VijestiZadne-Izdvojeno

Marijan iz Gračaca; zubima je podizao bačvu od 50 kg, na rukama nosio podij s ljudima

Croatia-Week-1Na rendgenskim snimkama starim barem osam desetljeća skelet je najjačeg čovjeka svoga doba, računa se najjačeg na svijetu u posljednje stoljeće i pol. Pokazuje kako su mu sve kosti bile duple, što je svjetski fenomen. One pripadaju Marijanu Matijeviću iz Gračaca u Zadarskoj županiji.

Svoju nadljudsku snagu demonstrirao je  od Amerike do Kine. Za života širom svijeta prozvali su ga Hrvatski Samson. Mogao je zubima podići bačvu piva tešku 50 kilograma, a nakon nastupa pojesti cijelo janje za jedan obrok. Znao je rukama podići iznad glave drveni podij na kojem je svirao šesteročlani orkestar.

0000018506_kanxlsxdNovac koji je Matijević zarađivao od demonstarcije svoje snage uglavnom je poklanjao ljudima širom Jugoslavije. Za zasluge za narod jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito Marijanu je krajem četrdesetih poklonio – autobus.

Neko je vrijeme živio u Berlinu, gdje radi kao nosač, sve dok u nekim novinama nije vidio da u cirkusu nastupa tada poznati atletski šampion koji izaziva na dvoboj sve koji hoće. Tko ga pobijedi, dobiva 500 zlatnih maraka. Marijan se odazvao, lako pobijedio protivnika i 1900. on počeo izazivati za novac. Nitko ga nikad nije pobijedio. Zaradio je mnogo novca, a 1927. dio svojih prihoda s predstava darovao je Nikoli Tesli za njegov istraživački rad.

Marijan je umro 1951.





Related Articles

Back to top button