prostorije usred zime, kako bi se, eto, uštedjelo nešto novca, zgrozila je hrvatsku javnost nakon što je takva informacija plasirana u javnost od strane ljudi bliskih ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu. Nakon opravdane osude javnosti ZADAR News je, a o tome smo već pisali prije ove iskrivljene ideje resornog ministra, tragom sudskih procesa koji se vode na zadarskom Općinskom sudu došao do obilate dokumentacije koja dokazuje kako se upravo u Srednjoj školi Biograd na Moru događa jedan od najvećih presedana u povijesti hrvatskog obrazovanja, ali i pravosuđa.

Rasipništvo Ivice Kera odobravaju pročelnik Ivan Šimunić i župan Božidar Longin

Kao što je već poznato, profesorice Zrinka Škara i pedagoginja Anđela Vulin dobile su otkaze samo zato što su ukazale na nepravilnosti u radu sada već bivšeg, a danas vršitelja dužnosti ravnatelja Srednje škole Biograd na Moru, Ivice Kera. Kao što smo već pisali, jedna od prvih prijava protiv Kera podnesena je zbog činjenice da je isti zatajio humanitarnu pomoć za teško oboljelo dijete.

Važno je uvijek, kada se piše o ovoj temi naglasiti kako su profesorice dobile otkaz samo zato što su bile poštene i što su prijavljivale nepravilnosti i nezakonitosti u radu škole i Školskog odbora koje su u konačnici postale pravomoćne rješenjima Prosvjetne inspekcije zbog čega je i smijenjen kompletan Školski odbor Srednje škole Biograd na Moru, a Ivica Kero ni formalno više nije ravnatelj i to nakon što je ZADAR News jedini pisao o spornim i dokazanim nezakonitim radnjama u školi, odnosno, nakon što smo u potpunosti razotkrili nesposobnost Školskog odbora kojemu je predsjedao nesposobni Nino Majica.

Profesorice su dobile otkaze samo zato što su postupale po zakonu

Nakon što je pod nelogičnim okolnostima Ivica Kero od ravnatelja postao vršitelj dužnosti ravnatelja i to odlukom Zadarske županije, odnosno župana Božidara Longina koji je sve spustio na pročelnika Ivana Šimunića, a on na Odsjek za kvalitetu obrazovanja čiju odluku o imenovanju Kera za v.d.-a potpisuje izvjesna Višnja Mičić, zaposlenica Zadarske županije koja radi u Pododsjeku za upravne poslove u obrazovanju, kulturi, športu i tehničkoj kulturi, još jednom se otvorilo pitanje zakonitosti otkaza profesoricama, ali i trošenja novca na odvjetničke usluge. Naime, iako je Prosvjetna inspekcija naložila Školskom odboru da stavi van snage odluku o imenovanju Kera ravnateljem škole, to se nije dogodilo pa je Školski odbor između ostaloga i zbog toga, ali i zbog dokazanih nezakonitosti u radu, smijenjen.

Suluda odluka – ravnatelj koji je napravio kaos u školi i čiji je Školski odbor smijenjen zbog dokazanih nezakonitosti u radu odjednom je postao vršitelj dužnosti ravnatelja

Bezobzirno trošenje školskog novca, nakon smjene Školskog odbora i imenovanja Kera v.d.-om tako je ponovno dovedeno u prvi plan. Kao što je već poznato, Srednju školu Biograd na Moru i Ivicu Kera u procesima u kojima profesorica Škara i pedagoginja Vulin osporavaju nezakoniti otkaz zastupaju odvjetnice Magdalena Bokanović i Martina Marušić Majica. I dok je odvjetnica Marušić Majica početkom ove godine prestala školi fakturirati usluge zastupanja, to je, temeljem ugovora između Srednje škole Biograd na Moru i odvjetničkog ureda Magdalene Bokanović, koji nije javno dostupan, nastavila činiti upravo Bokanović.

U prijevodu, to bi značilo kako Srednja škola Biograd na Moru za svako ročište gomila duple troškove, a svjedoci i ostalo školsko osoblje iz nekog razloga se ne pojavljuje na ročištima pa se cijeli proces, logično, oteže. I dok ravnatelju Keru Zadarska županija omogućuje ovakvo neracionalno rasipničko ponašanje i nepotrebno trošenje javnog novca, profesorice Škaru i Vulin u zastupa samo jedan odvjetnik, Ivan Perica.

Dvije skupe odvjetnice za Ivicu Kera plaćaju se javnim novcem. Profesorice Škaru i Vulin zastupa jedan odvjetnik

Dosad je na “obranu” Ivice Kera Srednja škola Biograd na Moru na odvjetničke usluge potrošila preko 30 tisuća kuna, a da bi se moglo raditi o malverzacijama u trošenju javnog novca dodatno potvrđuje i činjenica kako je jedan odvjetnički ured prestao školi fakturirati usluge zastupanja, a drugi nastavio dok se u isto vrijeme na oba suđenja pojavljuju iste dvije odvjetnice – Magdalena Bokanović i Martina Marušić Majica.

Valja javnost podsjetiti i na činjenicu kako su odvjetnice Magdalena Bokanović i Martina Marušić Majica na jednom od zadnjih ročišta od suca Tomislava Bage tražile isključenje medija i javnosti kako nitko ne bi doznao kakvim manipulacijama se upravo one i njihov klijent bave. Iako su svojim zahtjevom da se isključi javnost sa suđenja odvjetnice Bokanović i Marušić Majica zapravo dokazale da od javnosti pokušavaju sakriti bitne pojedinosti o radu Ivice Kera, ignoriranjem njihovih zahtjeva i sam sudac Bago pokazao je što misli o njihovim idejama. A da se radi o odvjetnicama upitnog kapaciteta, posebno kada je u pitanju Magdalena Bokanović, dokazala je sama odvjetnica Bokanović koja je u više navrata na više različitih ročišta tražila da se ZADAR Newsu zabrani praćenje i snimanje suđenja. Nakon nelogičnih zahtjeva, sudac Bago joj je u više navrata pokušao objasniti kako nije upućena u vlastiti spis.

Odvjetnica Magdalena Bokanović nije upućena u vlastiti predmet, na to je više puta upozorio i sudac Tomislav Bago

– Odluka da se ZADAR Newsu omogući snimanje je u spisu – rekao je uoči minimalno dva ročišta sudac Bago zbunjenoj odvjetnici Bokanović, a nakon što je ista inzistirala da ZADAR News, uz javnost, bude isključen sa suđenja. Kolutanje očima zapisničara, ali i ostalih prisutnih za vrijeme suđenja nisu zbunile nadobudnu i nepripremljenu odvjetnicu Bokanović koja očito nije znala kako odluka suda da se ZADAR Newsu dopusti snimanje postoji. Zapravo, Bokanović je opetovanim i nesuvislim “zahtjevima” da se ZADAR News izbaci sa suđenja dokazala kako, očito je, ne brine o predmetu u kojemu ionako glavnu ulogu, kada je u pitanju obrana Ivice Kera “igra” odvjetnica Marušić Majica.

Kad se u obzir uzme cijeli “slučaj Kero”, da stvar bude paradoksalnija, na pretposljednjem ročištu maske su konačno pale i javnost je konačno imala priliku putem objava na ZADAR Newsu vidjeti o čemu se ovdje zapravo radi. Naime, svjedokinja i zaposlenica škole, Nives Pedisić jasno i nedvojbeno je ustvrdila kako se peticija koja je potpisivana nije odnosila na podršku ravnatelju Ivicu Keri, već kako bi prijaviteljice nepravilnosti i nezakonitosti (koje su kasnije utvrđene i pravomoćno dokazane), odnosno Zrinka Škara i Anđela Vulin prestale prijavljivati ono što im je zakonska dužnost prijaviti. O kakvoj izjavi profesorice Pedisić se radi najbolje je da sami zaključite. Njenu originalnu izjavu i danas objavljujemo ispod ovog paragrafa.

Nives Pedisić na sudu priznala da se potpisivala peticija kako bi profesorice prestale prijavljivati nezakonitosti u radu Školskog odbora i ravnatelja Ivice Kera

Nije zgorega podsjetiti ni na izjavu Ivice Kera koju je nakon gore spomenutog ročišta dao za ZADAR News u kojoj je u našu kameru izjavio kako je ponosan što je profesoricama Škari i Vulin dao otkaze. Komentari ispod dva intervjua koja smo napravili s Kerom u posljednja dva mjeseca najbolje govore o tome što javnost misli o njegovom nehumanom potezu.

Ivica Kero ponosno izjavio: Ponosan sam što sam dao otkaz profesoricama Škari i Vulin

Do kada će župan Božidar Longin i pročelnik Ivan Šimunić tolerirati ovakvo rasipništvo u režiji bivšeg vjeroučitelja Ivice Kera, a s druge strane uskraćivati grijanje učenicima, ostaje nam za vidjeti.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button